Ytter- & innanlår
På rostbiffen sitter rostbifflocket ur vilket man kan stycka Charlottensteken, en detalj väl värd att prova på grillen. Även rostas är ett prisvärt alternativ till oxfilé.
Nöt

Ytter- & innanlår

10
Marmorering
35
Mörhet

Det är sällan det står ytterlår på paketet i köttdisken. Köper du en hel bit av ytterlår kallas det för oxstek eller nötstek. Köper du lövbiff i butik kommer det oftast från innanlår liksom den färdiga rostbiffen du hittar färdigpackad eller köper över disk.

Blodig
56 °C
Medium
56 °C
Välstekt
68 °C

Gryta

Båda detaljerna kan användas i gryta eller som grytstek.

Läs mer

Ugn

Steks som hel stek i ugnen.

Läs mer

Steka

Skiva tunt till lövbiff eller rullader.

Läs mer

Grilla

Innanlåret passar bra att skiva och grilla. Rumpsteken kan grillas hel.

Läs mer

Teknik

DET HÄR KAN DU GÖRA

Ytterlåret används traditionellt som grytkött eller tunt skivat i den klassiska rätten sjömansbiff. 01

01

Ytterlåret blir mycket gott rökt. Rimma köttet och rök länge på låg temperatur. Skiva i tunna skivor. 02

02

Innanlåret är väldigt smakrikt och ett bra alternativ till ryggbiff – om det mörats ordentligt. 03

03

Gör en nötstek på grillen. Bind upp köttet, krydda och grilla på låg temperatur till önskad innertemperatur. 04

04

Lövbiff på ytterfilé
Teknik

Lövbiff på ytterfilé

Kryddsmör

så här gör du

recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan
fördjupning

mer om YTTER- & INNANLÅR

Det finns mycket du kan lära dig om Ytter- & Innanlår. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

köttguiden

Köttkvalitet

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.

teknik

Förvara ditt kött

Så här förvarar du bäst din köttbit.


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


köttguiden

12 Utvalda köttips

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

Läs artikel
Teknik

ATT LAGA YTTER- OCH INNANLÅR

Ytterlåret är magert och ganska hårt och passar därför bäst till gryta eller som grytstek. Man kan också skiva ytterlåret tunt och använda till rullader eller till sjömansbiff. Rumpsteken är god att grilla eller steka hel och äta i tunna skivor.

Innanlåret är mörare än ytterlåret och passar att stekas helt som exempelvis rostbiff eller porterstek. Innanlåret kan också skivas eller strimlas. Innanlåret passar också bra som lövbiff eller till rullader.

Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Köttguiden

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

till köttguidens startsida