Falukorv

Vår folkkära vardagshjälte falukorv har fått en ny kostym. Eller ny och ny. Med nytt material i förpackningarna minskar vi plastberget med hela 22 ton per år. Nu görs förpackningen av 100% förnyelsebara råvaror, bland annat papper och bioplast baserad på tallolja* från våra nordiska skogar.

8 Miljoner korvar spelar roll.

Falukorv är en av våra absoluta storsäljare – mer än 8 000 000 korvar säljs varje år. En förändring av falukorvens förpackning gör därför gör att klimateffekten blir betydande, framför allt i produktionen men även i slutledet via konsumenten som i allt högre utsträckning efterfrågar miljövänliga förpackningar. Förpackningsbytet ger i sig ett minskat klimatavtryck på 65% jämfört med den gamla förpackningen, enligt mätning utförd av IVL (Swedish Environmental Research Institute). Bytet gör också att vi använder ca 22 ton mindre plast baserad på icke- förnyelsebar råvara per år.

*Bioplasten i falukorvsförpackningen är tillverkad av tallolja enligt en sk massbalanslösning. Massbalanslösning fungerar på samma sätt som systemet med grön el, dvs att förpackningsleverantören i sin generella produktion ersätter fossil olja mot tallolja. Det innebär i sin tur att vissa av våra förpackningar innehåller nästan enbart tallolja medan andra kanske innehåller mindre eller ingen tallolja alls.

SCAN Falukorv guld och grona skogar
falukorvar smoke

Varför är falukorven krokig?

Förr stoppades falukorven i tarmar som naturligt är krokiga till formen. Även om falukorvarnas korvskinn har moderniserats så har vi valt att behålla den ursprungliga formen. Det nya korvskinnets material har en fiffig egenskap under produktionen. Nämligen att den expanderar av värmen under rökning och släpper in röken till korven, efteråt sluter den helt tätt runt korven vilket ger den en längre hållbarhet och bl.a. leder till minskat svinn.

Falukorvens historia

I början av 1800-talet lanserades namnet falukorv på de korvar som i stora mängder levererades från Dalarna. Den blev under detta århundrade en mycket populär korv och betecknades som ”arbetarmat”.

Visste du att falukorven tillsammans med hushållsosten är de enda svenska produkterna som är registrerade som “garanterade traditionella specialiteter (GTS)”. Det betyder att själva receptet är skyddat och man måste uppfylla ett antal kriterier när det kommer till bl.a. kötthalt, köttyp, fetthalt och kryddor för att få kalla produkten för falukorv.