Lammstek
Lammstek säljs ofta urbenad. Hålrummet som bildas efter benet kan med fördel fyllas med exempelvis vitlök och örter.
Lamm

Lammstek

40
Marmorering
50
Mörhet

Synonymt med en riktig söndagsmiddag med hela tjocka släkten. Lammsteken används oftast hel med eller utan ben men kan också styckas anatomiskt.


Blodig

58 °C
Medium

60 °C
Välstekt

70 °C

Gryta

Tärna lammsteken och använd som grytbitar eller laga hela steken som en grytstek.

Läs mer

Ugn

En klassisk stek i ugn. Perfekt festmat för många.

Läs mer

Steka

Sågade skivor av lammstek steks i panna. Krydda gärna med vitlök och örter.

Läs mer

Grilla

Lammstek i alla dess former kan grillas. Hel, skivad, tärnad eller detaljerna för sig.

Läs mer

Teknik

ENKLA KNEP FÖR STEKEN

Fyll hålrummet som bildas efter att benet tagits ur med goda örter. Marinera gärna ett dygn och grilla på låg temperatur.

Med rosmarinhonung: Koka upp honungen i en liten kastrull och tillsätt vitlök, rosmarin, fänkålsfrö, apelsinskal och senap.

Använd en stektermometer för att få till den där klassiska lammsteken. Se till att inte sätta termometern mot benet.

Ytterlåret kan användas som en liten stek eller delas i mindre bitar och träs på grillspett.

Så Grillar du lammsteken indirekt
Filmrecept

Så Grillar du lammsteken indirekt

Gremolata

så här gör du

Hacka persiljan och riv vitlöken med microplane. Riv citronskalet och pressa ner saften. Salta ganska riktligt och vrid många varm med pepparkvarnen. Tillsätt olivoljan. Snåla ej. Gremolatan blir väldigt god att pensla kött med under grillningen.

 

 

1dl Bladpersilja, finskurenca

1st stor citron, skalet och saften

2st vitlöksklyftor, rivna

2-3msk Jungfruolivolja

Havsalt

Svartpeppar, nymald

 

recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan
fördjupning

mer om lammstek

Det finns mycket du kan lära dig om Lammstek. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

köttguiden

preppa ditt kött

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas. Här är några metoder och tips...

recept

OLIVBAKAD LAMMSTEK

Känner du att du har koll på lammstek? Här har du ett sätt att få en bra användning av din köttbit.


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


köttguiden

12 Utvalda köttips

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

Läs artikel
Lammstek

ATT LAGA GOTT FÖR MÅNGA

Vill man laga mat till många är hel stek med ben helt rätt val. Gnid in hela steken med salt och peppar samt de kryddor och örter som du gillar. Rosmarin, timjan, mynta och persilja är gott liksom vitlök. Ringla olivolja över och ställ i ugn på ca 150 grader. Stek till en innertemp på mellan 58 och 68 grader beroende på önskad färg. Lammsteken är tålig och behåller saftigheten även i högre temperaturer. Steken kan med fördel också gnidas in i rikligt med salt eftersom salt och lamm är en mycket lyckad kombination.

 

Svenskt kött

4 ANLEDNINGAR ATT VÄLJA SVENSKT KÖTT

Sveriges lagstiftning om hur djuren ska tas om hand är den mest omfattande i världen. Sverige är ett föregångsland inom djuromsorg, redan 1988 fick vi världens mest kraftfulla djurskyddslag.

Läs mer
Köttguiden

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

till köttguidens startsida