Lägg
Rimmat fläsklägg är en klassiker i till exempel ärtsoppa eller tillsammans med rotmos.
Gris

Lägg

50
Marmorering
10
Mörhet

För dig som älskar riktigt vällagad husmanskost, välkommen hem. Fläsklägg är en grovtrådig och mycket smakrik detalj som kan tillagas på många olika sätt. 

Blodig
65 °C
Medium
65 °C
Välstekt
70 °C

Gryta

Rimmad och orimmad fläsklägg passar bra i grytor och soppor som ska koka länge.

Läs mer

Ugn

Lägg passar bra som fläskstek – men kräver lång stektid.

Läs mer

Grilla

Ett heldagsprojekt för den som vill ha en utmaning! Grilla lägg på samma sätt som griskind.

Läs mer

Teknik

ANNORLUNDA FLÄSKLÄGG

01

Fläsklägg är inte den vanligaste detaljen på grillen, men rätt tillagad kan du få ett utmärkt och lite annorlunda resultat.

02

Grilla fläsklägget under lång tid för att lösa upp all bindväv så att köttet blir mört. Du kan också förkoka köttet och sedan ge det yta och smak p...

03

Använd fläsklägg istället för karré nästa gång du gör pulled pork! Köttet är smakrikt och saftigt vilket gör resultatet svårslaget. 

04

Prata med din lokala köttdisk eller slaktare – bra lägg kan finnas bakom disken.

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
Info & Inspo

FLÄSKLÄGGET OCH HUSMANSKOSTEN

Fläskframlägget eller vinkelläggen som den också kallas är den köttigare av grisens båda läggar. Om du ber om fläsklägg i butik är det oftas det matiga framlägget du får. Fläskbaklägget däremot passar bäst att helstekas eller att kokas och sen grillas. Varför inte testa klassikern Schweinshaxe?

Husmanskost är ursprungligen billig, enkel och mättande mat som åts på landet, efter en hård dags kroppsarbete. Här var fläsklägget populärt. Fläsklägget som husmanskost är fortfarande populärt och är fortfarande likt maten vi åt förr: få ingredienser från närliggande gårdar, sparsamt kryddad och ofta långkok. Idag har vi inte lika stort behov av fet mat, så dagens husmanskost är ofta lite magrare än den traditionella. Även om själva fläsklägget är sig självt fortfarande.

fördjupning

Mer om Lägg

Det finns mycket du kan lära dig om Lägg. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

grillguiden

MARINAD, GLAZE OCH RUBS

Alla tre tillför massor av smak till köttet men på lite olika sätt. Bli en mästare på tekniken och lär dig vad som är vad. 

Smaken av Sverige

Bästa pizzorna

Laga pizzorna från Gårdsmiddagen! Här har ni recepten. 


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


2 3 KottGuiden

Så grillar du den perfekta oxfilén

Oxfilé är den möraste detaljen på djuret och delas upp i tre delar: huvud, mittbit och svans. Vill du grilla oxfilén till perfektion – då har du kommit till rätt ställe.

läs artikel
rapsgris

FRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR

Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.

Läs mer
Scan Mycklingegård 170612 0004 NY