Lägg
Behöver lite mer koktid än andra detaljer men det är väl värt sin väntan!
Lamm

Lägg

50
Marmorering
10
Mörhet

Lammlägg är lammets fram- och bakben och har på senare år blivit riktigt trendigt. Lammlägg är mycket gott att bräsera eller ugnssteka och ett lägg är lagom mycket till en person.


Blodig

58 °C
Medium

60 °C
Välstekt

70 °C

Gryta

Lägg är mycket gott i gryta. Köttet är smakrikt och saftigt.

Läs mer

Ugn

Stek i ugn på låg temperatur.

Läs mer

Grilla

Förkoka och ge yta och smak på grillen.

Läs mer

Teknik

BRA ATT VETA OM LAMMLÄGG

Lammlägg är mycket god att koka i rödvin eller i ett kraftigt öl. Förkoka läggen och grilla på precis innan servering.

01

Du kan också grilla lammläggen utan förkokning. Då behöver du grilla på låg temperatur under lång tid.

02

Lammlägg är prisvärd och lätt att portionsberäkna. Ett lägg per p!

03

Går att göra “kebeb” på! Stora bitar i panna och krydda med harissa. 

04

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
Info & Inspo

ETT LÄGG, OÄNDLIGA MÖJLIGHETER


Lägg är mycket gott att bräsera i till exempel rödvin eller ett kraftigt öl. Lägg kan också kokas i exempelvis tomatsås, långgrillas på indirekt värme eller bakas på låg temperatur i ugn under lång tid. Läggen är smakrik och rik på gelatin vilket gör den mycket saftig och mör när den fått lagas tillräckligt länge. Varför inte testa att köra lammkebab på lägget. Grilla på indirekt värme och smaksätt med oregano, salt, citron och olivolja. När lägget är klart repa ner i mindre “kebab” stora bitar och kör i panna och krydda tex med harissa. Lägg i pitabröd med någon god dressing, hackad tomat, koriander, rödlök och lite jalapenos.

fördjupning

Mer om Lägg

Det finns mycket du kan lära dig om Lägg. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

grillguiden

MÖRNING OCH METOD

Att göra köttet mört har människan gjort i alla tider. En klassiker med andra ord. Mörning innebär att köttets egna enzymer bryter ner...

köttguiden

12 utvalda köttips

Det finns många tips som kan förhöja ditt köttlagande. Här har vi samlat tolv snabba tips så du kan lätt tänka rätt med ditt köttänk.


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


teknik

Preppa ditt kött

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas.

Här är några metoder och tips som kommer att göra det mycket smidigare att komma igång med grillfesten. Och förhoppnings mycket, mycket mer än bara att komma igång.

läs artikel
Svenskt kött

4 ANLEDNINGAR ATT VÄLJA SVENSKT KÖTT

Sveriges lagstiftning om hur djuren ska tas om hand är den mest omfattande i världen. Sverige är ett föregångsland inom djuromsorg, redan 1988 fick vi världens mest kraftfulla djurskyddslag.

Läs mer