Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
En riktigt god jul handlar om glädje, god mat och gott sällskap. Här har vi samlat våra recept för julens plockmat redo att plockas fram när det är dags för julfest eller julmingel. Det som är roligt med julens plockmat är att det här finns stort utrymme att exprimentera, dekonstruera och där med imponera på dina gäster. Ett jultilltugg kan innehålla de goda smakerna julen har att erbjuda men på ett helt nytt sätt.
Får man ta en till?
Enklare jul med färdigskivad julskinka från Scan
Letar du efter ett smidigt sätt att skapa den perfekta julstämningen? Med Scans färdigskivade julskinka får du allt du älskar med traditionell julmat – utan krångel. Skinkan är färdigkokt, griljerad och färdig att servera, vilket sparar tid och ger dig mer utrymme att njuta av högtiden.
Scans produkter tillverkas med omsorg och av kött från djur på svenska gårdar, vilket garanterar hög kvalitet och en genuin smakupplevelse.
KANAPÉER PÅ KALVSYLTA, ÄPPLE, VÄSTERBOTTENSCRÈME OCH SYLTAD SVAMP
4 skivor julvört
4 skivor kalvsylta
1 st äpple
0,5 dl majonnäs
0,5 dl riven västerbottensost
(eller annan lagrad ost)
1 blad svartkål
syltad svamp
svartpeppar
Gör så här:
- Skär varje skiva bröd och syltan i 4 st fyrkanter. Tärna äpplet fint. Fritera svartkålsbladet i 180 grader i några minuter tills det blir krispigt. Fritera gärna flera, då det är gott som snacks. Lägg kalvsyltan på julvörten.
- Riv osten och blanda med majonnäsen och mald svartpeppar. Skeda eller spritsa på crèmen på syltan. Toppa med äppeltärningar och syltad svamp. Sista finishen bryt svartkålen över kanapéerna. Ett bra sätt att ta vara på överbliven sylta från julbordet.
SCAN DELI KALVSYLTA
Gjord på klassiskt recept hämtar vår smakrika sylta av kalvkött inspiration från den gamla goda tidens matkultur. Alla våra produkter innehåller...
JULSKINKA HÅLLBARHETSGRIS SKIVAD 130G
Skivad julskinka av Hållbarhetsgris från Scan, kommer alltid från Halla Gård i Västergötland. Skivad julskinka av Hållbarhetsgris passar perfekt på...
JULSKINKA GOURMET SKIVAD 130G
Scan Gourmet, vår lyxigare julskinka, framtagen med extra stor omsorg, nu också som skivad i extra tjocka skivor. Julskinkan är färdigkokt, griljer...
JULSKINKA SKIVAD 400G
En härligt god julskinka gjord på svenskt Pigghamkött. Scans julskinka är perfekt för dig som snabbt vill få till julstämningen i hemmet. Den är...
HELGSKINKA SKIVAD 300G
En härligt god helgskinka gjord på svenskt Pigghamkött. Den är färdigkokt, griljerad & skivad. Skivorna är lite tjockare, ca 4 mm, så som det ska...
JULSKINKA SKIVAD 150G
Vår fina Piggham julskinka kokt och skivad i lagom tjocka skivor. Alltid svenskt kött.
JULSKINKA SKIVAD KOKT & GRILJERAD CA 1,2KG
Scan Hel Skivad Julskinka är bara att öppna och njuta. Vår lätthanterade julskinka, gjord på skinka från Pigghamgris, har här både griljerats &...
Carpaccio på julskinka med baconmajonnäs och äpple
400 g julskinka, tunt skivad
½ pkt bacon, strimlat stekt
1,5 dl majonnäs
1 st äpple, tärnat
2 st rädisor, tunt skivade
2 msk rostad lök
2 st friséesalladsblad,
plockad fint
Svartpeppar och olivolja
Gör så här:
- Skiva skinkan tunt. Lägg ut omlott på 4 st tallrikar eller ett stort runt fat. Strimla baconet fint och stek baconet krispigt. Låt svalna på papper och blanda sen med majonnäsen. Smaksätt med nymalen svartpeppar. Lägg gärna majonnäsen i spritspåse och gör ett fint mönster över skinkan.
- Tärna äpplet fint och sprid ut över skinkan. Strössla över den rostade löken och avsluta med att lägga på friséesallad och tillsätt rädisskivorna. Slå lite olivolja över tallrikarna och avsluta med nymalen svartpeppar.
- Ett perfekt sätt att ta hand om skinkan dag två.
Rullat äppelfläsk med julskinka i tunnbröd
Hetta upp en panna med smör, stek fläsket knaprigt och lyft ut och låt rinna av på papper. Stek lök och äpplen i det överblivna fettet, krydda med...
Enbärsglacerade revbensspjäll med rödkålsslaw
Förkoka revbensspjäll. Koka upp 1-1 ½ liter vatten, lägg i revbensspjällen och koka upp under lock. Skumma av ev skum med en slev. Tillsätt sedan e...
Rubens Santa Sandwich
Blanda majonäs, chilisås & pepparrot till en dressing. Rosta brödet så det är frasigt. Bred på rikligt med dressing. Toppa med rödkålssallad och...
Vättens Julmacka
Blanda rivet äpple, rotselleri, valnötter, majonäs, gräddfil och dijonsenap till en waldorfssallad. Stek brödet knaprigt. Grunda brödet med ett par...
Ädeloströra med lökkorv
1. Riv ädelosten på ett rivjärn. 2. Blanda ihop med färskosten, aprikos och timjan. 3. Smaka av med salt och peppar. 4. Skär upp korven i skivor. 5...
Julskinka kummin med kryddad ost
1. Rosta kummin i en torr stekpanna. Låt kallna. 2. Blanda ihop ost, crème fraiche, kummin och krydda med salt och peppar. 3. Rulla till 20 bollar....
Köttbullar på kavring med rödbets-spread
1. Dela betorna i bitar. 2. Mixa betorna släta och rör ihop med kvarg och cornichons. 3. Smaka av med salt och peppar. 4. Skär bort kanterna på...
Lätt-glaserade Alspånrökta revben med päronkompott
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär revbena i bitar. 2. Glaze: Lägg ingredienserna till glazen i en kastrull och koka upp. 3. Lägg revbenen på ugnsfa...
Gräddkokt svartkål med prinskorv
1. Riv bort den grova stammen från kålen och strimla. 2. Skala och hacka löken. 3. Värm smör i en kastrull och fräs kål och lök mjuk. 4. Tillsätt...
Syrlig Waldorfsallad med enrisrökt korv
1. Skala rotsellerin och skär i strimlor. 2. Kärna ur äpplet och skär i strimlor med skalet kvar. 3. Strimla tomaterna. 4. Blanda ihop crème fraich...
Picklad rödkål med knaperstekt bacon
1. Strimla rödkålen fint. 2. Dela granatäpplet, knacka ur kärnorna och ta tillvara på saften. 3. Riv skalet från apelsinen och blanda ner i kålen....
Råstekt brysselkål med julskinka och rostade nötter
1. Dela brysselkålen i kvartar. 2. Värm smör i en stekpanna och stek kålen tills den blir mjuk och börjar få färg. 3. Tillsätt russin, rosmarin,...
Vört-brioche
Blir ca 12 st små bullar eller 1 stort bröd. Blanda porter och jäst i en bunke och rör om tills jästen löser sig. Tillsätt ägg, sirap, vörtmix,...
Hemgjord senap
Lägg senapsfröna i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och sila av. Upprepa 2 gånger till. Detta gör att den värsta bitterheten försvinner fr...
Griljerad julskinka
Receptet är för en stor julskinka, halvera mängden för en minijulskinkan. Sätt på ugnen på högsta grillvärme. Blanda allt utom panko. Pensla på den...
Läckökorvschips på västerbottenspaj
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop picklingslagen och slå över den skivade rödlöken. Förgrädda pajskalet i 10 minuter om så behövs. Rör samman...
Välj rätt julskinka
Julskinkan har ofta huvudrollen på julbordet och ska väljas med omsorg. Vi hjälper dig att hitta rätt .
Julbordets alla magiska klassiker
Fyll på med allt det goda som hör julen till, som klassisk julskinka, julköttbullar, prinskorv och julkorv. Här hittar du massor av tips, idéer oc...
Hemligheten bakom att griljera din julskinka
En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst. Här tipsar vi om olika griljeringar , från den traditionella sorten till lyx- och...