Fransyska
Fransyskan består av fyra muskler tätt sammanbundna och är lämplig som skinkstek eller tärnad i en gryta.
Gris

Fransyska

10
Marmorering
40
Mörhet
Gris

Skinkfransyskan (eller plomman som den också kallas) säljs sällan under det namnet, utan oftast som skinkstek. Den är en del av skinkan som används till bl.a. Julskinka.

Blodig
65 °C
Medium
65 °C
Välstekt
70 °C
Fransyskan består av fyra muskler tätt sammanbundna och är lämplig som skinkstek eller tärnad i en gryta.

Grilla

Tärna fransyskan och trä på grillspett eller grilla hel på indirekt värme.

Läs mer

Ugn

Helstekt blir fransyska av gris blir en läcker stek i ugn. Låt eventuell svål sitta kvar eftersom den behåller saftigheten.

Läs mer

Steka

Skivad skinkfransyska är alldeles utmärkt att kasta i stekpannan.

Läs mer

Gryta

Fransyska av gris kan tärnas eller strimlas och användas i gryta. Eftersom köttet är mört behöver det inte koka särskilt länge.

Läs mer

Teknik

SÅHÄR FÅR DU TILL DIN FRANSYSKA

01

Eftersom fransyskan består av flera muskler behöver den bindas upp så att den inte faller isär vid tranchering. Då får du också en jämnare stekyta.

02

Stek på grill? Rimma lite lätt och smaksätt gärna med klassiska fläsksmaker. Hålrummet efter benet kan fyllas med godsaker innan köttet binds upp. 

03

Låt eventuell svål sitta kvar vid tillagningen så skyddar du köttet mot uttorkning. 

04

Om du sparar fettet och svålen på fransyskan passar den väldigt bra till indirekt grillning men tänk på att ruta svålen innan för godare resultat. 

SÅ GÖR DU

Skinkstek i ugn

Sätt ugnen på 100°.

Putsa köttet fritt från hinnor och senor. Dela gärna steken på längden eller i 3 delar. Bind upp steken så att formen blir trevligare vid tranchering och att stekningen blir jämnare.

Mixa eller mortla kryddorna fint. Krydda köttet rikligt runt om med kryddorna, salt och nymald svartpeppar.

Bryn köttet runt om i olja och smör i en het stekpanna.

Lägg köttet på ett ugnsgaller med en långpanna under. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen på köttet. Stek i ugnen tills köttet uppnått en innertemperatur på 65°.

art11 01
VIDEO

Detaljerna bakom en perfekt julskinka

Skinkan består av fem olika muskler. Bland annat ytter- och innanlår samt fransyska. Det är dessa som sedermera blir julskinka och flintastek. Vår styckmästare Benny Granqvist visar här hur en julskinka blir till - från styckning till rimning.

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

 

 

köttguiden

Köttkvalitet

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.

ARTIKEL

PIZZA på ett punktigt sätt

Det finns lika många åsikter om hur du borde göra en pizza som det finns människor. Debatten om vad en riktig pizza är rasar ständigt där epicentru...


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


klimat
KÖTTGUIDEN

12 UTVALDA KÖTTIPS

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

läs artikel
rapsgris

FRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR

Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.

Läs mer
Scan Mycklingegård 170612 0004 NY