Köttguiden

GRILLGUIDEN

I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar. Här kan du också ta del av årets stora grilltrender och Scans nya grillprodukter. Allt för att hjälpa dig komma fram till vad du ska grilla idag.

sasimageSquare
smaken av Sverige

Njut av en härlig sommar

Solvarma klippor och daggstänkt gräs mellan tårna. Kryddiga korvar och en perfekt köttbit på grillen. Det är smaken av Sverige. Men att välja svenskt kött betyder så mycket mer än god mat och härliga miljöer. Det möjliggör också att vi i Sverige kan fortsätta utveckla vårt världsledande djuromsorgsarbete, bibehålla våra öppna landskap och vår unika biologiska mångfald.


Kontakta Oss

DEN MÄKTIGA KORVEN

Korv är världens mat. Olika länder och regioner har sina egna smaker och varianter på vår mest älskade charkprodukt. Att vi älskar korven är inte så konstigt. Den funkar både till vardag och fest och går att variera i oändlighet.

LÄS OM KORVEN

unformat burger

BLI EN HÖJDARE PÅ HAMBURGARE

Hur gör man hamburgare på högrevsfärs? Borde du det? Vad ska man tänka på när man grillar hamburgare? Här är några enkla tips och knep på allt från vilken grillmetod du ska använda till hur du formar burgaren för att den ska bli perfekt.

LÄS OM HUR MAN GÖR BURGARE
smoky
TEKNIK

RÖK RÄTT PÅ GRILLEN

Rökning är hett. Och det kommer det förmodligen vara ett tag framöver också. Det finns olika rökspån man kan använda och alla ger olika smaker. Lägg rökspån i en rökbox och ställ på gallret så får du en jämn och fin rök. Om du inte hinner röka själv kan du titta in våra alspånsrökta Slow Cooked produkter.

LÄS MER OM RÖKNING
film10 hogrev burgare
Köttguiden

Så grillar du burgaren perfekt

Dina burgare bli extra goda om du slänger dem på grillen. Tänk högrevsfärs för bästa kvalitet!

film12 flaskfile GRILL
DIREKT GRILLNING

Direkt grillmetod, fläskkött

Här får du tips på hur du grillar ditt kött på direkt grillmetod, det vill säga rakt över glöden på hög värme.

film13 revbensspjall bbq
INDIREKT GRILLNING

BBQ grillade revben

BBQ är en rökig specialitet från USAs sydstater. Bäst grillresultat får du genom indirekt grillning under lock.

film14 lammstek grill rok
INDIREKT GRILLNING

Indirekt grillmetod, så gör du!

Här får du alla tips och trix du behöver för att grilla stekar och större köttstycken på grillen.

film15 entrecote
DIREKT GRILLNING

Direkt grillmetod, nötkött

Med direkt värme grillar du maten liggande rakt över öppen glöd eller de tända brännarna.

kryddsmor chili 522 324 Original

GODA TILLBEHÖR TILL GRILLAT

Alla har ju sin favorit på grillen. Och det är ju det som är praktiskt med grill – alla kan köra sitt eget race om de vill! Blanda och bjud. Det är ingen raketforskning, gör det enkelt, låt det ta tid och passa på att umgås runt grillen

LÄS OM ALLA GODA TILLBEHÖR
Meat hero web
TEKNIK

PREPPA DITT KÖTT

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas. Här är några metoder och tips

LÄS OM HUR DU PREPPAR DITT KÖTT

Lammentrecote

Utvald entrecote av styckmästaren. Scan -alltid svenskt Lamm. Mycket mört och smakrikt. Går utmärkt att grilla, steka i skivor eller tillaga i ugn....

Utvald Flankstek

Styckmästarens Utvalda Flankstek är mörad i minst 18 dagar och är ett riktigt saftigt och smakrikt kött. Flanksteken är mör och smakrik med grov...

Pluma Rapsgris

Rumstemperera köttet innan tillagning. Pluman är tacksam att grilla. Grilla ytan hårt så att den blir knaprig. Låt gå färdigt på indirekt värme....

Karré Rapsgris

Fläskkarrén sitter på främre delen av grisen, mellan huvud och kotlettrad. Karrén är en mångsidig detalj som kan tillagas både hel och i skivor....

FLINTASTEK SMAK CA950GX8 gif
NYA PRODUKTER

VAD SKA DU GRILLA IDAG?

Svårt att veta vad du ska grilla ikväll? Här ger vi dig en rejäl dos grillinspiration till både den bekväma vardagsgrillaren och den exklusiva njutningssökaren. Kombinera gärna kött från olika kategorier för helt nya matupplevelser

TILL GRILLPRODUKTER
hamburgare loop
TILLAGNING

GRILLA

Alla gillar grillen. Men vi är ganska olika i hur vi grillar. Somliga kastar sig över grillen med ett otroligt fokus, medan andra bara tänder och låter elden ha sin gång. Men vem har rätt?

LÄS MER OM GRILLNING
Resa ett

Alla kan grilla

Vi djupdyker in i eldhavet och ställer oss frågan: hur kan vi grilla tillsammans? Men också – hur kan vi grilla annorlunda? Med grilllegenden Jonas Cramby undersöker vår Lärling Korean BBQ. Med oss har vi vår bonde Svante och styckaren Benny som tillsammans med Lärlingen reser runt för att fixa alla förberedelser inför årets första Gårdsmiddag. En middag som har temat, precis, Korean BBQ. Allt går inte på räls men på vägen möter trion lokala eldsjälar som brinner för mat och hantverk.

BSL hero2edit
Avsnitt fem

Gårdsmiddagen

Femte avsnittet. Nu är det äntligen dags för årets första Gårdsmiddag. Men hur ska det gå för bonden, styckaren och lärlingen – vad ska gästerna tycka om Korean BBQ?

avsnitt1
Avsnitt ett

Alla kan grilla

avsnitt2
Avsnitt två

En resa tillsammans

avsnitt tre

Där allt börjar

avsnitt4
Avsnitt fyra

Bra kött


Jonas G
Gästkocken: Jonas Cramby

Mannen som vågade sätta krydda på svenska köket

Gourmeten, äventyraren, författaren - ja, allkonstnären Jonas Cramby har många strängar på sin lyra. Men det är nog hans matpassion och smaknörderi som fått svenskarnas hjärtan varma. Cramby har inte bara revolutionerat vårt sätt att äta texmex och mackor; han har också blivit Mr Pulled Pork med hela svenska folket. Hans nästa steg är att sätta krydda på den svenska grillen genom att bjuda på koreansk barbecue och japansk grillning.


Smaken av Sverige

LAGA MATEN FRÅN RESA ETT!

Det finns många tips och tricks från avsnitten. Här har vi samlat de bästa recpten och teknikerna för du ska lära dig något nytt.

Korean BBQ

Försnacks

Det är lätt att föräta sig på försnacks. Men med så goda försnacks som dessa från Jonas Cramby är det svårt att motstå.

Korean BBQ

Smårätter

Smårätter är en stor del av det koreanska köket. Här har vi samlat ett gäng favoriter. 

2 3 Huvudratt
Smaken av Sverige

Bordsgrill och BBQ

Grunden i koreansk BBQ är köttet och bordsgrillen. Det är oftast riktigt fint och mört kött, som bara behöver vändas snabbt eldbädden. 

Läs mer

CHORIZO DE PIMENTON

Chroizo de Pimenton är en kryddstark varmrökt korv med het smak av cayennepeppar och paprika. Korven har en lite mer grovmald struktur och hög...

FÄRSKKORV ANCHOCHILI

Färskkorv Anchochili & Svartpeppar är en färsk, grovmald råkorv. Råkorven har kötthalt på hela 95 %. Korvarna är smala så att det ska gå fort att...

Nötfärs 12% 500g

Med nötkött av hög kvalitet från svenska gårdar som råvara har vi malt en riktigt god nötfärs. Vår nötfärs, som är paketerad i en skyddande atmosfä...

Hamburgare med Högrev

Vår finaste hamburgare är gjord av svenskt nötkött. Vi grovmaler vår hamburgare med högrev och kryddar med lite salt och peppar. En garanterat...