Entrecôte
En entrecôte ska alltid ha en riktig fettkärna i mitten. Det ger bra smak när du steker. Ju mer marmorerad desto godare!
Nöt

Entrecôte

75
Marmorering
50
Mörhet

Entrecôte – helt klart den styckdetalj med mest smak och karaktär. Köttet ska skäras i tjocka skivor så att du kan steka eller grilla på rejäl värme. Fettet är en fantastisk smakbärare.


Blodig

54 °C
Medium

58 °C
Välstekt

65 °C

Grilla

Passar utmärkt att grilla i skivor, satsa på 2-3 centimeter.

Läs mer

Ugn

Bryn i panna och helstek sen i ugn. Satsa på 54-58 grader innertemperatur.

Läs mer

Steka

Kör på skivor som är ungefär 2-3 cm tjocka. Stek i olja och smör!

Läs mer

Teknik

ENKLA KNEP FÖR ATT LYCKAS MED ENTRECÔTEN

Torka av köttet innan du steker. Var också noga med att det är rumstempererat innan du lägger det i pannan – då får du en bra stekyta.  

01

Salta alltid innan du steker. Allt blir bättre då. Peppra däremot efter stekning då peppar lätt bränner.   02

Blanda olja och smör när du steker. Smör för smaken, olja för temperaturen. Såklart i din gjutjärnpanna om du har!  

03

Om du gör en hel stek i ugn är termometer ett måste. Men också bra i pannan om du har tjocka skivor.

04

Gremolata

Gremolata är ett bra tillbehör på grillat kött, det är superenkelt att slänga ihop och lyfter din ectrecote till skyarna! 

Så här gör du

Hacka persiljan och riv vitlöken med microplane. Riv citronskalet och pressa ner saften. Salta ganska riktligt och vrid många varm med pepparkvarnen. Tillsätt olivoljan. Snåla ej. Gremolatan blir väldigt god att pensla kött med under grillningen.

 

1dl Bladpersilja, finskurenca

1st stor citron, skalet och saften

2st vitlöksklyftor, rivna

2-3msk Jungfruolivolja

Havsalt

Svartpeppar, nymald

recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan
fördjupning

Mer om Entrecôte

Det finns mycket du kan lära dig om entrecôte. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

köttguiden

Köttkvalitet

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.

teknik

Förvara ditt kött

Så här förvarar du bäst din köttbit.


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


Köttguiden

Så grillar du Entrecote

Entrecôte är en klassiker på grillen. Vi har samlat tipsen som gör att du får full koll på det du behöver. 

Läs artikel
ENTRECÔTE

Köttbitens historia

Namnet entrecôte kommer från franskans entre (som betyder “mellan”) och côte (“revben”). Det verkar dock fortfarande vara någon form av debatt i hur det ska uttalas. Konstigt tycker vi. Det ska uttalas på det franska (och rätta) sättet – “Antrekått”. Stavningen med det lilla taket (cirkum flex) ovanför bokstaven ô kommer just från den franska stavningen och hänger med ibland på svenska. För de som lyckas hitta symbolen på ett svenskt tangentbord det vill säga.

På den världsberömda restaurangen Café de Paris i Genève har man bara serverat en enda rätt sedan 1930-talet. Precis – Entrecote Café de Paris. Det är Entrecote med smält Café de parissmör på. Bara kött och smör. Det behöver inte var krångligare än så när råvarorna är bra.

På engelska kallar man ofta Entrecote för Cube Roll, men ännu vanligare är att man styckar ut kärnan och kallar det för Rib Eye. Det finns många olika varianter och utryck för samma del, där det kan skilja från land till land. Så det gäller att hålla tungan rätt i mun. Även om du såklart bara köper svenskt kött.

 

Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Köttguiden

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

till köttguidens startsida