Smaken av sverige

UPPTÄCK SMAKEN AV SVERIGE

Vi på Scan tror på bra mat från svenska gårdar och står för svensk kvalitet i smak, hantverk och djuromsorg, hela vägen från gård till gaffel. Vi kallar det för Smaken av Sverige. I våra filmer om Smaken av Sverige vill vi visa dig hur det här landets fantastiska råvaror kan förädlas och användas på olika sätt. Genom fem avsnitt per säsong får du följa med Bonden, Styckaren och Lärlingen på deras matresa genom Sverige. Du träffar punkiga pizzamakare och självaste Jonas Cramby, kungen av Korean BBQ. Inför julen bjuder vi på de bästa tipsen för att få till en riktigt välsmakande julstämning. Häng på! 

Bonden

Svante är vår bonde. Han bryr sig om sina djur, om hur gården fungerar och är allt det du hoppas att en modern svensk bonde ska vara. 

Styckaren

Benny har varit styckare sen 16 års ålder. Han älskar kött i alla dess former. Från blodiga stekar och hamburgare till långkok

Lärlingen

Med rötter i norra sverige och en stor dos passion och nyfikenhet är Lärlingen här för att bli expert. Från Koreansk BBQ till rökning. 

RESA TRE

JULEN - EN HYLLNING TILL GRISEN

Häng med på ett riktigt juläventyr fyllt av överraskningar. I år bjuder vi in till bonden Svante Gustavssons gård och får uppleva något utöver det vanliga. I Svantes mysiga lada visar styckmästaren Benny Granqvist hur en julskinka blir till, från styckning till rimning. Dessutom får vi besök av den legendariske stjärnkocken Roland Persson som delar med sig av sina allra bästa julmatstips och tricks. Roland tar oss med på en kulinarisk resa till det perfekta julbordet. Det blir ett garanterat fyrverkeri av hantverk, tradition och inte minst smak. Smaken av en godare jul!

Scan Julskinka 0199 K1
AVSNITT ETT

STYCKMÄSTARN BENNY VISAR HEMLIGHETEN BAKOM EN PERFEKT STYCKNING.

Lär dig stycka julskinkan enligt konstens alla regler. Vår styckmästare Benny Granqvist ger dig de allra bästa tipsen för hur du fixar julskinkan från grunden.


roland
Gästkocken: Roland Persson

En mästare i köket och på julbordet

Med  sina fyrtio  år  bakom  spisen – och  hela  sju  kokböcker – är Roland  Persson en  av  Sveriges  mest  erfarna  kockar.  Själv  säger  han  att  det  som  driver  honom  är  att  servera  bra  och  god  mat  till  nöjda  gäster.  Han  blev  årets  kock redan 1990,  och  under  de  följande  femton  åren  drev  han Franska  Matsalen  på  Grand  Hotel  i  Stockholm.  Bland  alla  stjärnkockar  som  gästade  det  respekterade  etablissemanget, håller  Roland mötet  med Tore  Wretman  som  det  mest  minnesvärda. Förbered  dig  på  en  och  annan  klassiker  när  Roland  Persson  delar  med  sig  av  sina  bästa  tips!


SMAKEN AV SVERIGE

LAGA MATEN FRÅN RESA TRE!

Det finns många tips och tricks från avsnitten. Här av har vi samlat de bästa recepten, teknikerna och hacksen för att få till den rätta julstämningen!

Så här blir du styckmästare på nolltid

Lär dig stycka julskinkan enligt konstens alla regler. Vår styckmästare Benny Granqvist ger dig de allra bästa tipsen för hur du fixar julskinkan...

Så lyckas du med den perfekta griljeringen

Här hittar du ett par ovärderliga tips för att få en perfekt griljerad julskinka.

Så gör du dina köttbullar till julens stora snackis

Här får du de bästa tipsen direkt från någon som kan det där med köttbullar.

Så här tillagas revbensspjäll för finsmakare

Revbensspjäll är ett väldigt populärt inslag på julbordet. Här får du tipsen som tar dig till perfektion.

Resa två

Pizzalandet Sverige

Roligt att laga, gott att äta. Går det att ogilla pizza? Förmodligen inte. Speciellt inte punkpizza! Efter att den runda rätten spridit sig i Sverige på 70-talet och blivit svensk mattradition har nu den mer exklusiva varianten gjort entré. Med gänget bakom finpizzerian 800 grader reser vi landet runt och letar efter Sveriges bästa råvaror. Det blir deg, tomater, mozzarella, vin och svensk rapsgris. Toppat med en stor dos hantverksglädje och matinspiration såklart. Med på resan har vi våra favoriter Bonden, Styckaren och Lärlingen.

SAS2 pizza 5 3 ev.salsiccia
avsnitt ett

PIZZABONANZA

Förra gårdsmiddagen med Jonas Cramby gick över förväntan, den här gången kommer Bonden, Styckaren och Lärlingen få hjälp av ett par riktigt spännande killar som har valt att gå sin egen väg. De kan allt om deg, tomatsås och toppings och gör på sitt eget sätt. De heter 800° och de gör pizza. Punkpizza


800 1 1
Gästkockarna: 800 Grader

Punkig pizza i finrummet

I Vasastaden i Stockholm hittar du den omåttligt populära pizzarestaurangen 800 grader. Är den döpt efter Ebba Gröns låt med samma namn? Såklart. Och det är precis vad det handlade om för ägarna Anders Östblom och Oskar Montanos - att bära eller brista. Självklart blev det en succé. Anders och Oskar träffades när de båda deltog i Sveriges mästerkock. Resten är historia. Med pinnstolar i olika färger och långbord andas hela restaurangen rå punk och har blivit en modern pizzainstitution som ingen hittills har slagit.


Smaken av Sverige

LAGA MATEN FRÅN RESA TVÅ!

Det finns många tips och tricks i avsnitten. Här av har vi samlat de bästa recepten och teknikerna från Pizzalandet Sverige!

PIZZALANDET SVERIGE

TILLBEHÖREN

Du behöver alltid tillbehör. Alltid! Här kan du läsa vad du till exempel måste ha på en Styckmästarbricka.

PIZZALANDET SVERIGE

VINERNA

Vad vore italiensk mat utan vin? Förmodligen mycket tråkigare. Vi har samlat vintipsen från vår resa för att lyfta din pizza ett extra snäpp.

Resa ett

Alla kan grilla

Vi djupdyker in i eldhavet och ställer oss frågan hur vi kan grilla tillsammans? Men också – hur kan vi grilla annorlunda? Med grillegenden Jonas Cramby får vår Lärling en crash course i Korean BBQ. Med oss har vi vår bonde Svante och styckaren Benny som tillsammans med Lärlingen reser runt för att fixa alla förberedelser inför årets första Gårdsmiddag. Temat för middagen är givetvis Korean BBQ. Allt går inte på räls men på vägen möter trion lokala eldsjälar som brinner för mat och hantverk.

BSL hero2edit
Avsnitt ett

Alla kan grilla

Första avsnittet i serien om bonden, styckaren och lärlingens resa genom Sverige. Vi djupdyker ner i eldhavet och ställer frågan – hur kan vi grilla tillsammans och hur gör vi det annorlunda?


Jonas G
Gästkocken: Jonas Cramby

Mannen som vågade sätta krydda på svenska köket

Gourmeten, äventyraren, författaren - ja, allkonstnären Jonas Cramby har många strängar på sin lyra. Men det är nog hans matpassion och smaknörderi som fått svenskarnas hjärtan varma. Cramby har inte bara revolutionerat vårt sätt att äta texmex och mackor; han har också blivit Mr Pulled Pork med hela svenska folket. Hans nästa steg är att sätta krydda på den svenska grillen genom att bjuda på koreansk barbecue och japansk grillning.


Smaken av Sverige

LAGA MATEN FRÅN RESA ETT!

Vi bjuder på många tips och tricks i avsnitten. Här har vi samlat de bästa recepten och teknikerna så att du kan lära dig något nytt.

Korean BBQ

Försnacks

Det är lätt att föräta sig på försnacks, speciellt när Jonas Cramby skrivit recepten. Låt dig inspireras här! De blir svåra att motstå, vi lovar.

Korean BBQ

Smårätter

Smårätter är en stor del av det koreanska köket. Här har vi samlat ett gäng favoriter. 

Köttguiden

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till köttguiden