Lägg
Ordet lägg kommer från fornsvenskans ”lägger”. Ett ord som är besläktat med ”lår”.
Kalv

Lägg

40
Marmorering
10
Mörhet

Lägg är kalvens ben, både fram- och bakben används. Kalvlägg används traditionellt till osso buco men är ett utmärkt grytkött till andra typer av grytor också. Märgen i benen gör underverk i grytan men i synnerhet till osso buco.


Blodig

55 °C
Medium

60 °C
Välstekt

75 °C
Teknik

DET HÄR KAN DU GÖRA MED LÄGGET

Kalvlägg kan grillas som klassisk BBQ under lång tid på låg värme.

BBQ ger ett kött som blir mört och mycket smakrikt.

Kalvlägg kan också förkokas för att sedan få en fin yta på grillen.

Den italienska klassikern osso buco betyder ihåliga ben och lagas av skivad kalvlägg med benet kvar i mitten.

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
info & inspo

OSSO BUCO OCH KALVLÄGG

Osso buco betyder ihåliga ben och är en traditionell italiensk rätt av kalvlägg. Läggen kokas i vitt vin tillsammans med morötter, selleri och lök, tomat och toppas sedan med gremolata av citronskal, persilja och vitlök. Om inte benen blir ihåliga under med kokningen blir de det med största sannolikhet i samband med måltiden, eftersom märgen är en riktig delikatess. Får man tag på ett helt lammlägg räcker det för hela familjen. Inte bara gott utan väldigt vackert presenterat stående gärna med hemgjord gnocci.