Tunnbringa
Tunnbringan är relativt fet och har en tydlig lammsmak.
Lamm

Tunnbringa

60
Marmorering
10
Mörhet

Den del av lammet mage. Tunnbringa används oftast till fylld rulle, i grytor och till färs. Ofta säljs lammtunnbringan rakskuren vilket gör att den passar bra till en rulle.


Blodig

60 °C
Medium

60 °C
Välstekt

70 °C

Gryta

Tunnbringan passar bra till gryta och ger mycket smak.

Läs mer

Ugn

Passar bra att steka i ugn.

Läs mer

Grilla

Prova att grilla en fylld och hoprullad urbenad tunnbringa långsamt över indirekt värme.

Läs mer

Steka

Används ej för detta.

Läs mer

Teknik

ATT LAGA TUNNBRINGA

Rulla ihop tunnbringan och gör precis som en porcetta av gris. Allternativt fyll tunnbringan med god smaksatt lammfärs och rulla ihop som en rulltårta. Använd bindgarn och bind upp. Bryn i panna med smör och olja. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg tunnbringan i djup ugnsplåt. Slå över vin, citronskal och örter. Baka i ungefär 2 timmar. Koka ihop spadet till en god sås. Skiva bringan med en vass kniv.

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
Info & Inspo

MER OM TUNNBRINGA


Tunnbringan eller slaksidan kan delas i mindre delar och användas som kokkött eller malas till färs. Den kan också fyllas med färs och örter och formas till en rulle som sedan ugnssteks eller bräseras. Tunnbringan är ganska fet och har en väldigt tydlig lammsmak. Prova rulle! Koka den fyllda rullen i buljong tills den är nästan klar, använd en provsticka för att känna om den är mör. Stek den därefter i ugnen så att får en fin stekyta. Done!

fördjupning

Mer om Tunnbringa

Det finns mycket du kan lära dig om Tunnbringa. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

 

 

köttguiden

Köttkvalitet

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.

Grillguiden

GODA TILLBEHÖR TILL GRILLAT

Alla har ju sin favorit på grillen. Och det är ju det som är praktiskt med grill – alla kan köra sitt eget race om de vill.


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


köttguiden

12 Utvalda köttips

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

Läs artikel
Svenskt kött

4 ANLEDNINGAR ATT VÄLJA SVENSKT KÖTT

Sveriges lagstiftning om hur djuren ska tas om hand är den mest omfattande i världen. Sverige är ett föregångsland inom djuromsorg, redan 1988 fick vi världens mest kraftfulla djurskyddslag.

Läs mer