Entrecôte
En entrecôte ska alltid ha en riktig fettkärna i mitten. Det ger bra smak när du steker. Ju mer marmorerad desto godare!
Nöt

Entrecôte

75
Marmorering
50
Mörhet
Nöt

Entrecôte – helt klart den styckdetalj med mest smak och karaktär. Köttet ska skäras i tjocka skivor så att du kan steka eller grilla på rejäl värme. Fettet är en fantastisk smakbärare.

Blodig
54 °C
Medium
58 °C
Välstekt
65 °C
En entrecôte ska alltid ha en riktig fettkärna i mitten. Det ger bra smak när du steker. Ju mer marmorerad desto godare!

Grilla

Passar utmärkt att grilla i skivor, satsa på 2-3 centimeter.

Läs mer

Ugn

Bryn i panna och helstek sen i ugn. Satsa på 54-58 grader innertemperatur.

Läs mer

Steka

Kör på skivor som är ungefär 2-3 cm tjocka. Stek i olja och smör!

Läs mer

Teknik

ENKLA KNEP FÖR ATT LYCKAS MED ENTRECÔTEN

01

Torka av köttet innan du steker. Var också noga med att det är rumstempererat innan du lägger det i pannan – då får du en bra stekyta.  

02

Salta alltid innan du steker. Allt blir bättre då. Peppra däremot efter stekning då peppar lätt bränner.  

03

Blanda olja och smör när du steker. Smör för smaken, olja för temperaturen. Såklart i din gjutjärnpanna om du har!  

04

Om du gör en hel stek i ugn är termometer ett måste. Men också bra i pannan om du har tjocka skivor.

film3 entrecote

Denna köttbit behöver inte någon avancerad tillagningsteknik, den är utsökt att bara slänga ner i pannan. Köttet ska skäras i tjocka skivor så att du kan steka eller grilla på rejäl värme. Vi upprepar, var inte rädd för fettet! Det är en fantastisk smakbärare.

film15 entrecote
VIDEO

DIREKT GRILLMETOD, SÅ GÖR DU! (NÖTKÖTT)

Med direkt värme grillar du maten liggande rakt över öppen glöd eller de tända brännarna. Här får du tipsen du behöver för att grilla entrecôte med direkt grillmetod.

GÖR SÅ HÄR

GREMOLATA

Gremolata är ett bra tillbehör på grillat kött, det är superenkelt att slänga ihop och lyfter din ectrecote till skyarna! 

Hacka persiljan och riv vitlöken med microplane. Riv citronskalet och pressa ner saften. Salta ganska riktligt och vrid många varm med pepparkvarnen. Tillsätt olivoljan. Snåla ej. Gremolatan blir väldigt god att pensla kött med under grillningen.

 

1dl Bladpersilja, finskurenca

1st stor citron, skalet och saften

2st vitlöksklyftor, rivna

2-3msk Jungfruolivolja

Havsalt

Svartpeppar, nymald

ENTRECÔTE

Köttbitens historia

Namnet entrecôte kommer från franskans entre (som betyder “mellan”) och côte (“revben”). Det verkar dock fortfarande vara någon form av debatt i hur det ska uttalas. Konstigt tycker vi. Det ska uttalas på det franska (och rätta) sättet – “Antrekått”. Stavningen med det lilla taket (cirkum flex) ovanför bokstaven ô kommer just från den franska stavningen och hänger med ibland på svenska. För de som lyckas hitta symbolen på ett svenskt tangentbord det vill säga.

På den världsberömda restaurangen Café de Paris i Genève har man bara serverat en enda rätt sedan 1930-talet. Precis – Entrecote Café de Paris. Det är Entrecote med smält Café de parissmör på. Bara kött och smör. Det behöver inte var krångligare än så när råvarorna är bra.

På engelska kallar man ofta Entrecote för Cube Roll, men ännu vanligare är att man styckar ut kärnan och kallar det för Rib Eye. Det finns många olika varianter och utryck för samma del, där det kan skilja från land till land. Så det gäller att hålla tungan rätt i mun. Även om du såklart bara köper svenskt kött.

 

INFO & INSPO

TALGSTÖPT ENTRECôTE

En unik mörningsmetod för marmorerat kött är att talgstöpa. Köttbiten doppas i smält talg, därefter förvaras den i en mörningskyl. Stek gärna köttet i talgen, metoden bidrar till en mer djup och smakrik upplevelse.

recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan

Örtgrillad entrecote med grillad citron och parmesankräm

1. Finhacka vitlök och örter och blanda med oljan. 2. Parmesankräm: Riv osten fint och blanda med färskosten. Smaka eventuellt av med salt. 3. Dela...

Grillad entrecote med tomatsallad och feta

Skär tomaterna i bitar. Skala och finhacka löken. Blanda tomater, lök, smulad ost, vinäger och olja. Vänd ner ruccolan. Smaka av med salt och peppa...

Grillad entrecote med färskpotatis- och vattenmelonsallad

Skrubba potatisen. Koka bönorna i saltat vatten och lyft upp dom. Spola i kallt vatten. Koka potatisen i samma vatten. Skala och skär vattenmelonen...

Entrecote med soja- och sesamglaze

Blanda ingredienserna till sojaglazen i en kastrull. Sjud på svag värme till en simmig konsistens och låt svalna. Pensla köttet med lite olja. Hett...

fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

Köttguiden

HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET

Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

TEKNIK

FÖRVARA DITT KÖTT

Så här förvarar du bäst din köttbit.


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


grillentrecote
Köttguiden

Så grillar du Entrecote

Entrecôte är en klassiker på grillen. Vi har samlat tipsen som gör att du får full koll på det du behöver. 

Läs artikel
Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Svante

Utvald Entrecôte

Styckmästarens utvalda Entrecote är mörat i minst 18 dagaroch en fin marmorering. Entrecoten är den del med mest smak och karaktär. För den bästa...

Utvald Entrecote

Styckmästarens Utvalda Entrecote är mörad i minst 18 dagar och har en fin marmorering. Entrecoten är den del med mest smak och karaktär. För den...