Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram. Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén? Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning? I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden

Fransyska
Kanske den mest användbara men också den mest bortglömda detaljen. Vår styckmästares favorit, Fransyskan. Så stor att den ofta styckas upp i mindre bitar.
Gräddsås
Vad vore söndagssteken utan vår älskade gräddsås?
Koka ihop grädden med skyn från stekningen i ca en kvart. Tillsätt gelén och smaka av med salt. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör i med visp. Koka ytterligare i några minuter.
Skyn från stekningen
3dl Grädde
2msk Svartvinbärsgelé
Majsstärkelsetsk
Salt
INTRESSANT OM FRANSYSKA
Fransyskan (eller plomman) är en stor, rund detalj och sitter på lårets framsida. Fransyskan består ursprungligen av fyra olika muskler där en av musklerna vanligtvis tas bort innan den säljs. Fransyskan kallades förr ländstek, det nya namnet kommer förmodligen från ett recept som pulicerades i början av 1900-talet: Fransysk stek.
Vill du har mer matinspiration?
Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.
Till receptsidanKalops
Om köttet inte är tärnat, skär det i ca 3x3 cm stora bitar. Bryn dem och löken i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Tillsätt vatten, sal...
Griljerad nötstek
1. Gnid in steken med salt och peppar. 2. Stek den i ugn på 125° tills innertemperaturen är 60°. Kyl köttet. 3. Bred över senapen på steken och str...
Rödvinsbräserad fransyska med svamp och rotfrukter
1. Sätt ugnen på 130°. Putsa köttet fritt från hinnor och senor. Bind gärna upp steken så att formen blir trevligare vid tranchering och att...
Nötstek i lagerbladssky med tomat och fänkål
Skala och skiva rödlöken. Bryn köttet i smör. Tillsätt rödlök, kryddor, honung och soja. Sätt i en köttermometer i nötsteken. Koka upp kalvfond och...
Mer om kött
Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.
HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

köttguiden
Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.

12 UTVALDA KÖTTIPS
Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå!
läs artikel"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"
Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.
Läs mer
Styckmästarens Grillsteak
Scan Styckmästarens Utvalda grillsteak är för dig som gillar att grilla nötkött. En stor skiva av bakdelskött, fransyska, som fått möra i 18 dagar...
NÖTSTEK AV FRANSYSKA
Fransyska från Scan är ett kött av högsta kvalitet och kommer alltid från svenska gårdar. Tack vare förpackningen blir köttet mörare och godare ju...
Styckmästarens Fransyska
Scan Styckmästarens Utvalda stek av Fransyska är specialstyckad där vår styckmästare Benny Granqvist valt den bästa biten av nötfransyskan. Mörad i...
Styckmästarens Grytbitar
Scan Styckmästarens Utvalda grytbitar av Fransyska är mörade i minst 7 dagar. Utvalda grytbitar kommer från den möraste biten av Fransyskan och är...