Sous Vide

Sous vide - Perfekt kött varje gång!

Sous Vide har äntligen kommit att revolutionerat våra hemmakök! Genom att vakuumförpacka ditt kött och tillaga i vattenbad med noga kontrolled temperatur kan du uppnå perfekt resultat varje gång!

Vad är Sous Vide?

Sous Vide betyder under vaakum på franska. Det är en tillagningsmetod som ofta används på restauranger men som är absolut lika enkel att använda hemma. Råvaran vacuumförpackas i plastpåse och sänks ner i ett temperaturkontrollerat vattenbad. Med denna metod så bevaras både saftigheten och smakerna i råvaran du tillagar. Vattenbadsmetoden lämpar sig speciellt bra för kött då det går att få exakt grader. Tänk en perfekt biff medium rare rakt igenom. Även grönsaker blir bra i sousvide. Smakerna och färg samt näringsämnen bevaras då de inte späs ut av kokvattnet.

topshot sous vide

Vilken utrustning krävs?

Sous Vide-stav


Eller cirkulator som enkelt förklarat är en termostat där man kan ställa in exakt temperatur samtidigt som vattnet cirkulerar runt råvaran.

Vacuummaskin och vacuumpåsar


Att vakumföpacka din råvara är en viktig del av sous vide metoden. För att göra detta behöver du vakumpåsar och en vakummaskin, alternativt en vakumförslutare.Det är vakuumförpackningen som möjliggör att alla smaker och aromer innesluts.

Kastrull


En kastrull eller kantin av lämplig storlek att fästa sousvide-staven på och lägga den vacuumförpackade råvaran i.

Steg-för-steg

Steg 1

Välj den råvara du vill använda som i detta fall pluma av rapsgris. Krydda och smaksätt

Steg-för-steg

Steg 2

Lägg i vacuumpåse.

Steg-för-steg

Steg 3

Vacuumförpacka. Tänk på att det måste vara helt i vacuum dvs ingen luft får finnas kvar. Annars blir tillagningen ojämn då vattnet inte kan leda värmen.

Steg-för-steg

Steg 4

Ställ in temperaturen på sous vide-staven och sänk ner vacuumpåsen i vattenbadet under tiden som krävs för den detalj du valt att laga

Steg-för-steg

Steg 5

Klart! Stek på i stekpanna eller lägg på grillen för yta, smak och färg. Detta kallas för ”reverse sear”

Steg-för-steg

Steg 6

Skär upp eller lägg direkt på tallrik. Köttet behöver ej vila med denna metod.

Vilka köttdetaljer passar för sous vide?

Vissa köttdetaljer passar bättre än andra. Magra detaljer så som fläskkött blir ofta torra vid vanlig tillagning men med sousvidemetoden bevarar man saftigheten och kan tillföra en mer intensiv smak. Tuffa detaljer som har grövre struktur lämpar sig också väldigt bra för sousvide. De får gå länge på låga temperaturer för att bryta ner proteinet. Vissa detaljer kan tillagas i upp till 48 timmar. Om du väljer detaljer med mycket fett i till exempel fläskkarré eller entrecote då är det viktigt att steka på det efterråt för att ta tillvara på den goda smaken som fettet ger när det smälter och maillardeffekten uppnås.

lamm sousvide 1
Video

Lammstek Sous Vide

Ett av de bättre sätten att få till en perfekt lammstek är att tillaga den Sous Vide. Då kan du inte misslyckas med innetemperaturen. I vår köttguide på scan.se hittar du ännu mer härlig inspiration!

recept

RECEPT FÖR SOUS VIDE