Oxfilé
En vattentät teknik för Oxfilé är att börja med att bryna köttet på hög värme så den får yta. Sedan helsteker du köttet med termometer i ugnen.
Nöt

Oxfilé

10
Marmorering
75
Mörhet
Nöt

Fint som snus, och är inte billigt på krogen. Så, lär dig tillaga den möraste detaljen på djuret själv så får du den till hälften av priset.

Rare
48 - 50 °C
Medium
56 - 58 °C
Well done
68 - 70 °C
En vattentät teknik för Oxfilé är att börja med att bryna köttet på hög värme så den får yta. Sedan helsteker du köttet med termometer i ugnen.

Gryta

En äkta biff Stroganoff skall göras på oxfilé men andra möra detaljer passar också bra.

Läs mer

Ugn

Oxfilé är mycket gott att helsteka.

Läs mer

Steka

Stek oxfilé i tjocka skivor. Gott och enkelt.

Läs mer

Grilla

Oxfilé kan grillas både hel och i skivor. Såklart.

Läs mer

Sous Vide

58°C i 1,5 timme

Läs mer

Teknik

TIPS OCH TRICKS FÖR OXFILÉ

film2 oxfile
Oxfilé

Köttbitens historia

Trots att filén inte alltid kommer från oxen kallas den ändå för oxfilé. Det rätta namnet är egentligen nötfilé men oxfilé har blivit det vedertagna namnet. Som det blir ibland med namn. Filén är den enda muskel som sitter på insidan av skelettet, och det är därför den är så mör. Efterfrågan på filé är stort och i Sverige importerar vi mycket av denna detalj. Namnet filé kommer (inte helt otippat...) från franskan och betyder fin tråd.

Mittbiten är den dyraste och kallas cœr de filet vilket betyder filéns hjärta. Mittbiten tillagas ofta som tournedos, chateaubriand eller hel. Kärt barn får många delar med många namn. Huvudet på filén, den tjockare biten överst är lika mört som mittbiten men inte lika snygg. Svansen heter också filet mignon och används till rätten med samma namn. Svansbiten är också lämplig till exempelvis Biff Rydberg. The more you know!

fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

KÖTTGUIDEN

HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET

Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

GRILLGUIDEN

MARINAD, GLAZE OCH RUBS

Alla tre tillför massor av smak till köttet men på lite olika sätt. Bli en mästare på tekniken och lär dig vad som är vad. 


Benny

Köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


svenskt kött

"svenska kor mår bäst i hela världen"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Svante