Kalvinnerfilé är kalvens motsvarighet till nötens oxfilé och är en riktigt mör delikatess.
Kalv

Kalvfilé

10
Marmorering
85
Mörhet

Den absolut finaste delen på kalven. Kanske den finaste detaljen i hela köttdisken. Vill man vara riktigt tjusig kör man Filé Oscar – från 1897!


Blodig

55 °C
Medium

60 °C
Välstekt

70 °C
Teknik

FYRA SAKER ATT VETA OM FILÉN

Klassiska rätter med kalvfilé är kalvflié Oscar, saltimbocca och piccata.

Kan delas upp på samma sätt som oxfilé: huvud, mittbit och svans. Men oftast hanteras hela  filén som en enhet.

Kan också delas upp i ytter och innerfilé. Innerfilén sitter innanför skelettet och har jobbat hårdare – det vill säga är mörare!

Kalvfilé tillagas på samma sätt som oxfilé, köttet är mycket mört.

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
ENTRECÔTE

KALVFILÉ OCH OSCAR

Kalvfilé Oscar är en klassisk rätt som utöver kalvfilé bland annat innehåller hummer, svart tryffel och vit sparris. Fint ska det vara. Rätten skapades av Operakällarens Köksmästare till en av banketterna vid Stockholmsutställningen 1897 för att hylla Kung Oscar II. Rätten är komponerad så att den bildar Oscar den II:s monogram där hummerklon och stjärten bildar ett O, två sparrisar den romerska siffran II och tryffelskivan i mitten symboliserar kronan. Som sig bör.