Karré
Karrén är en supermarmorerad detalj som klarar hårdare tag i stekpannan såväl som på grillen.
Gris

Karré

95
Marmorering
60
Mörhet
Gris

Grisens Entrecôte! En klassiker du kan lita på i alla väder. För oavsett om det regnar eller ej så ska det ju grillas. Varje sommar (eller vinter!?). Låt grillen bli rejält varm innan du lägger på köttet. Salta och peppra, gärna flingsalt.

Medium
70 °C
Välstekt
80 °C
Karrén är en supermarmorerad detalj som klarar hårdare tag i stekpannan såväl som på grillen.

Grilla

Grilla i skivor med härlig rub och glaze eller gör en fantastisk pulled pork med indirekt grillning.

Läs mer

Ugn

Fettet i karrén är lite hårdare och behöver högre innertemperatur för att inte kännas obehaglig i munnen, minst 70°.

Läs mer

Steka

Stek på. Som nämnt är karré en detalj som klarar ”stryk”. Kör i smör och olja.

Läs mer

Teknik

ATT TÄNKA PÅ MED KARRÉ

film7 sida porchetta
Tips och teknik

Porchetta på karré

Det italienska köket har bjudit på många favoriter genom åren och porchetta är en av dem. Med en fyllning gjord på klassiska smaker som färska örter och citron är denna fläskrätt perfekt till helgens middagsbjudning. Funkar bra att göra på både fläsksida, och som i detta fall, karré.

porchettaimg

Porchetta

Det italienska köket har bjudit på många favoriter genom åren och porchetta är en av dem. Med en fyllning gjord på klassiska smaker som färska örter och citron är denna fläskrätt perfekt till helgens middagsbjudning. Funkar bra att göra på både fläsksida, och som i detta fall, karré.

så här gör du

Skär ett snitt i karrén längs med så att det blir ca 1,5 cm tjock. Fortsätt skär snitt så karrén blir utfläkt. Salta och peppra och gnid in hela karrén med alla örter, vitlök, citronskal, fänkålsfröna samt olivoljan. Rulla ihop som en rulltårta och bind ihop med bindgarn. Sätt ugnen på 125 grader och kör i 2-3 timmar. Låt vila i ca 15-20 min och skär sen upp i tunna skivar. Riv eventuellt mer citronskal över och tillsätt lite olivolja och flingsalt.

 

1st Fläskkarré

Persilja finskuren

3msk Rosmarin finhackad

4st Vitlöksklyftor, rivna

2st Citron, skalet

2msk Fänkålsfrön malen

3msk Olivolja

Salt

Svartpeppar nymald

 

Info och inspo

VAD ÄR KARRÉ?

Karrén sitter på främre delen av grisen, mellan huvud och kotlettrad, och skärs bort mellan kota tio och elva från halsen räknat. Om du är jätteinsatt har du koll på var det är, om inte – ja, du fattar typ. Karrén är supermarmorerad, som även kallas grisnacke (av förklarliga skäl) eller grishals. Karrén motsvarar högrev och nacke från nötkreatur. Ganska logiskt.

Den höga marmoreringsgraden gör att köttet inte blir torrt även om det utsätts för höga temperaturer. Det är just därför det är en av de lättaste detaljerna att grilla och går att variera i
all oändlighet.

pork scan grill
recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan
fördjupning

mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

köttguiden

preppa ditt kött

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas. Här är några metoder och tips...

grillguiden

MARINAD, GLAZE OCH RUBS

Alla tre tillför massor av smak till köttet men på lite olika sätt. Bli en mästare på tekniken och lär dig vad som är vad. 


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


rapsgris

FRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR

Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.

Läs mer
Scan Mycklingegård 170612 0004 NY