Kalvkotlett
Vackert rosa stekt eller rejält med vila efter stekning är det som gäller med kalvkotlett.
Kalv

Kalvkotlett

10
Marmorering
60
Mörhet

Kalvkotlett. Samma detalj som ryggbiff på oxen och fläskkotlett på grisen. Köttet är mycket mört och passar perfekt att grilla eller steka, men var försiktig med hur länge.

 

Blodig
55 °C
Medium
60 °C
Välstekt
70 °C

Gryta

Kan användas i gryta men behöver inte koka länge. Tillsätt köttet mot slutet av koktiden.

Läs mer

Ugn

Hel eller utskuren kotlettrad blir en fin stek.

Läs mer

Steka

Gott att steka i skivor, kör på!

Läs mer

Grilla

Vet du vad, fungerar utmärkt att grilla i skivor det med!

Läs mer

Teknik

FYRA TIPS FÖR KALVKOTLETTEN

Grilla inte kotletten för hårt, kalvkotlett är magert och kan lätt bli torrt. Håll koll på temperaturen. 01

01

Kalvkotlett med kappa och/eller ben ger smak under tillagningen och behåller saftigheten. 02

02

Kalvkotlett är vanligt i det italienska köket, som till exempel kalvkotlett Milanese. 03

03

Ugn? Hel eller utskuren kotlettrad blir en fin stek.  04

04

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
Info & inspo

MER OM KALVKOTLETT

Kotlettraden kan styckas i bit, med eller utan ben. Från en kalv får man två kotlettrader. Tar man bort ryggbenet och skivar upp kotlettraderna med kniv får man ut härliga kalvkotletter. Putsar du fram de långa revbenen så får du något som kallas kalvracks. Hel kotlettrad som putsats från ben kallas ytterfilé eller kalvhare. Ta ut köttet i god tid innan stekning så det hinner bli rumstempererat. Salta gärna samtidigt så köttet hinner absorbera kryddan. Det ger bra smak när du steker. Om köttet dessutom får vila lite innan servering blir det grymt bra. 

fördjupning

Mer om Kalvkotlett

Det finns mycket du kan lära dig om Kalvkotlett. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

köttguiden

Köttkvalitet

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.

grillguiden

MARINAD, GLAZE OCH RUBS

Alla tre tillför massor av smak till köttet men på lite olika sätt. Bli en mästare på tekniken och lär dig vad som är vad. 


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


köttguiden

12 Utvalda köttips

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

Läs artikel
Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer