Grillguiden

​​Grilla kött – bästa tipsen för en lyckad grillning

I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar. Här kan du också ta del av årets stora grilltrender och Scans nya grillprodukter. Allt för att hjälpa dig komma fram till vad du ska grilla idag.

VÅRA BÄSTA GRILLTIPS

Det bästa med att grilla är att det både är gott, roligt och socialt! Att stå ute i solskenet med vänner och familj, prata och småäta på lite god chark medan grillen blir varm, vilken härlig dag. Här har vi samlat de bästa tipsen på en riktigt lyckad grillning och allt du behöver tänka på innan, under och efter grillningen.


Kontakta Oss

DEN MÄKTIGA KORVEN

Korv är världens mat. Olika länder och regioner har sina egna smaker och varianter på vår mest älskade charkprodukt. Att vi älskar korven är inte så konstigt. Den funkar både till vardag och fest och går att variera i oändlighet.

Läs mer

INNAN DU BÖRJAR GRILLA

Innan du sätter igång att grilla se till att du har allt på plats och alla ingredienser är inköpta. Att avbryta grillningen mitt kan göra ditt kött torrt och tråkigt se därför ett att allt är redo inför grill-start!

Marinera ditt kött i tid!

Marinader kommer i en massa goda smaker och kan förhöja smakupplevelse för ditt tilltänkta recept, men se till att marinera ditt kött i tid. Minst 2 timmar innan för att det åtminstone ska få lite smak, men om du vill att ditt kött ska få riktigt bra med smak satsa på att marinera det i ett dygn.

Den perfekta glöden

Som grillare är vi alla på jakt efter den där alldeles perfekta glöden, men hur ser den egentligen ut? Det viktigaste när du grillar kött är att din grill och ditt galler är riktigt varmt, så ditt kött blir perfekt grillat, en kall grill kommer göra köttet tråkigt. När glöden är så där perfekt askgrå och glödande under är det dags att lägga på ditt galler, se till att gallret är riktigt hett innan du lägger på ditt kött. Du vill att köttet ska få fina grillränder, då vet du att gallret är varmt nog. När du lagt på ditt kött kan du även pensla det med en god glaze, vänd gärna köttet så du ser till att båda sidorna från bra med glaze, och snåla inte!

Grilla inte kallt kött

Se till att ditt kött inte är kallt när du börjar grilla, kallt kött har ofta en längre tillagningstid och även om det ser klart ut på utsidan kan det vara kallt och ofärdigt inuti. Se därför till att ditt kött är rumstempererat innan du börjar grilla.

Torka, salta & krydda

Vi rekommenderar att du torkar av ditt kött innan du börjar grilla det, på så vis torkar du bort protein vilket gör att köttet inte bränner fast på grillen lika lätt. Efter att du lätt torkat av ditt kött kan du salta, krydda eller rubba in goda kryddor i ditt kött. Salt är en smakförhöjare och tillsammans med en god rub blir det kött extra gott.

Grilla tar tid

Kom ihåg att grilla tar tid, skynda inte köttet genom att vända det för mycket eller genom att hälla på mer tändvätska, låt grillningen ta tid och njut av det fina vädret. Men hur lång tid tar det då att grilla? Grilltiden beror på vilket kött du valt att grilla. Nötkött som entrecôte tar oftast kortare tid än fläskfilé då entrecôte främst behöver en fin grillyta men kan ha en fin rosa färg inuti. Fläskfilé däremot vill du ska bli helt genomstekt utan att bli för torr. Vi rekommenderar att du skaffar dig en grilltermometer för att intyga att ditt kött är klart och i vår temperaturguide hittar du alla innertemperaturer för olika typer av kött.

Efter att du grillat klart

Nu när köttet är färdiggrillat se till att det får vila några minuter innan du skär upp det eller serverar det. För nötkött rekommenderar vi minst 5-10 minuter och för fläskkött minst 10 minuter.

Undvik folie

Packa inte in ditt kött i folie. Folie gör så att det fina grillade köttet hålls varmt, men den värmen gör så att köttet istället blir torrt och tappar sin fina textur. Se därför till att tajma din grillning perfekt så du slipper sega och torra köttbitar.

Vad gör jag med grillen?

När du grillat klart, sätt locket på grillen för att kväva syretillförseln. Undvik att röra grillen förrän den är kall och då kan du skyffla ut kol och briketter. Kom även ihåg att rengöra gallret, ett varmt galler går lättare att rengöra än ett kallt, men se till att inte bränna eller göra illa dig!