Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Ytter- & innanlår
Det är sällan det står ytterlår på paketet i köttdisken. Köper du en hel bit av ytterlår kallas det för oxstek eller nötstek. Köper du lövbiff i butik kommer det oftast från innanlår liksom den färdiga rostbiffen du hittar färdigpackad eller köper över disk.
01
Ytterlåret används traditionellt som grytkött eller tunt skivat i den klassiska rätten sjömansbiff.
02
Ytterlåret blir mycket gott rökt. Rimma köttet och rök länge på låg temperatur. Skiva i tunna skivor.
ATT LAGA YTTER- OCH INNANLÅR
Ytterlåret är magert och ganska hårt och passar därför bäst till gryta eller som grytstek. Man kan också skiva ytterlåret tunt och använda till rullader eller till sjömansbiff. Rumpsteken är god att grilla eller steka hel och äta i tunna skivor.
Innanlåret är mörare än ytterlåret och passar att stekas helt som exempelvis rostbiff eller porterstek. Innanlåret kan också skivas eller strimlas. Innanlåret passar också bra som lövbiff eller till rullader.
Vill du har mer matinspiration?
Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.
Fler receptVodkapasta med pepprig lövbiff
Fräs på lök, vitlök, dragon, chili i olivolja på ganska låg värme tills löken är genomskinlig, tillsätt tomatpuré och fräs tills färgen djupnar -...
Baguette med lövbiff
Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg i strimlad lövbiff, låt marinera minst någon timme men gärna mer. Koka upp vatten, socker, ättika...
Chili med tomat- och bönsallad
Bryn köttet i omgångar i lite smör i en stekpanna. Låt lök och vitlök fräsa med en stund. Tillsätt kryddor, kaffe och tomatpuré. Fräs ytterligare...
Nötstek i lagerbladssky med tomat och fänkål
Skala och skiva rödlöken. Bryn köttet i smör. Tillsätt rödlök, kryddor, honung och soja. Sätt i en köttermometer i nötsteken. Koka upp kalvfond och...
mer om kött
Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.
HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
köttguiden
Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.
12 Utvalda köttips
Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå!
Läs mer"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"
Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.
Läs merStyckmästarens Rumpstek
Scan Styckmästarens Utvalda Rumpstek med kappa är mörad i minst 18 dagar och har en smakrik kappa som gör köttet saftigt. Rumpsteken är spetsen på...