Kalvinnerfilé är kalvens motsvarighet till nötens oxfilé och är en riktigt mör delikatess.
Kalv

Kalvfilé

10
Marmorering
85
Mörhet

Den absolut finaste delen på kalven. Kanske den finaste detaljen i hela köttdisken. Vill man vara riktigt tjusig kör man Filé Oscar – från 1897!

Blodig
55 °C
Medium
60 °C
Välstekt
70 °C

Ugn

Passar utmärkt helstekt i ugn. Bryn filén först.

Läs mer

Steka

Gott att steka i skivor, kör på.

Läs mer

Grilla

Funkar även att grilla i skivor – men också hel.

Läs mer

Teknik

FYRA SAKER ATT VETA OM FILÉN

Klassiska rätter med kalvfilé är kalvflié Oscar, saltimbocca och piccata. 01

01

Kan delas upp på samma sätt som oxfilé: huvud, mittbit och svans. Men oftast hanteras hela  filén som en enhet. 02

02

Kan också delas upp i ytter och innerfilé. Innerfilén sitter innanför skelettet och har jobbat hårdare – det vill säga är mörare! 03

03

Kalvfilé tillagas på samma sätt som oxfilé, köttet är mycket mört. 04

04

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
ENTRECÔTE

KALVFILÉ OCH OSCAR

Kalvfilé Oscar är en klassisk rätt som utöver kalvfilé bland annat innehåller hummer, svart tryffel och vit sparris. Fint ska det vara. Rätten skapades av Operakällarens Köksmästare till en av banketterna vid Stockholmsutställningen 1897 för att hylla Kung Oscar II. Rätten är komponerad så att den bildar Oscar den II:s monogram där hummerklon och stjärten bildar ett O, två sparrisar den romerska siffran II och tryffelskivan i mitten symboliserar kronan. Som sig bör.

fördjupning

Mer om Kalvfilé

Det finns mycket du kan lära dig om Kalvfilé. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

grillguiden

MÖRNING OCH METOD

Att göra köttet mört har människan gjort i alla tider. En klassiker med andra ord. Mörning innebär att köttets egna enzymer bryter ner...

köttguiden

12 utvalda köttips

Det finns många tips som kan förhöja ditt köttlagande. Här har vi samlat tolv snabba tips så du kan lätt tänka rätt med ditt köttänk.


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


teknik

Preppa ditt kött

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas.

Här är några metoder och tips som kommer att göra det mycket smidigare att komma igång med grillfesten. Och förhoppnings mycket, mycket mer än bara att komma igång.

läs artikel
Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer