Fransyska
Bräsera den nätad så får du en fin söndagsstek. Skär den tunt till lövbiff. Strimla den fint till wok. Det finns många valmöjligheter med Fransyskan.
Nöt

Fransyska

10
Marmorering
40
Mörhet

Kanske den mest användbara men också den mest bortglömda detaljen. Vår styckmästares favorit, Fransyskan. Så stor att den ofta styckas upp i mindre bitar.

Blodig
55 °C
Medium
60 °C
Välstekt
70 °C

Gryta

Passar utmärkt i gryta eller som grytstek.

Läs mer

Ugn

Fransyskan blir en mycket bra stek.

Läs mer

Teknik

TIPS FÖR EN BRA FRANSYSKA

01

En fransyska som är välmarmorerad och välmörad kan också skivas i tjocka skivor och läggas på grillen.

02

Om fransyskan styckas anatomiskt får du tre mindre stekar.

03

Varje av det tre mindre stekarn går för sig att grilla hel eller i skivor.

04

Har du gott om tid kan du grilla fransyskan hel som en rostbiff på låg temperatur och skiva tunna skivor.

film9 fransyska sondagsstek
Tips och teknik

Söndagsstek

Så lagar du en klassisk söndagsstek på fransyska med pressgurka och gräddsås.

recept

Gräddsås

Vad vore söndagssteken utan vår älskade gräddsås?

Koka ihop grädden med skyn från stekningen i ca en kvart. Tillsätt gelén och smaka av med salt. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör i med visp. Koka ytterligare i några minuter.

 

Skyn från stekningen

3dl Grädde

2msk Svartvinbärsgelé

Majsstärkelsetsk

Salt

INFO & INSPO

INTRESSANT OM FRANSYSKA

Fransyskan (eller plomman) är en stor, rund detalj och sitter på lårets framsida. Fransyskan består ursprungligen av fyra olika muskler där en av musklerna vanligtvis tas bort innan den säljs. Fransyskan kallades förr ländstek, det nya namnet kommer förmodligen från ett recept som pulicerades i början av 1900-talet: Fransysk stek.

recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan

Kalops

Om köttet inte är tärnat, skär det i ca 3x3 cm stora bitar. Bryn dem och löken i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Tillsätt vatten, sal...

Griljerad nötstek

1. Gnid in steken med salt och peppar. 2. Stek den i ugn på 125° tills innertemperaturen är 60°. Kyl köttet. 3. Bred över senapen på steken och str...

Nötstek

1. Gnid in steken med salt och peppar. 2. Stek den i kombiugn på 125° tills innertemperaturen är 60°. Kyl köttet. 3. Bred över senapen på steken oc...

Rödvinsbräserad fransyska med svamp och rotfrukter

1. Sätt ugnen på 130°. Putsa köttet fritt från hinnor och senor. Bind gärna upp steken så att formen blir trevligare vid tranchering och att...

fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

KÖTTGUIDEN

HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET

Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

KÖTTGUIDEN

KÖTTKVALITET

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


klimat
KÖTTGUIDEN

12 UTVALDA KÖTTIPS

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

läs artikel
Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Svante

NÖTSTEK AV FRANSYSKA

Fransyska från Scan är ett kött av högsta kvalitet och kommer alltid från svenska gårdar. Tack vare förpackningen blir köttet mörare och godare ju...

Utvalda Grytbitar

Styckmästarens Utvalda grytbitar av Fransyska är mörade i minst 7 dagar. Utvalda grytbitar kommer från den möraste biten av Fransyskan och är extra...

Utvald stek av Fransyska

Styckmästarens Utvalda stek av Fransyska är från en av Fransyskans fyra muskler. Den är mörad i minst 18 dagar och är extra fint putsad. Utvald ste...