Faktakollen

Hälsa

ÄR DET HÄLSOSAMT ATT ÄTA KÖTT?

De flesta näringsexperterna är idag överens om att när kött äts som en del av en sund och balanserad kost är det en utmärkt källa till bland annat järn, zink, B-vitaminer och protein, vilka alla är ämnen som kroppen behöver. Rött kött innehåller dessutom inga allergener, det vill säga ämnen som är vanliga orsaker till allergi och överkänslighet. Det finns många olika sätt att komponera en hälsosam måltid, men det som läggs på tallriken bör alltid betraktas som en helhet. En balanserad diet handlar om måttlighet och så länge kött inkluderas i måltiden enligt de rekommendationer som Livsmedelsverket anger blir det en värdefull del av en hälsosam kost.

Enligt Livsmedelsverket bör man inte äta mer än 500 gram rött kött och charkuterier i veckan. Rött kött inkluderar nöt, fläsk, lamm och get. Av den mängden bör endast en mindre del vara charkuterier. Detta är tillagad mat och generellt kan man säga att viktförlusten är mellan 25-30 procent vid en tillagning upp till 70˚C, vilket motsvarar mellan 600-725g färskt kött. Det är möjligt att reducera intaget av rött kött men då är det viktigt att kompensera med andra livsmedel för att uppnå samma näringsintag.

HUR ARBETAR NI PÅ SCAN FÖR ATT SÄKERSTÄLLA HÄLSOSAMMA PRODUKTER?

Samtliga av Scans produkter är ansvarsfullt tillverkade och håller en mycket hög livsmedelssäkerhet. Vi arbetar kontinuerligt för att ta fram mer hälsosamma produkter och genom åren har vi genomfört en rad förebyggande åtgärder för att reducera faktorer i kött som skulle kunna anses vara skadliga. Det handlar bland annat om optimering av uppvärmning och rökning, samt en minskad användning av nitrit. Dessutom har både salt- och fetthalterna minskat i våra olika köttprodukter. Utöver det har vi på ett antal utvalda svenska gårdar tillsammans med bönderna valt att tillsätta svensk rapsolja i grisarnas foder. En helt naturlig kost som gör att köttet får en högre andel naturligt nyttiga fetter, som Omega 3.

Läs mer om våra bönder och rapsgrisar här.