Lammstek
Urbenad lammstek är vanligast. Smaksätt med örter och vitlök för en klassisk smakupplevelse.
Lamm

Lammstek

40
Marmorering
50
Mörhet

Klassikern som du med fördel placerar mitt på bordet – Lammsteken. Skär den i skivor och vi kan garantera en saftig och god lyckoträff för hela sällskapet. Går att stycka anatomiskt, i olika muskler.

Blodig
58 °C
Medium
60 °C
Välstekt
70 °C

Gryta

Tärna lammsteken och använd som grytbitar eller laga hela steken som en grytstek.

Läs mer

Ugn

En klassisk stek i ugn. Perfekt festmat för många.

Läs mer

Steka

Sågade skivor av lammstek steks i panna. Krydda gärna med vitlök och örter.

Läs mer

Grilla

Lammstek i alla dess former kan grillas. Hel, skivad, tärnad eller detaljerna för sig.

Läs mer

Teknik

ENKLA KNEP FÖR STEKEN

01

Fyll hålrummet som bildas efter att benet tagits ur med goda örter. Marinera gärna ett dygn och grilla på låg temperatur.

02

Med rosmarinhonung: Koka upp honungen i en liten kastrull och tillsätt vitlök, rosmarin, fänkålsfrö, apelsinskal och senap.

03

Använd en stektermometer för att få till den där klassiska lammsteken. Se till att inte sätta termometern mot benet.

04

Ytterlåret kan användas som en liten stek eller delas i mindre bitar och träs på grillspett.

lamm sousvide 1
video

Lammstek Sous Vide

Ett av de bättre sätten att få till en perfekt lammstek är att tillaga den Sous Vide. Då kan du inte misslyckas med innetemperaturen

film14 lammstek grill rok
video

Så Grillar du lammsteken indirekt

Lammstek passar jättebra att grilla med indirekt grillmetod. Här får du alla tips och trix du behöver för att grilla stekar och större köttstycken på grillen.

recept

Gremolata

Hacka persiljan och riv vitlöken med microplane. Riv citronskalet och pressa ner saften. Salta ganska riktligt och vrid många varm med pepparkvarnen. Tillsätt olivoljan. Snåla ej. Gremolatan blir väldigt god att pensla kött med under grillningen.

 

1dl Bladpersilja, finskurenca

1st stor citron, skalet och saften

2st vitlöksklyftor, rivna

2-3msk Jungfruolivolja

Havsalt

Svartpeppar, nymald

lammstek

ATT LAGA GOTT FÖR MÅNGA

Vill man laga mat till många är hel stek med ben helt rätt val. Gnid in hela steken med salt och peppar samt de kryddor och örter som du gillar. Rosmarin, timjan, mynta och persilja är gott liksom vitlök. Ringla olivolja över och ställ i ugn på ca 150 grader. Stek till en innertemp på mellan 58 och 68 grader beroende på önskad färg. Lammsteken är tålig och behåller saftigheten även i högre temperaturer. Steken kan med fördel också gnidas in i rikligt med salt eftersom salt och lamm är en mycket lyckad kombination.

recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan

Lammstek Sous Vide

1. Börja med att bryn smör i en stekpanna eller kastrull. Vispa smöret från kall panna tills smöret blir gyllenbrynt. Ställ åt sidan. 2. Gör en...

Helgrillad Örtig Lammstek med rostad färsk potatis och grillad sparris

Gnugga in lammsteken med olja och krydda ordentligt med salt och peppar. Lägg på vitlök och örter. Lägg steken på grillen med indirekt värme under...

Indisk lammgryta med mango och koriander

Tärna köttet i 3*3 cm stora tärningar. Bryn köttet i omgångar i lite smör i en stekpanna. Låt lök och vitlök steka med några minuter. Tillsätt...

Lamm i savoykål

Koka upp ca 1 l vatten och salt. Lägg ner köttskivorna och koka upp. Skumma av om det behövs. Bryn kålen lätt i smör, lägg ner den, lök och morot i...

fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

KÖTTGUIDEN

HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET

Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

KÖTTGUIDEN

KÖTTKVALITET

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


klimat
KÖTTGUIDEN

12 UTVALDA KÖTTIPS

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

läs artikel
Svenskt kött

4 ANLEDNINGAR ATT VÄLJA SVENSKT KÖTT

Sveriges lagstiftning om hur djuren ska tas om hand är den mest omfattande i världen. Sverige är ett föregångsland inom djuromsorg, redan 1988 fick vi världens mest kraftfulla djurskyddslag.

Läs mer
bonden 2

Lammstek

Styckmästarens utvalda lammstek. Lammsteken är en marmorerad och mör detalj. Den steks med fördel hel i ugn eller på grillen. Det går också att...