Oxfilé
En vattentät teknik för oxfilé är att börja med att bryna köttet på hög värme så den får yta. Sedan helsteker du köttet med termometer i ugnen.
Nöt

Oxfilé

10
Marmorering
75
Mörhet

Fint som snus, och är inte billigt på krogen. Så, lär dig tillaga den möraste detaljen på djuret själv så får du den till hälften av priset.


Blodig

50 °C
Medium

56 °C
Välstekt

69 °C
Teknik

TIPS OCH TRICKS FÖR OXFILÉ

Med oxfilé behöver man verkligen inte krångla till det. Köttet är mört och blir bäst smaksatt med bara salt och peppar.

Håll koll på innertemperaturen så att du inte översteker – även när du grillar skivor.

Tänk på att inte lägga köttet kallt på grillen och glöm inte att låta det vila en liten stund efter grillningen.

Mittbiten är den finaste delen på oxfilén eftersom dem är jämntjock och tillagas ofta som tournedos (skivad) eller helgrillad.

fördjupning

Mer om oxfilé

Det finns mycket du kan lära dig om oxfilé. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

köttguiden

Köttkvalitet

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.

grillguiden

MARINAD, GLAZE OCH RUBS

Alla tre tillför massor av smak till köttet men på lite olika sätt. Bli en mästare på tekniken och lär dig vad som är vad. 


Halstrad koreansk råbiff

Känner du att du har koll på oxfilé? Här har du ett sätt att få en bra användning av din köttbit.


grillguiden

LÄR DIG GRILLA OXFILÉ

 Oxfilé är den möraste detaljen på djuret och delas upp i tre delar: huvud, mittbit och svans. Vill du grilla oxfilén till perfektion – då har du kommit till rätt ställe.

läs artikel
Oxfilé

Köttbitens historia

Trots att filén inte alltid kommer från oxen kallas den ändå för oxfilé. Det rätta namnet är egentligen nötfilé men oxfilé har blivit det vedertagna namnet. Som det blir ibland med namn. Filén är den enda muskel som sitter på insidan av skelettet, och det är därför den är så mör. Efterfrågan på filé är stort och i Sverige importerar vi mycket av denna detalj. Namnet filé kommer (inte helt otippat...) från franskan och betyder fin tråd.

Mittbiten är den dyraste och kallas cœr de filet vilket betyder filéns hjärta. Mittbiten tillagas ofta som tournedos, chateaubriand eller hel. Kärt barn får många delar med många namn. Huvudet på filén, den tjockare biten överst är lika mört som mittbiten men inte lika snygg. Svansen heter också filet mignon och används till rätten med samma namn. Svansbiten är också lämplig till exempelvis Biff Rydberg. The more you know!

Mörad oxfilé

Oxfilén är den möraste styckningsdetaljen och sitter under bakre delen av ryggen. Mörad oxfilé från vårt omsorgsfullt utvalt-sortiment är det möras...

svenskt kött

"svenska kor mår bäst i hela världen"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

läs mer
köttguiden

vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till köttguidens startsida