Smaken av sverige

UPPTÄCK SMAKEN AV SVERIGE

I den här serien får ni i fem avsnitt per säsong följa med Bonden, Styckaren och Lärlingen på deras matresa genom Sverige. I avsnitten kommer ni få träffa allt från punkiga pizzamakare till självaste Jonas Cramby. Häng på! 

Bonden

Svante är vår bonde. Han bryr sig om sina djur, om hur gården fungerar och är allt det du hoppas att en modern svensk bonde ska vara. 

Styckaren

Benny har varit styckare sen 16 års ålder. Han älskar kött i alla dess former. Från blodiga stekar och hamburgare till långkok

Lärlingen

Med rötter i norra sverige och en stor dos passion och nyfikenhet är Lärlingen här för att bli expert. Från Koreansk BBQ till rökning. 

Resa två

Pizzalandet Sverige

Roligt att laga. Gott att äta. Går det att ogilla pizza? Förmodligen inte. Speciellt inte punkpizza! Efter att den runda rätten spridit ut sig över Sverige på 70-talet och blivit svensk mattradition har nu den mer exklusiva varianten gjort entré. Med gänget bakom finpizzerian 800 grader reser vi landet runt och letar Sveriges bästa råvaror. Det blir deg, tomater, mozzarella, vin och svensk rapsgris. Toppat med en stor dos hantverksglädje och matinspiration såklart. Med på resan har vi våra favoriter Bonden, Styckaren och Lärlingen.

PIZZA PÅ GÅRDEN
avsnitt fem

PIZZA PÅ GÅRDEN

Äntligen är det dags för Bonden, Styckaren och Lärlingen att bjuda in till Gårdsmiddag. Följ med på en riktig pizzafest!

pizzabonanza
avsnitt ett

pizzabonanza

PIZZAKUNGARNA DÅ OCH NU
avsnitt två

PIZZAKUNGARNA DÅ OCH NU

NÄRPRODUCERADE ITALIENARE
avsnitt tre

NÄRPRODUCERADE ITALIENARE

HANTVERKET BAKOM UNDERVERKET
avsnitt fyra

HANTVERKET BAKOM UNDERVERKET


Gästkockarna: 800 Grader

Punkig pizza i finrummet

I Vasataden hittar du den omåttligt populära pizzarestaurangen 800 grader. Är den döpt efter Ebba Grön-låten? Såklart. Och det är precis det de handlar om. Det kör bara. Bära eller brista. Succé eller miss. Men såklart blev det en hit. Ägarna Anders Östblom och Oskar Montanos träffades när de båda deltog i Sveriges mästerkock. Så amatörer är de inte. Med pinnstolar i olika färger och långbord andas hela restaurangen rå punk och har blivit en modern pizzainstutition ingen hittills slagit.


Smaken av Sverige

LAGA MATEN FRÅN RESA TVÅ!

Det finns många tips och tricks från avsnitten. Här av har vi samlat de bästa recepten och teknikerna från Pizzalandet Sverige!

PIZZALANDET SVERIGE

TILLBEHÖREN

Du behöver alltid tillbehör. Särskilt när du inte tror det. Läs vad du till exempel måste ha på en Styckmästarbricka.

PIZZALANDET SVERIGE

VINERNA

Vad vore italiensk mat utan vin? Mycket tråkigare förmodligen. Vi har samlat vintipsen från resan för att lyfta din pizzaupplevelse ett extra snäpp.

pizzalandet sverige

Pizzorna

Lär dig hur gänget på 800 grader gör sin pizza. Från deg till mozzarella till topping.

 

Till pizzan
Resa ett

Alla kan grilla

Vi djupdyker in i eldhavet och ställer oss frågan: hur kan vi grilla tillsammans? Men också – hur kan vi grilla annorlunda? Med grilllegenden Jonas Cramby undersöker vår Lärling Korean BBQ. Med oss har vi vår bonde Svante och styckaren Benny som tillsammans med Lärlingen reser runt för att fixa alla förberedelser inför årets första Gårdsmiddag. En middag som har temat, precis, Korean BBQ. Allt går inte på räls men på vägen möter trion lokala eldsjälar som brinner för mat och hantverk.

Gårdsmiddagen
Avsnitt fem

Gårdsmiddagen

Femte avsnittet. Nu är det äntligen dags för årets första Gårdsmiddag. Men hur ska det gå för bonden, styckaren och lärlingen – vad ska gästerna tycka om Korean BBQ?

Alla kan grilla
Avsnitt ett

Alla kan grilla

En resa tillsammans
Avsnitt två

En resa tillsammans

Där allt börjar
avsnitt tre

Där allt börjar

Bra kött
Avsnitt fyra

Bra kött


Gästkocken: Jonas Cramby

Mannen som vågade sätta krydda på svenska köket

Gourmeten, äventyraren, författaren - ja, allkonstnären Jonas Cramby har många strängar på sin lyra. Men det är nog hans matpassion och smaknörderi som fått svenskarnas hjärtan varma. Cramby har inte bara revolutionerat vårt sätt att äta texmex och mackor; han har också blivit Mr Pulled Pork med hela svenska folket. Hans nästa steg är att sätta krydda på den svenska grillen genom att bjuda på koreansk barbecue och japansk grillning.


Smaken av Sverige

LAGA MATEN FRÅN RESA ETT!

Det finns många tips och tricks från avsnitten. Här har vi samlat de bästa recpten och teknikerna för du ska lära dig något nytt.

Korean BBQ

Försnacks

Det är lätt att föräta sig på försnacks. Men med så goda försnacks som dessa från Jonas Cramby är det svårt att motstå.

Korean BBQ

Smårätter

Smårätter är en stor del av det koreanska köket. Här har vi samlat ett gäng favoriter. 

Smaken av Sverige

Bordsgrill och BBQ

Grunden i koreansk BBQ är köttet och bordsgrillen. Det är oftast riktigt fint och mört kött, som bara behöver vändas snabbt eldbädden. 

Läs mer
Smaken av Sverige

KOmmande resor

Hur smakar Sverige egentligen? Ja, det är svårt att förklara eller berätta kort. Bonden, Styckaren och Lärlingens resa fortsätter med ny mat, nya berättelser och nya upplevselser. Snart kommer det fler avsnitt med Svante, Benny och Lärlingen – håll ut! 

resa tre

Kommer snart

 

Resa fyra

Kommer snart

Köttguiden

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.