Bog
Bogen kan styckas på många olika sätt – beroende på vilka detaljer man vill ta fram exepempelvis vanlig fläskbog, bogbladsstek och picnicbog.
Gris

Bog

10
Marmorering
40
Mörhet

Om du är sugen på ett mustigt långkok är bogen din nya bästa vän. Köttet har en kraftig muskel som kräver lång tillagning på låga temperaturer. 

Blodig
65 °C
Medium
65 °C
Välstekt
70 °C

Gryta

Bogen är som gjord för att tärna eller strimla till gryta. Långkoksfavorit.

Läs mer

Ugn

Styckvarianterna picnicbog och bogbladsstek blir fin-fina fläskstekar i ugn.

Läs mer

Steka

Tunt skivad picnicbog passar bra till schnitzlar eller rullader.

Läs mer

Grilla

Bog blir smakrikt på grillen, och både picnicbogen och bogbladssteken blir utmärkta grillskivor.

Läs mer

Teknik

FYRA GRILLTIPS FÖR BOGEN

01

Picnicbogen är en av de mest intressanta och prisvärda detaljerna från bogen när det kommer till grillning. Hel eller i skivor.  

02

Är du sugen på grillspett är bogen ett bra tips. Se till att den går tillräckligt länge bara. Bogbladssteken mår bra på grillen. Skär den i tjocka...

03

Vill du göra en lite annorlunda Pulled Pork så kan du med fördel använda bogen. Ugnsbaka den med citronskal, svartpeppar, vitlök och färska örter. 

04

När du drar sönder köttet kan du tillsätta stekt lök, mer citronskal, olivolja, salt och mer nymalen svartpeppar. Perfekt på rostat levain bröd!...

info & inspo

KÖTTBITENS HISTORIA

De olika styckningsmetoderna kom av att man i södra Sverige använde sig mycket av hel bog med ben. Den så kallade Malmöstyckningen! För att få så mycket kött som möjligt styckades därför läggen utan vinkel. I Stockholm lämnade man mer kött på framläggen men fick då en mindre bog. Inte lika populärt, i dag är nämligen Malmöstyckningen dominerande och ur bogen tas picknickbogen om hand som detalj medan resterande delar oftast används i färs- och charkproduktion. Alltså korv. 

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN

Apelsin- och ingefärsmarinerad rapsgrisbog i sallad med avokado

Skala och riv ingefära och vitlök. Blanda med soja, apelsinjuice i en bunke. Skär bogen i strimlor och blanda ner i marinaden. Låt marinera minst i...

Scan Rapsgris Picnicbog provencal, med ugnsbakad fänkål, tomat & saffran

1. Sätt ugnen på 200°C. Skär picnicbogen i 2x2 cm tärningar. 2. Skär bakpotatisen och fänkålen in ½ cm tjocka skivor och fördela i en ugnsform....

Scan Rapsgris Picnicbog Scaloppini med vårprimörer, vit balsamvinägersås och pasta

Skiva picnicbogen och platta till bitarna med handen. Blanda mjöl, salt, peppar och vänd skivorna i mjölet. Koka pastan enligt anvisning på...

Scan Baconstekt, Rapsgris Picnicbog med äppelmustsås, rostad rotselleri och haricots verts

Sätt ugnen på 200°C. Strö rikligt med rosmarin och svartpeppar över bogen, linda baconskivorna runt om. Stek i ugn till en innertemp på 65°C. Låt...

fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

ARTIKEL

PIZZA på ett punktigt sätt

Det finns lika många åsikter om hur du borde göra en pizza som det finns människor. Debatten om vad en riktig pizza är rasar ständigt där epicentru...

köttguiden

preppa ditt kött

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas. Här är några metoder och tips...


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


005 Morning
köttguiden

Mörning & metod

Att göra köttet mört har människan gjort i alla tider. En klassiker med andra ord. Här får du svar på dina tankar kring mörning. 

läs artikel
rapsgris

FRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR

Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.

Läs mer
Scan Mycklingegård 170612 0004 NY

PICNICBOG

Picnicbog från Scan Mörpack är ett kött av högsta kvalitet och kommer alltid från Svenska gårdar. Tack vare förpackningen blir köttet mörare och...

PICNICBOG

Svensk Rapsgris är ett naturligt mört, saftigt och smakrikt kött. Köttet kommer från grisar uppfödda på ett unikt foder baserat på svensk rapsolja....