Så griljerar du din julskinka

Julskinkan har en traditionell och viktig plats på julbordet. Att griljera skinkan själv är inte svårt. Det går att göra på så väl färdigkokt skinka som om du kokar eller ugnsbakar skinkan själv.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°C.

2. Blanda ägg, socker och senap. Ingredienserna bör vara rumstempererade för bästa resultat. Pensla blandningen på skinkan.

3. Strö över ströbrödet. Stick om du vill in hela kryddnejlikor i skinkan. Få saker doftar så juligt som just kryddnejlika.

4. Griljera skinkan i 10–15 minuter tills den fått fin färg.

5. Låt skinkan svalna så fort som möjligt.

Traditionell griljering

Här är receptet på det mest klassiska och traditionella sättet att griljera en julskinka. Det är enkelt att göra och ger den perfekta skinkan. En succé på julbordet.

Ingredienser:

2 msk            senap
1 st                ägg
1⁄2 dl             ströbröd
1⁄2 dl             socker (valfritt)
Hela kryddnejlikor

Lyxgriljering

Brunt socker, smör och en senapsblandning, enkla på egen hand men tillsammans hänför de ens smaksinnen för att få till det lilla extra.

Ingredienser:

3 msk            skånsk senap
1 msk            fransk senap
1 st                ägg
1⁄2 dl              muscovado- eller
                      farinsocker
1⁄2 dl              ströbröd
50 g               smält smör
Hela kryddnejlikor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°C.

2. Blanda senap, ägg och socker. Pensla blandningen på skinkan.

3. Strö över ströbrödet. Sätt i kryddnejlikorna.

4. Droppa över det smälta smöret.

5. Griljera i mitten av ugnen, 10–15 min, tills skinkan får en gyllenbrun färg.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 220°C.

2. Blanda senap, ingefära och ägg i en skål. Bred blandningen på skinkan.

3. Strö över smulade pepparkakor och ställ skinkan i ugnen tills griljeringen fått fin färg, 10–15 minuter.

4. Sätt i nejlikorna när skinkan är kall.

Pepparkaksgriljering

Om julskinkan är det viktigaste för julen så kommer inte pepparkakan långt efter. I den här griljeringen kombinerar vi den med ingefära för en modern touch till en klassisk smak.

Ingredienser:

3 msk            skånsk grovkornig senap
1 msk            fransk senap 
2 tsk              malen ingefära 
1 st                ägg 
1 dl                pepparkakssmulor 
Kryddnejlikor

Citrusgriljering

En frisk citrusgriljering med apelsin, citron och svartpeppar. För dig som inte vågar ta ut svängarna hela vägen men vill gå utanför ramarna en aning. Enkelt och gott.

Ingredienser:

1            citron 
1            apelsin 
1 krm     svartpeppar, grovmald 
1 msk     apelsinblomshonung 
1             äggula 
4 msk     senap 
3 msk     ströbröd

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Tvätta frukterna väl och riv skalet.

3. Blanda skalet med peppar, honung och äggula.

4. Rör i senapen och pensla blandningen på skinkan.

5. Strö över ströbrödet.

6. Griljera i mitten av ugnen, 10–15 min. Passa noga och låt sedan julskinkan kallna snabbt.

Griljera som proffsen

Se till att ha ett gäng olika senapssorter hemma, det blir alltid ett lyft om du använder flera sorter. Om du vill göra din blandning sötare, skippa sockret och använd i stället honung – det ger en rundare smak. För dig som är ute efter en fastare griljering, addera en äggula i mixen. Och sist men inte minst, tänk på att ställa skinkan längst ner i ugnen, då är risken mindre att den bränns.

Scan Julskinka Part2 0488 SKISS

KÖKSMÄSTARN ROLAND AVSLÖJAR HUR MAN FÅR TILL EN MÄSTERLIG GRILJERING PÅ JULSKINKAN

Svensk matkonst

Varje jul står den där vid det vackert uppdukade julbordet – julaftons huvudattraktion. Den är så självklar att vi ofta tar den för given. Men visst vore det kul att veta lite mer om en av våra största mattraditioner?

Julskinkan fanns faktiskt med i stora delar av Sverige redan under 1700-talet. Det skulle dock dröja ända till slutet av 1800-talet innan bönderna började ändra vissa tillvägagångsätt. Ja, man bestämde sig nu för att njuta av skinkan i stunden. Köttet från de grisar man slaktade vid luciadagen saltades inte, utan serverades istället färskt vid julbordet.

Ett ännu större genombrott kan vi tacka konstnärinnan Jenny Nyström för. Hon tyckte att julskinkan såg pampig ut – griljerad och pyntad – och hon bestämde sig för att göra den ännu pampigare på bild. Hennes målningar blev till en framgångssaga och sålde i stora upplagor. Vilket sannolikt kan ha bidragit till att den saftiga julskinkan föll alltfler i smaken. Under 1900-talet blev den sedan helt och hållet synonym med svensk julmat. Så nu står den där varje jul: Skinkan. Full av historik. Och smak.

Sortiment

VÅRA PRODUKTER

Välj rätt julskinka

Julskinkan har ofta huvudrollen på julbordet och ska väljas med omsorg.  Vi hjälper dig att hitta rätt .

Så här lagar du julskinka från grunden

En rimmad julskinka tillagar du genom att antingen ugnsbaka eller koka den. Så här gör du steg för steg, för att få din julskinka riktigt saftig oc...

Julbordets alla magiska klassiker

Fyll på med allt det goda som hör julen till, som klassisk julskinka, julköttbullar, prinskorv och  julkorv. Här hittar du massor av tips, idéer oc...