Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Julbordet är fullt av historia och tradition
Visste du att julbordet är en tradition som går tillbaka till 1000-talets Sverige. Måltidsforskare har klarlagt att den äldsta rätten är ”Dopp i grytan”, men flera andra inslag som sylta och julkorv har också en lång historia. Det började hos adel och borgare, men efter ett par hundra år hittade även bönderna fram till julbordet. Precis som då inleds allt med förberedelserna. Korven ska stoppas, skinkan griljeras, mumman bryggas och köttbullarna trillas. Här får du våra allra bästa tips om hur du förbereder ditt julbord, och säkerställer att det blir både vackert och gott.
Julskinkan vet sin plats på julbordet
För de flesta av oss har skinkan en given roll i det som gör en riktig jul. Men hela grisen har alltid spelat en huvudroll på julbordet. Mycket av det goda kommer ju just från den – som korv, pastej, sylta och julkorv. Det här förstod man redan på hednatiden, då man såg till att använda varje liten del av djuret – inget fick gå till spillo! På den tiden åt man för övrigt grishuvud och grisfötter till jul, eftersom den fina skinkan skulle sparas till andra tillfällen, men tillslut hittade den sin paradplats mitt på julbordet. Hur som helst, har du läst så här långt så misstänker vi att skinkan har stor betydelse även för ditt julbord. Här får du våra bästa tips kring hur du gör en riktigt julig skinka själv.
Läs merJulskinkesmörgås
Vörtbröd (gärna gårdagens)
Naturell färskost
Skivad julskinka
Vinägerstekt grönkål
Kokt ägg
Picklad rödlök
Persilja
Picklade senapsfrö (kan ersättas med lite sötstark senap)
Repa och skölj grönkålen noga, lägg på papper och torka av. Hetta upp en panna med olivolja. Lägg ner kålen och stek snabbt tills kålen slutat fräsa, tillsätt salt och sherryvinäger. Smaka av med peppar.
Stek en skiva vörtbröd i rikligt med smör tills den får en gyllene, krispig yta på båda sidor. Bred på färskost, lägg på skivat ägg, grönkål, julskinka, picklad rödlök och toppa sen med persilja och ev. senapsfrö.
Julköttbullar med det lilla extra
En av de fantastiska sakerna med köttbullar är att de kan göras på så många olika vis. Om du vill addera en härlig julsmak – stek köttbullarna med kanelstång eller apelsinzest. Det blir alltid lika gott, oavsett om de är hemmagjorda eller färdigköpta.
En annan variant är att steka samman finstrimlad bacon, schalottenlök, timjan och runda av med några matskedar glögg. Vänd sedan ner denna kryddblandning i dina färdigstekta köttbullar.
Läs merPerfekta prinskorvar
Det här med julbord är en tradition som går tillbaka till 1100-talets Sverige. Det började hos adel och borgare, men efter ett par hundra år hittade även bönderna fram till fenomenet. Precis som då börjar julbordet med förberedelserna. Korven ska stoppas, skinkan griljeras, mumman bryggas och köttbullarna trillas.
Här får du våra allra bästa tips om hur du förbereder ditt julbord, och säkerställer att det blir både vackert och gott.
Köttbullemacka
Knäckebröd
Köttbullar
Inlagda/picklade rödbetor
Gurka
Senapsmajonnäs
Dill, persilja, eller annan ört
Sprid ut majonäs på knäckebrödet, lägg på köttbullar, rödbeta och skivad gurka. Toppa med några klickar majonnäs och lite dill eller persilja.
Till receptetDet vegetariska julbordet
Dagens julbord är fyllda med nytänkande och alternativ julmat med både vegetariska och veganska inslag och vad gör det om hundra år när allting kommer kring? Därför har vi på Scan både sett till att skapa produkter som så väl inspirerar till julstök och är ett efterlängtat inslag på det vegetariska julbordet. Våra nya goda vegoprodukter, vegokorv och Julkryddad Vegobit är framtagna av svenska råvaror och ingredienser som passar perfekt in på både det klassiska så väl som det vegetariska julbordet. Kolla in alla våra recept och idéer!
Läs merGlaze till revbensspjäll
Här kommer ett tips för att få en riktigt god och julig glaze till revbensspjällen.
Koka ihop rödvinsglögg, lök, kanel, äpple och kalvfond tills vätskan blir simmig i konsistensen.
Pensla sedan på glazen på revbensspjällen. Ljuvligt gott.
Testa även, Enbärsglacerade revbensspjäll med rödkålsslaw, Revbensspjäll med karamelliserade fikon och rödbetssallad eller Revbensspjäll med ingefära, kanel och hoisinsås.
Använd spadet från revbensspjällen
Om du väljer att bräsera dina tjocka revbensspjäll, sila och spara det goda spadet och krydda det till ”Dopp i grytan”.
Fräs gul lök, mera goda grönsaker, pepparkorn och lagerblad. Tillsätt sedan buljongen från revbenspjällen och sjud till önskad smak och styrka. Du kan också använda buljongen till att värma köttet i. Servera med tunnbröd och härlig julvört.
Göra din egen julkorv
Att tillaga egen julkorv är ett bra tips till dig som vill smaksätta korven helt själv. Det går att variera julkorv på massor av vis. Så här gör du julkorv steg för steg.
Tips!
Tillsätt en julöl, en matsked gårdshonung samt gör en ”Bouquet Garni” med kryddpeppar, purjolök, lagerblad och timjan för att smaksätta julkorvens goda korvspad. Det här smakar magiskt gott och doftar jul så det står härliga till. Spadet kan även fungera som ett alternativ till ”Dopp i grytan”.
JULBORDET – TUR OCH RETUR
Julbordet handlar inte bara om vad man äter, utan också om hur man äter. Med de olika julbordsturerna lär du dig att njuta av alla läckerheterna i lugn och ro.
Så här tillagas revbensspjäll för finsmakare
Revbensspjäll är ett väldigt populärt inslag på julbordet, här får du de ovärderliga tipsen hur du lyckas till perfektion.
Så gör du dina köttbullar till julens stora snackis
Här får du dem bästa tipsen direkt från matproffset.
JULSKINKA HÅLLBARHETSGRIS SKIVAD 130G
Skivad julskinka av Hållbarhetsgris från Scan, kommer alltid från Halla Gård i Västergötland. Skivad julskinka av Hållbarhetsgris passar perfekt på...
JULSKINKA KOKT RAPSGRIS CA 2,9KG
Scan Rapsgris, mellanstor Julskinka, är gjord på en unik råvara. Våra Rapsgrisar har fått svensk raps i fodret vilket ger en förändrad fettsammansä...
Julpastej
Scan Julpastej är en klassisk pastej med julig kryddning av bl. a. nejlika och kanel. Vår julpastej innehåller även grädde, som ger en krämig...
JULSKINKA KOKT GOURMET CA 2,7KG
En lyxigare julskinka som framtagits med extra omsorg. Den är specialskuren och är utan buljong. Gourmet julskinka är färdigkokt. Genom att du själ...
Mammas Köttbullar 1000g
Mamma Scans köttbullar är en smakrik klassiker och mångas favorit. De har samma goda smak och har rullats med omsorg i Skara sedan 1970. De är enkl...
JULSKINKA HÅLLBARHETSGRIS CA 2,4 KG
Julskinka av svensk Hållbarhetgris. Scans Hållbarhetsgris kommer alltid från Halla Gård i Västergötland. Julskinkan är färdigkokt och tillagas geno...
JULKORV KOKT 300G
Smakfullt kryddad med bland annat ingefära, kryddnejlika och muskotnöt har vår julkorv en given plats på julbordet. I våra produkter ingår endast...
Välj rätt julskinka
Oavsett om du vill koka skinkan själv eller ta en enklare väg gör vi det möjligt för dig att njuta av riktigt god julmat. Här hjälper vi dig att hitta en skinka som passar just dig.
Läs merVår gårdsmärkta julskinka har en tydlig adress
Det blir allt viktigare att veta var ditt kött kommer ifrån. Därför är vi väldigt glada att kunna presentera vår Gårdsmärkta julskinka, där du kan ...
Hemligheten bakom att griljera din julskinka
En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst. Här tipsar vi om olika griljeringar , från den traditionella sorten till lyx- och...
Förgyll julminglet med plockmat
En riktigt god jul bygger på mys, glädje och njutning. Ja, det är ju faktiskt en gemenskap som börjar långt innan själva julafton. Därför vill vi...