Lammlägg
Behöver lite mer koktid än andra detaljer men det är väl värt sin väntan!
Lamm

Lammlägg

50
Marmorering
10
Mörhet
Lamm

Vanligast är att använda baklägg, lammets bakben. Snygg detalj som efter långsam kokning/brässering får en klubbliknande form och en gudomlig smak. Lagom att servera till en person. Även frambenen används, oftast som magert färskött.

Blodig
58 °C
Medium
60 °C
Välstekt
70 °C
Behöver lite mer koktid än andra detaljer men det är väl värt sin väntan!

Gryta

Lägg är mycket gott i gryta. Köttet är smakrikt och saftigt.

Läs mer

Ugn

Stek i ugn på låg temperatur.

Läs mer

Grilla

Förkoka och ge yta och smak på grillen.

Läs mer

Teknik

BRA ATT VETA OM LAMMLÄGG

01

Lammlägg är mycket god att koka i rödvin eller i ett kraftigt öl. Förkoka läggen och grilla på precis innan servering.

02

Du kan också grilla lammläggen utan förkokning. Då behöver du grilla på låg temperatur under lång tid.

03

Lammlägg är prisvärd och lätt att portionsberäkna. Ett lägg per p!

04

Går att göra “kebeb” på! Stora bitar i panna och krydda med harissa. 

INFO & INSPO

ETT LÄGG, OÄNDLIGA MÖJLIGHETER

Lägg är mycket gott att bräsera i till exempel rödvin eller ett kraftigt öl. Lägg kan också kokas i exempelvis tomatsås, långgrillas på indirekt värme eller bakas på låg temperatur i ugn under lång tid. Läggen är smakrik och rik på gelatin vilket gör den mycket saftig och mör när den fått lagas tillräckligt länge. Varför inte testa att köra lammkebab på lägget. Grilla på indirekt värme och smaksätt med oregano, salt, citron och olivolja. När lägget är klart repa ner i mindre “kebab” stora bitar och kör i panna och krydda tex med harissa. Lägg i pitabröd med någon god dressing, hackad tomat, koriander, rödlök och lite jalapenos.

lammlagg som langkok i ugn
video

Lammlägg som långkok i ugn

Få saker är så gott som långbakade lammlägg i ugn. En perfekt rätt som sköter sig sälv i ugnen och låter dig få tid till annat.

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN

Lammlägg långkok i ugn

Lamm Gnid in lammläggen med havssalt och nymald svartpeppar. Riv citronzest och gnid in läggen Lägg i ugnsform och tillsätt ½ flaska rödvin, 5 dl...

Lammlägg i rödvin med friterad rotselleri, tryffel och gulbeta

Gnid in lammläggen gärna med havssald och nymald svartpeppar samt rivet citronskal. Lägg i ugnsform och slå på rödvin, kalvfond, tomatpuré, örter t...

Lammlägg med potatispuré, ljummen tomatsallad, dragonfond

1. Värm ugnen till 200°, placera lammläggen på väl smord och ugnsfast plåt, värm i ugn cirka 20 minuter. 2. Värm buljong enligt anvisning på...

fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

KÖTTGUIDEN

HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET

Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

KÖTTGUIDEN

KÖTTKVALITET

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


klimat
KÖTTGUIDEN

12 UTVALDA KÖTTIPS

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

läs artikel
Svenskt kött

4 ANLEDNINGAR ATT VÄLJA SVENSKT KÖTT

Sveriges lagstiftning om hur djuren ska tas om hand är den mest omfattande i världen. Sverige är ett föregångsland inom djuromsorg, redan 1988 fick vi världens mest kraftfulla djurskyddslag.

Läs mer
bonden 2