julguiden

Fem turer kring julbordet

Tores fem berömda turer

Den som gjorde julbordet känt i medial bemärkelse, var vår mest kända matnestor, Tore Wretman. Han lärde oss inte bara hur man dukar upp ett fantastiskt bord. Tore introducerade också ”turerna”, alltså den ordning som gäller för de olika rätterna. Tanken var att vi skulle äta julbord på ett civiliserat vis, men framför allt så att vi ska få möjlighet att njuta av hela julbordet. Och här kommer de, i tur och ordning:

Tores turer

1. Inled med alla härliga sillinläggningar.

2. Fortsätt sedan med all annan fisk; rökt, gravad, rimmad och inkokt.

3. Här kommer allt kött, från korvar, syltor och aladåber, till pastejer och kallskuret.

4. Nu är det dags för det småvarma, som köttbullar, omelett och Janssons frestelse.

5. Som den sista turen rekommenderas en avrundning med friska och söta rätter, som fruktsallad, tårtor och andra desserter.

För att verkligen kunna njuta av turerna hade Tore en övergripande, gyllene regel: julbordet ska avnjutas i lugn och ro. Låt det ta tid, lasta inte tallriken för full och gå hellre ett par extra turer. Och kom ihåg,
blanda inte utan urskillning!

art15 00small

CHARKBRICKAN

Charkbrickans omåttliga popularitet på krogen kan väl ingen ha gått miste om? Den brukar dock oftast bestå av importerade skinkor, korvar och ostar. Men tänk dig att istället bjuda på en riktigt julig charkbricka ­– med svenska förtecken.

Vi har komponerat vår charkbricka med småländsk lökkorv, en riktig klassiker och våra lufttorkade favoriter. Vid sidan av lökkorven finner ni Läckösalami, gammeldags enrisrökt korv. För den picklade touchen väljer vi cornichons och för sötman lägger vi till fikon. Från vårt lufttorkade sortiment har vi valt Prosciutto Crudo en skinka som lufttorkats på italienskt vis och vår goda lufttorkade fänkålssalami som är klassiskt smaksatt med torkad fänkål. Pröva också ett par skivor Läckökorv och en bit ugnsbakad leverpastej. Du kommer garanterat att imponera på dina gäster.

Läs mer om vårt lufttorkade sortiment

Läckökorv

Scan Läckökorv är en klassiker från 50-talet, som kallröks på traditionellt vis - långsamt över alspån. Det ger en elegant rökighet och en saftig...

Kallrökt Julkorv

Scans kallrökta julkorv är gjord på svenskt kött och har en hög kötthalt. Den är tillverkad på traditionellt vis genom att rökas långsamt över...

Välj rätt julskinka

Julskinkan har ofta huvudrollen på julbordet och ska väljas med omsorg.  Vi hjälper dig att hitta rätt .

Julbordets alla magiska klassiker

Fyll på med allt det goda som hör julen till, som klassisk julskinka, julköttbullar, prinskorv och  julkorv. Här hittar du massor av tips, idéer oc...

Hemligheten bakom att griljera din julskinka

En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst.  Här tipsar vi om olika griljeringar , från den traditionella sorten till lyx- och...