Smaken av sverige

UPPTÄCK SMAKEN AV SVERIGE

I den här serien får ni i fem avsnitt per säsong följa med Bonden, Styckaren och Lärlingen på deras matresa genom Sverige. I avsnitten kommer ni få träffa allt från punkiga pizzamakare till självaste Jonas Cramby. Inför julen som stundar får ni de bästa mattipsen för att få till en riktig julstämning. Häng på! 

Bonden

Svante är vår bonde. Han bryr sig om sina djur, om hur gården fungerar och är allt det du hoppas att en modern svensk bonde ska vara. 

Styckaren

Benny har varit styckare sen 16 års ålder. Han älskar kött i alla dess former. Från blodiga stekar och hamburgare till långkok

Lärlingen

Med rötter i norra sverige och en stor dos passion och nyfikenhet är Lärlingen här för att bli expert. Från Koreansk BBQ till rökning. 

RESA TRE

JULEN - EN HYLLNING TILL GRISEN

Häng  med  på  ett  riktigt  juläventyr  fullt  av  överraskningar.  I  år  bjuder  vi  in  till  bonden  Svante  Gustavssons  gård  och  får  uppleva  något  utöver  det  vanliga.  I  Svantes  mysiga  lada  visar  styckmästaren  Benny  Granqvist  hur  en  julskinka  blirtill,  från  styckning  till  rimning.  Dessutom  får  vi  besök  av  den  legendariske  stjärnkocken  Roland  Persson  som  delar  med  sig  av  sina  allra  bästa  julmatstips  och  tricks.  Roland  tar  oss  med  på  en  kulinarisk  resa  till  det  perfekta  julbordet.  Det  blir  ett  garanterat  fyrverkeri  av  hantverk,  tradition  och  inte  minst  smak.  Smaken  av  en  godare  jul!

STYCKMÄSTARN BENNY VISAR HEMLIGHETEN BAKOM EN PERFEKT STYCKNING.
AVSNITT ETT

STYCKMÄSTARN BENNY VISAR HEMLIGHETEN BAKOM EN PERFEKT STYCKNING.

Lär dig stycka julskinkan enligt konstens alla regler. Vår styckmästare Benny Granqvist ger dig de allra bästa tipsen för hur du fixar julskinkan från grunden.

KÖKSMÄSTARN ROLAND AVSLÖJAR HUR MAN FÅR TILL EN MÄSTERLIG GRILJERING PÅ JULSKINKAN.
AVSNITT TVÅ

KÖKSMÄSTARN ROLAND AVSLÖJAR HUR MAN FÅR TILL EN MÄSTERLIG GRILJERING PÅ JULSKINKAN.

Lärlingen och köksmästarn Roland gör köttbullar på fem ingredienser och 15 minuter, snabbt och utsökt.
AVSNITT TRE

Lärlingen och köksmästarn Roland gör köttbullar på fem ingredienser och 15 minuter, snabbt och utsökt.

SÅ TILLAGAR DU DINA REVBENSSPJÄLL TILL PERFEKTION MED KÖKSMÄSTARN ROLAND OCH LÄRLINGEN.
AVSNITT FYRA

SÅ TILLAGAR DU DINA REVBENSSPJÄLL TILL PERFEKTION MED KÖKSMÄSTARN ROLAND OCH LÄRLINGEN.

DEN STORA FINALEN - JULBORDET!
AVSNITT FEM

DEN STORA FINALEN - JULBORDET!


Gästkocken: Roland Persson

En mästare i köket och på julbordet

Med  sina fyrtio  år  bakom  spisen – och  hela  sju  kokböcker – är Roland  Persson en  av  Sveriges  mest  erfarna  kockar.  Själv  säger  han  att  det  som  driver  honom  är  att  servera  bra  och  god  mat  till  nöjda  gäster.  Han  blev  årets  kock redan 1990,  och  under  de  följande  femton  åren  drev  han Franska  Matsalen  på  Grand  Hotel  i  Stockholm.  Bland  alla  stjärnkockar  som  gästade  det  respekterade  etablissemanget, håller  Roland mötet  med Tore  Wretman  som  det  mest  minnesvärda. Förbered  dig  på  en  och  annan  klassiker  när  Roland  Persson  delar  med  sig  av  sina  bästa  tips!


SMAKEN AV SVERIGE

LAGA MATEN FRÅN RESA TRE!

Det finns många tips och tricks från avsnitten. Här av har vi samlat de bästa recepten, teknikerna och hacksen för att få till den rätta julstämningen!

Så här blir du styckmästare på nolltid

Lär dig stycka julskinkan enligt konstens alla regler. Vår styckmästare Benny Granqvist ger dig de allra bästa tipsen för hur du fixar julskinkan...

Så lyckas du med den perfekta griljeringen

Här kommer ett par ovärderliga tips som du kan ha i bakhuvudet när du griljerar din julskinka.

Så gör du dina köttbullar till julens stora snackis

Här får du dem bästa tipsen direkt från matproffset.

Så här tillagas revbensspjäll för finsmakare

Revbensspjäll är ett väldigt populärt inslag på julbordet, här får du de ovärderliga tipsen hur du lyckas till perfektion.

Häng med till julbordet–tur och retur

Julbordet handlar inte bara om vad man äter, utan också om hur man äter. Med de olika julbordsturerna lär du dig att njuta av alla läckerheterna i lugn och ro.

LÄS MER

Bli ett julproffs

Det finns många knep.
Vi har valt och samlat våra favoriter.

Till julguiden
Resa två

Pizzalandet Sverige

Roligt att laga. Gott att äta. Går det att ogilla pizza? Förmodligen inte. Speciellt inte punkpizza! Efter att den runda rätten spridit ut sig över Sverige på 70-talet och blivit svensk mattradition har nu den mer exklusiva varianten gjort entré. Med gänget bakom finpizzerian 800 grader reser vi landet runt och letar Sveriges bästa råvaror. Det blir deg, tomater, mozzarella, vin och svensk rapsgris. Toppat med en stor dos hantverksglädje och matinspiration såklart. Med på resan har vi våra favoriter Bonden, Styckaren och Lärlingen.

PIZZA PÅ GÅRDEN
avsnitt fem

PIZZA PÅ GÅRDEN

Äntligen är det dags för Bonden, Styckaren och Lärlingen att bjuda in till Gårdsmiddag. Följ med på en riktig pizzafest!

PIZZABONANZA
AVSNITT ETT

PIZZABONANZA

PIZZAKUNGARNA DÅ OCH NU
AVSNITT TVÅ

PIZZAKUNGARNA DÅ OCH NU

NÄRPRODUCERADE ITALIENARE
AVSNITT TRE

NÄRPRODUCERADE ITALIENARE

HANTVERKET BAKOM UNDERVERKET
AVSNITT FYRA

HANTVERKET BAKOM UNDERVERKET


Gästkockarna: 800 Grader

Punkig pizza i finrummet

I Vasataden hittar du den omåttligt populära pizzarestaurangen 800 grader. Är den döpt efter Ebba Grön-låten? Såklart. Och det är precis det de handlar om. Det kör bara. Bära eller brista. Succé eller miss. Men såklart blev det en hit. Ägarna Anders Östblom och Oskar Montanos träffades när de båda deltog i Sveriges mästerkock. Så amatörer är de inte. Med pinnstolar i olika färger och långbord andas hela restaurangen rå punk och har blivit en modern pizzainstutition ingen hittills slagit.


Smaken av Sverige

LAGA MATEN FRÅN RESA TVÅ!

Det finns många tips och tricks från avsnitten. Här av har vi samlat de bästa recepten och teknikerna från Pizzalandet Sverige!

PIZZALANDET SVERIGE

TILLBEHÖREN

Du behöver alltid tillbehör. Särskilt när du inte tror det. Läs vad du till exempel måste ha på en Styckmästarbricka.

PIZZALANDET SVERIGE

VINERNA

Vad vore italiensk mat utan vin? Mycket tråkigare förmodligen. Vi har samlat vintipsen från resan för att lyfta din pizzaupplevelse ett extra snäpp.

pizzalandet sverige

Pizzorna

Lär dig hur gänget på 800 grader gör sin pizza. Från deg till mozzarella till topping.

 

Till pizzan
Resa ett

Alla kan grilla

Vi djupdyker in i eldhavet och ställer oss frågan: hur kan vi grilla tillsammans? Men också – hur kan vi grilla annorlunda? Med grilllegenden Jonas Cramby undersöker vår Lärling Korean BBQ. Med oss har vi vår bonde Svante och styckaren Benny som tillsammans med Lärlingen reser runt för att fixa alla förberedelser inför årets första Gårdsmiddag. En middag som har temat, precis, Korean BBQ. Allt går inte på räls men på vägen möter trion lokala eldsjälar som brinner för mat och hantverk.

Gårdsmiddagen
Avsnitt fem

Gårdsmiddagen

Femte avsnittet. Nu är det äntligen dags för årets första Gårdsmiddag. Men hur ska det gå för bonden, styckaren och lärlingen – vad ska gästerna tycka om Korean BBQ?

Alla kan grilla
Avsnitt ett

Alla kan grilla

En resa tillsammans
Avsnitt två

En resa tillsammans

Där allt börjar
avsnitt tre

Där allt börjar

Bra kött
Avsnitt fyra

Bra kött


Gästkocken: Jonas Cramby

Mannen som vågade sätta krydda på svenska köket

Gourmeten, äventyraren, författaren - ja, allkonstnären Jonas Cramby har många strängar på sin lyra. Men det är nog hans matpassion och smaknörderi som fått svenskarnas hjärtan varma. Cramby har inte bara revolutionerat vårt sätt att äta texmex och mackor; han har också blivit Mr Pulled Pork med hela svenska folket. Hans nästa steg är att sätta krydda på den svenska grillen genom att bjuda på koreansk barbecue och japansk grillning.


Smaken av Sverige

LAGA MATEN FRÅN RESA ETT!

Det finns många tips och tricks från avsnitten. Här har vi samlat de bästa recpten och teknikerna för du ska lära dig något nytt.

Korean BBQ

Försnacks

Det är lätt att föräta sig på försnacks. Men med så goda försnacks som dessa från Jonas Cramby är det svårt att motstå.

Korean BBQ

Smårätter

Smårätter är en stor del av det koreanska köket. Här har vi samlat ett gäng favoriter. 

Smaken av Sverige

Bordsgrill och BBQ

Grunden i koreansk BBQ är köttet och bordsgrillen. Det är oftast riktigt fint och mört kött, som bara behöver vändas snabbt eldbädden. 

Läs mer
Köttguiden

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.