Kalvhögrev
Högrev på kalv är en oväntat prisvärd och mångsidig detalj.
Kalv

Kalvhögrev

65
Marmorering
40
Mörhet

Kalvhögrev, som också kallas också kalvrygg om den styckas med ben, sitter mellan entrecoten och halsen på kalven. En smakrik gryt- och raguklassiker, används oftast till dillkött eller kalops.


Blodig

55 °C
Medium

60 °C
Välstekt

70 °C

Gryta

Passar utmärkt i grytor som dillkött och kalvfrikassé.

Läs mer

Ugn

Blir en utmärkt stek. Bind upp högreven för bättre form och jämn stekning. Fungerar utmärkt att lågtemperera eller köras sousvide. Blir otroligt mör.

Läs mer

Steka

Skiva och stek, kör på.

Läs mer

Grilla

Satsa på tjocka skivor och grilla ungefär som entrecote eller grilla över indirekt värme.

Läs mer

Teknik

ATT GRILLA KALVHÖGREV

Bra är om den mörats någon vecka eftersom slaktåldern kan skilja på några månader. Spana efter ett ljust och fast kött. 

Torka av köttet innan du steker. Var också noga med att det är rumstempererat innan du lägger det i pannan – då får du en bra stekyta.  

01

Du kan skära högreven i tjocka skivor eller tärna till spett för grill.

02

Vill du grilla kalvhögreven hel? Satsa på låg temperatur under lång tid. 

03

Pröva kummin till, en klassisk köttkrydda perfekt till högrev. 

04

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
Info & inspo

HÖGREV PÅ KALV & KLASSIKERN DILLKÖTT OCH BEN

Dillkött är en klassiker. Den har fått sin spridning tack vare Cajsa Warg (precis som så många andra traditionella svenska rätter). Dillköttet nämns romantiskt nog i en dikt av Anna Maria Lenngren och då låter det så här: "Pastorskans anrättning hon täckes beprisa, fann dillköttet läckert och ugnt." Ja, så skrev man ju på 1800-talet. Justdet, ben är också en riktig smakhöjare.
Om du vill ha mer smak på köttet, kolla efter en kalvhögrev med ben. Benet och dess märg ger din gryta eller ragu extra god och mustig smak.

fördjupning

Mer om Kalvhögrev

Det finns mycket du kan lära dig om Kalvhögrev. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

köttguiden

preppa ditt kött

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas. Här är några metoder och tips...

grillguiden

MARINAD, GLAZE OCH RUBS

Alla tre tillför massor av smak till köttet men på lite olika sätt. Bli en mästare på tekniken och lär dig vad som är vad. 


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


köttguiden

12 Utvalda köttips

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

Läs artikel
Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer