Ytter- & innanlår
På rostbiffen sitter rostbifflocket ur vilket man kan stycka Charlottensteken, en detalj väl värd att prova på grillen. Även rostas är ett prisvärt alternativ till oxfilé.
Nöt

Ytter- & innanlår

10
Marmorering
35
Mörhet

Det är sällan det står ytterlår på paketet i köttdisken. Köper du en hel bit av ytterlår kallas det för oxstek eller nötstek. Köper du lövbiff i butik kommer det oftast från innanlår liksom den färdiga rostbiffen du hittar färdigpackad eller köper över disk.

Blodig
54 °C
Medium
56 °C
Välstekt
68 °C

Gryta

Båda detaljerna kan användas i gryta eller som grytstek.

Läs mer

Ugn

Steks som hel stek i ugnen.

Läs mer

Steka

Skiva tunt till lövbiff eller rullader.

Läs mer

Grilla

Innanlåret passar bra att skiva och grilla. Rumpsteken kan grillas hel.

Läs mer

Teknik

DET HÄR KAN DU GÖRA

01

Ytterlåret används traditionellt som grytkött eller tunt skivat i den klassiska rätten sjömansbiff.

02

Ytterlåret blir mycket gott rökt. Rimma köttet och rök länge på låg temperatur. Skiva i tunna skivor.

03

Innanlåret är väldigt smakrikt och ett bra alternativ till ryggbiff – om det mörats ordentligt.

04

Gör en nötstek på grillen. Bind upp köttet, krydda och grilla på låg temperatur till önskad innertemperatur.

film5 ytterlar lovbiff
Teknik

Lövbiff på ytterfilé

Teknik

ATT LAGA YTTER- OCH INNANLÅR

Ytterlåret är magert och ganska hårt och passar därför bäst till gryta eller som grytstek. Man kan också skiva ytterlåret tunt och använda till rullader eller till sjömansbiff. Rumpsteken är god att grilla eller steka hel och äta i tunna skivor.

Innanlåret är mörare än ytterlåret och passar att stekas helt som exempelvis rostbiff eller porterstek. Innanlåret kan också skivas eller strimlas. Innanlåret passar också bra som lövbiff eller till rullader.

recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan

Chili med tomat- och bönsallad

Bryn köttet i omgångar i lite smör i en stekpanna. Låt lök och vitlök fräsa med en stund. Tillsätt kryddor, kaffe och tomatpuré. Fräs ytterligare...

Nötstek i lagerbladssky med tomat och fänkål

Skala och skiva rödlöken. Bryn köttet i smör. Tillsätt rödlök, kryddor, honung och soja. Sätt i en köttermometer i nötsteken. Koka upp kalvfond och...

Källrrökt ytterlår med paprika och getostkräm

1. Mixa getost, färskost och paprika slätt. 2. Strimla salladen med spara några hela blad till serveringen. 3. Tärna gurkan och rosta pinjenötterna...

Källarrökt ytterlår med paprika- och getostkräm i rullar

1. Mixa getosten och hälften av färskosten slätt. Smaka av med salt och peppar. 2. Rosta pinjenötterna. Skär paprikan på längden. 3. Bred den...

fördjupning

mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

KÖTTGUIDEN

HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET

Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

KÖTTGUIDEN

KÖTTKVALITET

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


klimat
köttguiden

12 Utvalda köttips

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

Läs artikel
Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Svante

Utvald Rumpstek

Styckmästarens Utvalda Rumpstek med kappa är mörad i minst 18 dagar och har en fin marmorering. Rumpsteken är spetsen på ytterlåret, men rumpsteken...