Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
- 1-1 ½ kg Scan Lammstek, gärna uppbunden
- 2 msk Olivolja
- 4-6 Vitlöksklyftor, krossade med skalet kvar
- 1 knippe Av respektive torkad ört;
- Flingsalt
- Peppar
Tillbehör
- 800 g Färskpotatis, kokt
- ½-1 dl Olivolja
- 2 st Rödlök, i tunna klyftor
- 4 klyftor Vitlök, krossade
- 2 kvistar Rosmarin
- 1 st Citron i bitar
- Tillbehör: Grillad sparris
- 16 st Vit sparris, skalade
- 2 msk Olivolja
- 100 g Smör
- 6 klyftor Vitlök, skivade
- Flingsalt
- Peppar
Lägg steken på grillen med indirekt värme under lock, ca 150°C. Grilla i 1-2 timmar till en innertemperatur på 50-55°C.
Ta av lammsteken och låt vila invirad i smörpapper, ca 15 minuter innan den trancheras och serveras med föreslagna tillbehör.
Potatis:
Halvera potatisen om den är stor. Blanda med olja, lök, vitlök, rosmarin och citronbitar, krydda med salt och peppar.
Rosta i ugn eller på grillen (ca 225°C) i ca 20-30 minuter, rör om då och då. Ta ut när potatisen fått fin färg och är mjuk.
Sparris:
Pensla sparrisen med olja, krydda med salt och peppar och grilla tills de är mjuka. Smält smör tills det börjar bli brynt, lägg i vitlöksskivor så att de blir gyllenbruna.
Lägg sparrisen på ett fat, skeda över det brynta smöret och vitlöken, toppa med körvel och lite extra salt och peppar. Servera med grillade citronhalvor.