Lägg
Rimmat fläsklägg är en klassiker i till exempel ärtsoppa eller tillsammans med rotmos.
Gris

Lägg

50
Marmorering
10
Mörhet

För dig som älskar riktigt vällagad husmanskost, välkommen hem. Fläsklägg är en grovtrådig och mycket smakrik detalj som kan tillagas på många olika sätt. 


Blodig

65 °C
Medium

65 °C
Välstekt

70 °C
Teknik

ANNORLUNDA FLÄSKLÄGG

Fläsklägg är inte den vanligaste detaljen på grillen, men rätt tillagad kan du få ett utmärkt och lite annorlunda resultat.

Grilla fläsklägget under lång tid för att lösa upp all bindväv så att köttet blir mört. Du kan också förkoka köttet och sedan ge det yta och smak p...

Använd fläsklägg istället för karré nästa gång du gör pulled pork! Köttet är smakrikt och saftigt vilket gör resultatet svårslaget. 

Prata med din lokala köttdisk eller slaktare – bra lägg kan finnas bakom disken.

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
Info & Inspo

FLÄSKLÄGGET OCH HUSMANSKOSTEN

Fläskframlägget eller vinkelläggen som den också kallas är den köttigare av grisens båda läggar. Om du ber om fläsklägg i butik är det oftas det matiga framlägget du får. Fläskbaklägget däremot passar bäst att helstekas eller att kokas och sen grillas. Varför inte testa klassikern Schweinshaxe?

Husmanskost är ursprungligen billig, enkel och mättande mat som åts på landet, efter en hård dags kroppsarbete. Här var fläsklägget populärt. Fläsklägget som husmanskost är fortfarande populärt och är fortfarande likt maten vi åt förr: få ingredienser från närliggande gårdar, sparsamt kryddad och ofta långkok. Idag har vi inte lika stort behov av fet mat, så dagens husmanskost är ofta lite magrare än den traditionella. Även om själva fläsklägget är sig självt fortfarande.