Fransyska
Bräsera den nätad så får du en fin söndagsstek. Skär den tunt till lövbiff. Strimla den fint till wok. Det finns många valmöjligheter med Fransyskan.
Nöt

Fransyska

10
Marmorering
40
Mörhet

Kanske den mest användbara men också den mest bortglömda detaljen. Vår styckmästares favorit, Fransyskan. Så stor att den ofta styckas upp i mindre bitar.


Blodig

55 °C
Medium

60 °C
Välstekt

70 °C

Gryta

Passar utmärkt i gryta eller som grytstek.

Läs mer

Ugn

Fransyskan blir en mycket bra stek.

Läs mer

Teknik

TIPS FÖR EN BRA FRANSYSKA

En fransyska som är välmarmorerad och välmörad kan också skivas i tjocka skivor och läggas på grillen.

01

Om fransyskan styckas anatomiskt får du tre mindre stekar.

02

Varje av det tre mindre stekarn går för sig att grilla hel eller i skivor.

03

Har du gott om tid kan du grilla fransyskan hel som en rostbiff på låg temperatur och skiva tunna skivor.

04

Söndagsstek
Tips och teknik

Söndagsstek

Gräddsås

Vad vore söndagssteken utan vår älskade gräddsås?

så här gör du

Koka ihop grädden med skyn från stekningen i ca en kvart. Tillsätt gelén och smaka av med salt. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör i med visp. Koka ytterligare i några minuter.

 

Skyn från stekningen

3dl Grädde

2msk Svartvinbärsgelé

Majsstärkelsetsk

Salt

recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan
fördjupning

mer om fransyska

Det finns mycket du kan lära dig om Fransyska. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

teknik

Förvara ditt kött

Så här förvarar du bäst din köttbit.

köttguiden

Köttkvalitet

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


köttguiden

12 Utvalda köttips

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

Läs artikel
FRANSYSKA

INTRESSANT OM FRANSYSKA

Fransyskan (eller plomman) är en stor, rund detalj och sitter på lårets framsida. Fransyskan består ursprungligen av fyra olika muskler där en av musklerna vanligtvis tas bort innan den säljs. Fransyskan kallades förr ländstek, det nya namnet kommer förmodligen från ett recept som pulicerades i början av 1900-talet: Fransysk stek.

Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Köttguiden

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

till köttguidens startsida