Helgrillad Örtig Lammstek med rostad färsk potatis och grillad sparris

Helgrillad Örtig Lammstek med rostad färsk potatis och grillad sparris

Grilla För 4 personer
Ingredienser
  • 1-1 ½ kg Scan Lammstek, gärna uppbunden
  • 2 msk Olivolja
  • 4-6 Vitlöksklyftor, krossade med skalet kvar
  • 1 knippe Av respektive torkad ört;
  • Flingsalt
  • Peppar

Tillbehör

  • 800 g Färskpotatis, kokt
  • ½-1 dl Olivolja
  • 2 st Rödlök, i tunna klyftor
  • 4 klyftor Vitlök, krossade
  • 2 kvistar Rosmarin
  • 1 st Citron i bitar
  • Tillbehör: Grillad sparris
  • 16 st Vit sparris, skalade
  • 2 msk Olivolja
  • 100 g Smör
  • 6 klyftor Vitlök, skivade
  • Flingsalt
  • Peppar
Gör så här Gnugga in lammsteken med olja och krydda ordentligt med salt och peppar. Lägg på vitlök och örter.
Lägg steken på grillen med indirekt värme under lock, ca 150°C. Grilla i 1-2 timmar till en innertemperatur på 50-55°C.

Ta av lammsteken och låt vila invirad i smörpapper, ca 15 minuter innan den trancheras och serveras med föreslagna tillbehör.

Potatis:

Halvera potatisen om den är stor. Blanda med olja, lök, vitlök, rosmarin och citronbitar, krydda med salt och peppar.
Rosta i ugn eller på grillen (ca 225°C) i ca 20-30 minuter, rör om då och då. Ta ut när potatisen fått fin färg och är mjuk.

Sparris:

Pensla sparrisen med olja, krydda med salt och peppar och grilla tills de är mjuka. Smält smör tills det börjar bli brynt, lägg i vitlöksskivor så att de blir gyllenbruna.
Lägg sparrisen på ett fat, skeda över det brynta smöret och vitlöken, toppa med körvel och lite extra salt och peppar. Servera med grillade citronhalvor.