Kalvfilé
Kalvinnerfilé är kalvens motsvarighet till nötens oxfilé och är en riktigt mör delikatess.
Kalv

Kalvfilé

10
Marmorering
85
Mörhet
Kalv

Den absolut finaste delen på kalven. Kanske den finaste detaljen i hela köttdisken. Vill man vara riktigt tjusig kör man Filé Oscar – från 1897!

Blodig
55 °C
Medium
60 °C
Välstekt
70 °C
Kalvinnerfilé är kalvens motsvarighet till nötens oxfilé och är en riktigt mör delikatess.

Ugn

Passar utmärkt helstekt i ugn. Bryn filén först.

Läs mer

Steka

Gott att steka i skivor, kör på.

Läs mer

Grilla

Funkar även att grilla i skivor – men också hel.

Läs mer

Teknik

FYRA SAKER ATT VETA OM FILÉN

KALVFILÉ OCH OSCAR

Kalvfilé Oscar är en klassisk rätt som utöver kalvfilé bland annat innehåller hummer, svart tryffel och vit sparris. Fint ska det vara. Rätten skapades av Operakällarens Köksmästare till en av banketterna vid Stockholmsutställningen 1897 för att hylla Kung Oscar II. Rätten är komponerad så att den bildar Oscar den II:s monogram där hummerklon och stjärten bildar ett O, två sparrisar den romerska siffran II och tryffelskivan i mitten symboliserar kronan. Som sig bör.

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

KÖTTGUIDEN

HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET

Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

KÖTTGUIDEN

KÖTTKVALITET

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Svante