Julbord

Kalle Anka, glögg och julklappar i all ära.
Men frågar du oss är det trots allt julbordet som står i centrum. 
Här har vi samlat de allra finaste klassikerna, så att du både kan njuta och överraska med riktigt juliga smaker. Från oss alla, till er alla: smaklig julespis!

Julbordet är fullt av historia och tradition

Visste du att julbordet är en tradition som går tillbaka till 1000-talets Sverige. Måltidsforskare har klarlagt att den äldsta rätten är ”Dopp i grytan”, men flera andra inslag som sylta och julkorv har också en lång historia. Det började hos adel och borgare, men efter ett par hundra år hittade även bönderna fram till julbordet. Precis som då inleds allt med förberedelserna. Korven ska stoppas, skinkan griljeras, mumman bryggas och köttbullarna trillas. Här får du våra allra bästa tips om hur du förbereder ditt julbord, och säkerställer att det blir både vackert och gott.

 

Julskinkan vet sin plats på julbordet

För de flesta av oss har skinkan en given roll i det som gör en riktig jul. Men hela grisen har alltid spelat en huvudroll på julbordet. Mycket av det goda kommer ju just från den – som korv, pastej, sylta och julkorv. Det här förstod man redan på hednatiden, då man såg till att använda varje liten del av djuret – inget fick gå till spillo! På den tiden åt man för övrigt grishuvud och grisfötter till jul, eftersom den fina skinkan skulle sparas till andra tillfällen, men tillslut hittade den sin paradplats mitt på julbordet. Hur som helst, har du läst så här långt så misstänker vi att skinkan har stor betydelse även för ditt julbord. Här får du våra bästa tips kring hur du gör en riktigt julig skinka själv.

Läs mer
meatballs01

Julköttbullar med det lilla extra

En av de fantastiska sakerna med köttbullar är att de kan göras på så många olika vis. Om du vill addera en härlig julsmak – stek köttbullarna med kanelstång eller apelsinzest. Det blir alltid lika gott, oavsett om de är hemmagjorda eller färdigköpta.

En annan variant är att steka samman finstrimlad bacon, schalottenlök, timjan och runda av med några matskedar glögg. Vänd sedan ner denna kryddblandning i dina färdigstekta köttbullar.

Läs mer

Perfekta prinskorvar

Det här med julbord är en tradition som går tillbaka till 1100-talets Sverige. Det började hos adel och borgare, men efter ett par hundra år hittade även bönderna fram till fenomenet. Precis som då börjar julbordet med förberedelserna. Korven ska stoppas, skinkan griljeras, mumman bryggas och köttbullarna trillas. 
Här får du våra allra bästa tips om hur du förbereder ditt julbord, och säkerställer att det blir både vackert och gott.

Läs mer

Glaze till revbensspjäll

Här kommer ett tips för att få en riktigt god och julig glaze till revbensspjällen.

Koka ihop rödvinsglögg, lök, kanel, äpple och kalvfond tills vätskan blir simmig i konsistensen. 
Pensla sedan på glazen på revbensspjällen. Ljuvligt gott.

Testa även, Enbärsglacerade revbensspjäll med rödkålsslawRevbensspjäll med karamelliserade fikon och rödbetssallad eller Revbensspjäll med ingefära, kanel och hoisinsås.

picklad 00 darker

Picklad rödkål med knaperstekt bacon

Prova gärna att sautera ihop krispigt bacon, äpple och rödlök att smaksätta rödkålen med. Denna klassiska anrättning hoppar upp ett snäpp, med den rökiga smaken och texturen som baconet adderar.


revben

Använd spadet från revbensspjällen

Om du väljer att bräsera dina tjocka revbensspjäll, sila och spara det goda spadet och krydda det till ”Dopp i grytan”.

Fräs gul lök, mera goda grönsaker, pepparkorn och lagerblad. Tillsätt sedan buljongen från revbenspjällen och sjud till önskad smak och styrka. Du kan också använda buljongen till att värma köttet i. Servera med tunnbröd och härlig julvört.


Göra din egen julkorv

Att tillaga egen julkorv är ett bra tips till dig som vill smaksätta korven helt själv. Det går att variera julkorv på massor av vis. Så här gör du julkorv steg för steg.

 

Tips!


Tillsätt en julöl, en matsked gårdshonung samt gör en ”Bouquet Garni” med kryddpeppar, purjolök, lagerblad och timjan för att smaksätta julkorvens goda korvspad. Det här smakar magiskt gott och doftar jul så det står härliga till. Spadet kan även fungera som ett alternativ till ”Dopp i grytan”.

 

art15 00 darker

JULBORDET – TUR OCH RETUR

Julbordet handlar inte bara om vad man äter, utan också om hur man äter. Med de olika julbordsturerna lär du dig att njuta av alla läckerheterna i lugn och ro.

Scan Julbordet 0729 SKISS
AVSNITT FEM

DEN STORA FINALEN - JULBORDET!

Scan Revben 0146 SKISS
AVSNITT FYRA

SÅ TILLAGAR DU DINA REVBENSSPJÄLL TILL PERFEKTION MED KÖKSMÄSTARN ROLAND OCH LÄRLINGEN.

Så här tillagas revbensspjäll för finsmakare

Revbensspjäll är ett väldigt populärt inslag på julbordet, här får du de ovärderliga tipsen hur du lyckas till perfektion.

Scan Kottbullar 0023 SKISS
AVSNITT TRE

Lärlingen och köksmästarn Roland gör köttbullar på fem ingredienser och 15 minuter, snabbt och utsökt.

art13 small darker

Så gör du dina köttbullar till julens stora snackis

Här får du dem bästa tipsen direkt från matproffset.

Sortiment

VÅRA PRODUKTER

REVBEN

Rapsgrisen® är en unik innovation från Scan. Köttet från Rapsgrisen® är märkbart saftigare, mörare och mer smakrikt än vanligt griskött; tack vare ...

Julskinka färdigkokt

Scan Rapsgris, mellanstor Julskinka, är gjord på en unik råvara. Våra Rapsgrisar har fått svensk raps i fodret vilket ger en förändrad fettsammansä...

Välj rätt julskinka

Oavsett om du vill koka skinkan själv eller ta en enklare väg gör vi det möjligt för dig att njuta av riktigt god julmat. Här hjälper vi dig att hitta en skinka som passar just dig.

Läs mer

Vår gårdsmärkta julskinka har en tydlig adress

Det blir allt viktigare att veta var ditt kött kommer ifrån. Därför är vi väldigt glada att kunna presentera vår Gårdsmärkta julskinka, där du kan ...

Hemligheten bakom att griljera din julskinka

En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst.  Här tipsar vi om olika griljeringar , från den traditionella sorten till lyx- och...

Förgyll julminglet med plockmat

En riktigt god jul bygger på mys, glädje och njutning. Ja, det är ju faktiskt en gemenskap som börjar långt innan själva julafton. Därför vill vi...