Lägg
Ordet lägg kommer från fornsvenskans ”lägger”. Ett ord som är besläktat med ”lår”.
Kalv

Lägg

40
Marmorering
10
Mörhet

Lägg är kalvens ben, både fram- och bakben används. Kalvlägg används traditionellt till osso buco men är ett utmärkt grytkött till andra typer av grytor också. Märgen i benen gör underverk i grytan men i synnerhet till osso buco.

Blodig
55 °C
Medium
60 °C
Välstekt
75 °C

Gryta

Som gjord för grytan. Tillaga gärna med ben!

Läs mer

Ugn

Lägg kan tillagas i ugn som en stek. Sätt ugnen på 100 grader och tillaga länge.

Läs mer

Grilla

Lägg kan förkokas för att sedan få färg och smak på grillen.

Läs mer

Teknik

DET HÄR KAN DU GÖRA MED LÄGGET

Kalvlägg kan grillas som klassisk BBQ under lång tid på låg värme. 01

01

BBQ ger ett kött som blir mört och mycket smakrikt. 02

02

Kalvlägg kan också förkokas för att sedan få en fin yta på grillen. 03

03

Den italienska klassikern osso buco betyder ihåliga ben och lagas av skivad kalvlägg med benet kvar i mitten. 04

04

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
info & inspo

OSSO BUCO OCH KALVLÄGG

Osso buco betyder ihåliga ben och är en traditionell italiensk rätt av kalvlägg. Läggen kokas i vitt vin tillsammans med morötter, selleri och lök, tomat och toppas sedan med gremolata av citronskal, persilja och vitlök. Om inte benen blir ihåliga under med kokningen blir de det med största sannolikhet i samband med måltiden, eftersom märgen är en riktig delikatess. Får man tag på ett helt lammlägg räcker det för hela familjen. Inte bara gott utan väldigt vackert presenterat stående gärna med hemgjord gnocci.

fördjupning

Mer om Kalvlägg

Det finns mycket du kan lära dig om Kalvlägg. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

köttguiden

12 utvalda köttips

Det finns många tips som kan förhöja ditt köttlagande. Här har vi samlat tolv snabba tips så du kan lätt tänka rätt med ditt köttänk.

Smaken av Sverige

Bästa pizzorna

Laga pizzorna från Gårdsmiddagen! Här har ni recepten. 


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


teknik

Preppa ditt kött

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas.

Här är några metoder och tips som kommer att göra det mycket smidigare att komma igång med grillfesten. Och förhoppnings mycket, mycket mer än bara att komma igång.

läs artikel
Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer