djurslag

Nötkött

Kanske vårt käraste kött. Nötkött är benämningen på kött som kommer från ko, tjur och ungnöt. Ordet nöt i nötkreatur kommer från den nytta dessa djur gjorde i jordbruken förr i tiden som till exempel dragdjur. Ordet härstammar från orden nöta och nyttig. Ja, det hör du nästan.

Oxkind

Oxkind

Oxkind är en ovanlig detalj i butik men har blivit trendig på restauranger de senaste åren. Oxkinden är en hård muskel och kräver lång koktid, minst fyra timmar, men är väl värt besväret då den blir mycket mör och saftig efter kokning.

50
Marmorering
10
Mörhet
Högrev

Högrev

Grytornas okrönte konung. Köttet som gör en mustig boeuf bourguignon eller en het chili con carne värdig sitt namn. Vi pratar alltså riktigt mustiga, hemlagade grytor – gjorda från grunden.

75
Marmorering
25
Mörhet
Entrecôte

Entrecôte

Entrecôte – helt klart den styckdetalj med mest smak och karaktär. Köttet ska skäras i tjocka skivor så att du kan steka eller grilla på rejäl värme. Fettet är en fantastisk smakbärare.

75
Marmorering
50
Mörhet
Ryggbiff

Ryggbiff

Ryggbiff (eller Sirloin som britterna säger) är en klassisk lite magrare styckningsdetalj som är perfekt att grilla eller steka. Men var försiktig med hur länge. Medium eller lite rödare brukar bli bäst.

25
Marmorering
50
Mörhet
Oxfilé

Oxfilé

Fint som snus, och är inte billigt på krogen. Så, lär dig tillaga den möraste detaljen på djuret själv så får du den till hälften av priset.

10
Marmorering
75
Mörhet
Rostbiff

Rostbiff

Fått ett oförtjänt dåligt rykte i vissa kretsar. Rostbiff är en fin detalj som sitter efter ryggbiffen på djurets bakre ryggparti. Den har en låg fetthalt och kan användas till många olika rätter.

10
Marmorering
40
Mörhet
Ytter- & innanlår

Ytter- & innanlår

Det är sällan det står ytterlår på paketet i köttdisken. Köper du en hel bit av ytterlår kallas det för oxstek eller nötstek. Köper du lövbiff i butik kommer det oftast från innanlår liksom den färdiga rostbiffen du hittar färdigpackad eller köper över disk.

10
Marmorering
35
Mörhet
Oxsvans

Oxsvans

 

Rulle

Rulle

Rullen är en detalj som har fin form men eftersom den innehåller mycket bindväv blir den även väldigt hård. Rullen sitter på lårets baksida, mellan innanlåret och ytterlåret.

10
Marmorering
10
Mörhet
Fransyska

Fransyska

Kanske den mest användbara men också den mest bortglömda detaljen. Vår styckmästares favorit, Fransyskan. Så stor att den ofta styckas upp i mindre bitar.

10
Marmorering
40
Mörhet
Kållap / Flankstek

Kållap / Flankstek

Kållapen är magen på djuret och används oftast till det som går till chark. Det finns dock en fin detalj – Flanksteken! Förmodligen den du ser i butiken oftast. 

Bringa

Bringa

Bringan är nötdjurets bröstmuskler och har ett högt bindvävsinnehåll och en hög fetthalt. Bringan är mycket smakrik och äts oftast rimmad men passar också utmärkt i en gryta eller som en stek.

75
Marmorering
10
Mörhet
Bog

Bog

Vem älskar inte råbiff? Men hur får man till det hemma? Och vilket kött ska man välja? Om du frågar oss är den magra detaljen bog det enda rätta svaret. Använd alltid så färskt kött du kan.

10
Marmorering
40
Mörhet
Lägg

Lägg

Lägg är nötkreaturets ben och man skiljer på fram- och baklägg. Framlägget säljs både färskt och rimmat medan baklägget oftast används i färs- och charkproduktion. Men kan även användas till annat. 

25
Marmorering
5
Mörhet
Oxkind
Högrev
Entrecôte
Ryggbiff
Oxfilé
Rostbiff
Ytter- & innanlår
Oxsvans
Rulle
Fransyska
Kållap / Flankstek
Bringa
Bog
Lägg
Nöt
Produkter

Det här bör du veta om nötkött

Nötkött måste möras innan det tillagas. Men det gör vi åt dig. Vi vakuumförpackar vårt kött efter styckning, vilket gör att köttet möras ända fram till tillagning. Köttet blir alltså mörare i förpackningen och är som mörast precis i anslutning till bäst före-datumet. Bra att veta.

De möraste bitarna är traditionellt de mest populära. Men vi börjar märka ett växande intresse för de lite mer ovanliga styckningsdetaljerna. Bra och nyttigt! Mörheten beror bland annat på muskeltrådarnas grovlek och vilken funktion muskeln haft. Oxfilén till exempel är mycket fintrådig och arbetar väldigt lite vilket gör den till den möraste delen. Framdelen på nötdjuret används främst till färs och grytor eftersom köttstrukturen är grövre vilket gör att det behöver malas först eller tillagas länge för att bli mört. Den grova strukturen och relativt höga fetthalten ger ett mycket smakrikt kött som kräver lite mer tid för att bli bra men det är egentligen inte svårt alls.

Steka

Att steka en köttbit är inte svårt, med några få knep kan du lära dig att lyckas varje gång.

Läs mer

Grilla

Något händer med oss när våren kommer fram. Det handlar om värmen från glöden och köttets innertemperatur såklart – men lika mycket om ljumma sommarkvällar och trevligt sällskap.

Läs mer

Ugn

Krydda, späcka, ös och tranchera. Smaksätt rejält eller låt köttet tala för sig självt. En stek kan varieras i det oändliga

Läs mer

Gryta

Hacka, krydda, häll på vätska och låt puttra. Det mesta kan läggas i en gryta och det mesta blir godare i en gryta.

Läs mer

Inspiration

Koreanska försnacks

Friterad lotusrot, Yukhoe och Gulmuchim är koreanska favoriter. Här får du en stor dos koreansk inspiration! 

Smaken av Sverige

Följ bonden, styckaren & lärlingen

En resa genom Sverige. Det handlar om djur, gårdar och matpassion.

Sortiment

Styckmästarens Utvalda

Vår styckmästare Benny Granqvist har personligen valt ut nötkött av högsta kvalitet. Spana in vårt nya sortiment! 

Läs mer
5 3 Rök
Köttguiden

Rök rätt på grillen

Det finns olika rökspån man kan använda och alla ger olika smaker.

Läs mer
2 3 GrillaEntrecote
Köttguiden

Så grillar du Entrecote

Entrecôte är en klassiker på grillen. Vi har samlat tipsen som gör att du får full koll på det du behöver. 

Läs mer
Köttguiden

Lilla Charkskolan

Här kan du läsa om charkuterier och charktillverkning

Köttguiden

Köttkvalitet

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.

Köttguiden

Så grillar du oxfile

Oxfilé är den möraste detaljen på djuret och delas upp i tre delar: huvud, mittbit och svans. Vill du grilla oxfilén till perfektion – då har du kommit till rätt ställe.

Läs mer

Utvalda Grytbitar

Styckmästarens Utvalda grytbitar av Fransyska är mörade i minst 7 dagar. Utvalda grytbitar kommer från den möraste biten av Fransyskan och är extra...

Utvald stek av Fransyska

Styckmästarens Utvalda stek av Fransyska är från en av Fransyskans fyra muskler. Den är mörad i minst 18 dagar och är extra fint putsad. Utvald ste...

Utvald Rostas

Styckmästarens Utvalda Rostas är ett mycket mört kött och gott kött med en svag marmorering. Utvald Rostas är mörad i minst 18 dagar och är extra...

Utvalda Rostbiffskiv

Styckmästarens Utvalda skivor av Rostbiff mörat i minst 18 dagar och är ett smakrikt kött. Vi har putsat de utvalda skivorna av rostbiff lite extra...

2 3 OmOss

Om oss

Vi tror på bra mat från svenska gårdar. 

Läs mer
2 3 KottGuiden

Köttguiden

Ta del av kött, tillagning och teknik.

Läs mer
2 3 Produkter

Våra produkter

Här kan du läsa om alla våra produkter

Läs mer
2 3 SmakenAvSverige

Smaken av Sverige

Bonden, styckaren och lärlingens resa genom Sverige.

Läs mer