julguiden

Lyckas med revbensspjällen

Lyckas med revbensspjällen

Ett av tricken bakom att lyckas med revbensspjällen, är faktiskt vilken värme du använder i de olika momenten. Visste du att det går alldeles utmärkt att förbereda dina spjäll flera dagar innan servering? Ugnsbaka dem tills innertemperaturen är 85 grader. Ta ut dem och kyl ner dem. När det sedan är dags för julbordet, glaserar du revbenen i portionsbitar. Här höjer vi värmen till 225 grader, men de ska bara stå inne i en kvart. När detta är gjort så varmhåller du revbenen tills det är dags för servering. Men tänk på att detta sista moment ska ske på låg temperatur, annars blir spjällen torra.

art14 01
Recept

Revbensspjäll

1500 gr revbensspjäll

Glaze
2 msk       honung
1 msk       råsocker
1 dl           chilisås
30 gr        färsk ingefära
1               apelsin
2 msk       Kinesisk soya

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra revbensspjällen innan du bakar dem i ugn i ca 1,5 timmar tills de når innertemperaturen 85 grader. Riv först skalet på apelsinen och sedan ingefäran. Blanda sedan ihop resterande ingredienser och bre ut allt över spjällen. Glacera i ca 15 minuter på 225 grader.

Vad har revbensspjäll med spjut att göra?

Ordet ”spjäll” kommer från det lågtyska ordet ”Sper”, som betyder spjut. Från början stektes nämligen revbenen på stora spjutliknande spett, över öppen eld. Vi betvivlar inte att de fick en alldeles säregen smak, med krispig yta och saftigt kött. Men när vi idag ugnsbakar eller grillar revbenen – och tillsätter en välkomponerad glaze – så kan vi ta fram alldeles underbara smaker. Ja, helt utan eld och spjut.

Revbensspjäll var under lång tid en stor favorit på julbordet. Faktum är att revbensspjällen ofta ansågs vara lite finare än självaste julskinkan. Idag kan vi däremot konstatera att de två rätterna kompletterar varandra perfekt. Vi låter helt enkelt skinkan gå åt det traditionella hållet, och så tar vi ut svängarna med revbensspjällen.

”Revbensspjäll deluxe” är ett begrepp som vi på Scan tagit till oss på allvar. Vi har därför riktat in oss på olika glaze-recept med juliga ingredienser. Ett av dem innehåller ingefära, lök, kanel och hoisinsås. Som du märker är det bara fantasin som sätter gränserna när du vill göra spjällen lite lyxigare.

Revben Hållbarhetsgrisen

Revben av svensk Hållbarhetsgris från Scan kommer alltid från Halla Gård i Västergötland och bonden Anders Gunnarsson. Revbenen sitter vid djurets...

art14
Scan Revben 0146 SKISS
AVSNITT FYRA

SÅ TILLAGAR DU DINA REVBENSSPJÄLL TILL PERFEKTION MED KÖKSMÄSTARN ROLAND OCH LÄRLINGEN.

JULBORDET – TUR OCH RETUR

Den som gjorde julbordet känt i medial bemärkelse, var vår mest kända matnestor, Tore Wretman. 

Julbordets alla magiska klassiker

Fyll på med allt det goda som hör julen till, som klassisk julskinka, julköttbullar, prinskorv och  julkorv. Här hittar du massor av tips, idéer oc...

Hemligheten bakom att griljera din julskinka

En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst.  Här tipsar vi om olika griljeringar , från den traditionella sorten till lyx- och...