Köttbullar

Scans köttbullar har varit en klassiker på middagsbordet sedan Mamma Scan gjorde entré under 70-talet. Finns det ens någon mer klassisk svensk maträtt än "Swedish meatballs" med potatismos, lingon och pressgurka? Köttbullar kommer i många former och hittas överallt, från korvkiosken till finrestaurangen, som räddaren i nöden, till hyllad paradrätt vid högtider som både midsommar och jul. En sak är säker, vi har alla en relation till våra köttbullar och de är älskade av många.

Scans köttbullar innehåller 100% svenskt kött och vi erbjuder ett brett sortiment från Mamma Scans till Delikatessköttbullar, stek dem i smör för bästa smak!

Vår nationalrätt

Vad är vi svenskar kulinariskt kända för utomlands? ”Swedish meatballs” är lika mycket ett fenomen som en tradition. Men var kommer den ifrån och hur blev den så populär? Första kända användningen av ordet köttbulle dök upp i Cajsa Wargs kokbok, 1755. Innan dess kallades de frikadeller, vilket i nutida språkbruk avser köttbullar som kokas i soppa, sås eller buljong.

Åsikterna kring köttbullens historia är många. Som att den till exempel skulle komma från Turkiet. Men det finns också uppgifter om hur man pressade kött genom en sil i medeltidens England. Och i arabvärlden var det inte ovanligt att man formade lammkött till runda bollar och smaksatte med saffran. Cajsas recept däremot, det bestod av hackat kött, rivet bröd och ägg, i och med det lades grunden till vår svenska köttbulle.

De kommer i många former och hittas överallt, från korvkiosken till finrestaurangen, som räddaren i nöden, till hyllad paradrätt vid högtider. En sak är säker, vi har alla en relation till våra ”Swedish meatballs” och är älskad av många.

meatball citron scan square

Mammas Köttbullar 350g

Mamma Scans köttbullar är en smakrik klassiker och mångas favorit. De har samma goda smak och har rullats med omsorg i Skara sedan 1970. De är enkl...

Mammas Köttbullar 1000g

Mamma Scans köttbullar är en smakrik klassiker och mångas favorit. De har samma goda smak och har rullats med omsorg i Skara sedan 1970. De är enkl...

GENOM HISTORIEN MOT FRAMTIDEN

Även om det ibland känns så är köttbullen ingen ny anrättning. Men det visste du nog redan. Men visste du att den dykt upp både på 1300-talet hos Richard den andres hov i England och i mellanöstern under samma tid? Det var dock inte där den klamrade sig kvar, utan i Sverige – Cajsa Warg var noga med sina recept på köttbullar redan på 1700-talet, och ända sedan dess har den varit både stapelvara för vardagen och guldkant på festmåltider – helt enklet ett måste i alla svenska kylskåp. 

RULLAT FRAM I FEMTIO ÅR

Mamma Scan gjorde entré under 70-talet och tog landet med storm. Klara köttbullar bara att värma eller steka på! Fantastisk! Mamma Scan blev snabbt en älskad vardagsfavorit det svenska folkhemmet. Tänk så smidigt. Sedan dess är det nog få personer som haft en uppväxt utan Mamma Scans köttbullar på tallriken då och då.

Mot köttbullarna!

Var rå mot lingonen!

Köpta lingon i all ära, men inget går upp mot att röra de små sura bären själv. Det tvistas fortfarande om vad som är godast, kokt lingonsylt eller rårörda. Avgör själv, här kommer ett recept på de rörda…

200 g frysta lingon
1-1,5 dl socker

Blanda samman allt i en bunke, tills allt socker löst sig, mosa eventuellt lite av lingonen med en gaffel. Allt kan med fördel göras någon timme innan maten ska serveras eller dagen före. Lingonen håller länge i kylen.

INGEN PRESS PÅ HERR GURKA!

Mormors hemlighet är avslöjad! Skiva gurkan med en osthyvel, lägg gurkan i en vid bunke, häll 2-3 msk ättika, 1 tsk salt och 4-5 msk socker. Blanda runt, låt allt stå och vätska sig cirka 10 min. Någon press behövs egentligen inte :)

Blanda igen och tillsätt lite hackad persilja. Servera till dina godaste köttbullar!

Stek i smör!

Ja vad annars? Brynt smör är något av det godaste som finns, så i kombination med dina bästa köttbullar finns ju inget tak med smaksensationer som kan uppstå. Bryn smöret, stek tills köttbullarna fått lite extra färg och servera med något gott tillbehör (egen pressgurka kanske?) och plötsligt har du en perfekt fredagsmiddag, som både vuxna som barn älskar. Korka upp!

INGET FUFFENS FÖR MAXAT FLUFF

Att göra ett perfekt mos är en helig graal för många kockar. Här får du hemligheten för att göra ett mästerligt mos; Skala och koka mjölig potatis mjuk, häll av vattnet och ånga av den lätt. Pressa med potatispress. Tillsätt ett par rejäla bitar rumsvarmt smör, snåla inte! När du tror att du har tillräckligt, ta en klick till :) Häll över varm mjölk (gärna röd) och rör fluffigt med en ballongvisp, men vispa inte tokmycket. Krydda med lite vitpeppar, nyriven muskotnöt och salt. Servera och imponera precis som på stjärnkrogarna.