Smaken av sverige

UPPTÄCK SMAKEN AV SVERIGE

I den här serien får ni i fem avsnitt per säsong följa med Bonden, Styckaren och Lärlingen på deras matresa genom Sverige. I avsnitten kommer ni få träffa allt från nördiga rökbyggare till självaste Jonas Cramby. Häng på! 

Bonden

Svante är vår bonde. Han bryr sig om sina djur, om hur gården fungerar och är allt det du hoppas att en modern svensk bonde ska vara. 

Styckaren

Benny har varit styckare sen 16 års ålder. Han älskar kött i alla dess former. Från blodiga stekar och hamburgare till långkok

Lärlingen

Med rötter i norra sverige och en stor dos passion och nyfikenhet är Lärlingen här för att bli expert. Från Koreansk BBQ till rökning. 

Resa ett

Alla kan grilla

Vi djupdyker in i eldhavet och ställer oss frågan: hur kan vi grilla tillsammans? Men också – hur kan vi grilla annorlunda? Med grilllegenden Jonas Cramby undersöker vår Lärling Korean BBQ. Med oss har vi vår bonde Svante och styckaren Benny som tillsammans med Lärlingen reser runt för att fixa alla förberedelser inför årets första Gårdsmiddag. En middag som har temat, precis, Korean BBQ. Allt går inte på räls men på vägen möter trion lokala eldsjälar som brinner för mat och hantverk.

Alla kan grilla
Avsnitt fem

Alla kan grilla

Femte avsnittet. Nu är det äntligen dags för årets första Gårdsmiddag. Men hur ska det gå för bonden, styckaren och lärlingen – vad ska gästerna tycka om Korean BBQ?

Avsnitt ett

Avsnitt ett

Avsnitt två

Avsnitt två

avsnitt tre

avsnitt tre

Avsnitt fyra

Avsnitt fyra


Gästkocken: Jonas Cramby

Mannen som vågade sätta krydda på svenska köket

Gourmeten, äventyraren, författaren - ja, allkonstnären Jonas Cramby har många strängar på sin lyra. Men det är nog hans matpassion och smaknörderi som fått svenskarnas hjärtan varma. Cramby har inte bara revolutionerat vårt sätt att äta texmex och mackor; han har också blivit Mr Pulled Pork med hela svenska folket. Hans nästa steg är att sätta krydda på den svenska grillen genom att bjuda på koreansk barbecue och japansk grillning.


Smaken av Sverige

LAGA MATEN FRÅN RESAN

Det finns många tips och tricks från avsnitten. Här har vi samlat de bästa recpten och teknikerna för du ska lära dig något nytt.

Korean BBQ

Försnacks

Det är lätt att föräta sig på försnacks. Men med så goda försnacks som dessa från Jonas Cramby är det svårt att motstå.

Korean BBQ

Smårätter

Smårätter är en stor del av det koreanska köket. Här har vi samlat ett gäng favoriter. 

Smaken av Sverige

Bordsgrill och BBQ

Grunden i koreansk BBQ är köttet och bordsgrillen. Det är oftast riktigt fint och mört kött, som bara behöver vändas snabbt eldbädden. 

Läs mer
Smaken av Sverige

KOmmande resor

Hur smakar Sverige egentligen? Ja, det är svårt att förklara eller berätta kort. Bonden, Styckaren och Lärlingens resa fortsätter med ny mat, nya berättelser och nya upplevselser. Snart kommer det fler avsnitt med Svante, Benny och Lärlingen – håll ut! 

resa två

Kommer snart

 

Resa tre

Kommer snart

Köttguiden

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.