Så lyckas du med julskinkan

Julskinkan är för många det godaste inslaget på julbordet.
Men det finns olika sätt att tillaga den på.
Här ger vi dig ett par enkla tips på hur du får din julskinka riktigt saftig och
… helt perfekt.

Så här lagar du julskinkan från grunden

Oavsett om du ugnsbakar eller kokar din julskinka, är låg temperatur och lång tillagning hemligheten bakom ett perfekt resultat. Skinkan blir nämligen lätt torr om den tillagas för fort.

En stektermometer som visar julskinkans innertemperatur, är ett perfekt verktyg att använda sig av.

julskinka1

Kokad julskinka

Skölj skinkan hastigt i kallt vatten. Stick en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i skinkan. Lägg skinkan i en gryta och häll på kallt vatten så att det täcker. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök. 

Koka upp och låt skinkan sjuda under lock på svag värme. Ta upp skinkan när termometern visar mellan 70°C och 75°C, då den är som bäst. Beräknad tillagningstid är 0,5-1 timme per kilo skinka. 

Ugnsbakad julskinka

Skölj skinkan hastigt i kallt vatten. Lägg skinkan med svålen upp i en ugnssäker form.

 

Du kan baka skinkan i antingen 125°C eller 175°C. Den lägre temperaturen tar längre tid men ger i gengäld en ännu saftigare och mörare skinka.

 

Om du väljer 175°C ska skinkan svepas in i folie. Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i skinkan. Skinkan är klar när termometern visar 70°C.

 

Du kan också låta den stå till 75°C då den är väl tillagad, men mer än så gör att den troligen blir torr. Tänk också på att skinkan fortsätter att tillagas när du griljerar den.

 

Beräknad tillagningstid i 125°C är 1,5-2 timmar per kilo skinka. I 175°C tar det cirka 1-1,5 timmar per kilo. Vi rekommenderar dock att alltid använda en stektermometer för att vara säker på att den går precis lagom länge.

Dags för griljering

När du är färdig med din kokta eller ugnsbakade julskinka, tar du bort nätet och skär bort svålen. När skinkan har svalnat är den redo att griljeras.

Här kan du läsa mer om hur du griljerar och inspireras av våra olika recept – allt från klassisk griljering till lite mer oväntade smakkombinationer.

Häll inte bort spadet

När du kokat din skinka blir det ett välsmakande spad över. Med detta som utgångspunkt kan du göra många goda rätter, som till exempel dopp i grytan.

Därför har vi låtit spadet från våra färdigkokta skinkor vara kvar i förpackningen. Men tänk på att spadet är väldigt koncentrerat och bör spädas ut innan det används.

Välj rätt julskinka

Julskinkan har ofta huvudrollen på julbordet och ska väljas med omsorg.  Vi hjälper dig att hitta rätt .

Julbordets alla magiska klassiker

Fyll på med allt det goda som hör julen till, som klassisk julskinka, julköttbullar, prinskorv och  julkorv. Här hittar du massor av tips, idéer oc...

Förgyll julminglet med plockmat

En riktigt god jul bygger på mys, glädje och njutning. Ja, det är ju faktiskt en gemenskap som börjar långt innan själva julafton. Därför vill vi...

Sortiment

VÅRA PRODUKTER