Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram... Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén? Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning? I alla kök över hela världen spelar korven en viktig roll. Därför finns det en så stor variation, så många varianter och smaker. Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Korvguiden
OXFILÈ
Få saker slår en välstekt oxfilé. Det är den absolut möraste detaljen från djurets bakre del. Bryn den hett och låt den gå klart i ugnen så blir den som allra bäst.
FLANKSTEK
Det här är en styckdetalj som har kommit stort på sista tiden och det är inte så konstigt – när den lagas rätt är den makalöst god! Passar fint att både steka och grilla, men håll koll på tempen. En innertemperatur på runt 58 grader är lagom. Efter tillagning, skär tvärsöver fibrerna för att få bästa ätupplevelse
RUMPSTEK
En smakrik men ändå mör styckdetalj som gör sig bra både för stekning och på grillen. Och vad du än gör: behåll fettkappan på, den kommer att sätta smaken på hela anrättningen.
GRYTBITAR
Bitar från den möraste delen av fransyskan som är från djurets bakdel. Passar perfekt i en mustig höstgryta, en finfransk boef eller varför inte låta den ta huvudrollen i en het chili som får koka i evigheter. Fransyskan har massor med smak men behöver lite mer tid på sig att tillagas.
FRANSYSKA
Med fransyskan vill vi slå ett slag för den bortglömda söndagssteken! Tillaga den i ugn under lång tid och servera med en massa härliga tillbehör. Frågan är egentligen om det inte blir så festligt att det borde heta lördagsstek?
ROSTAS
Det här är en lite finare del av rostbiffen och har både mörhet och marmorering som ger en smakrik bit kött.
ENTRECÔTE
Klassikern för köttälskare som vet att det är fettet som gör smaken. Stek eller grilla precis som den är med lite salt och peppar.
RYGGBIFF
På många restauranger och på engelska kallas den också “sirloin” och är en mör och lite magrare bit kött som mår bra av att inte tillagas för länge.
Lammrostbiff
Portionsstor liten detalj som gärna bryns runt om och får gå klart i ugn. På grill, låt indirekt värme göra jobbet. Snåla inte med kryddorna, gå på...
Lammentrecote
Utvald entrecote av styckmästaren. Scan -alltid svenskt Lamm. Mycket mört och smakrikt. Går utmärkt att grilla, steka i skivor eller tillaga i ugn....
Lammstek
Styckmästarens utvalda lammstek. Lammsteken är en marmorerad och mör detalj. Den steks med fördel hel i ugn eller på grillen. Det går också att...
Lammracks
Snyggdetalj med attityd. Grilla hela och njut av saftigt, smakrikt kött. Dela i små kotletter och stek en snabbmiddag. Krydda med vitlök, svartpepp...
Lammytterfilé
Enkel att tillaga, mör och god. Stek i ugn eller panna med citronhalva, vitlök och rosmarin. Magiskt gott och glöm allt som heter kofta! Härligt...
Lammlägg
Baklägg av Styckmästarens utvalda Lamm. Behöver lite längre tillagningstid, fast densom väntar på nåt gott… God att bräsera i rödvin eller att sjud...
Lamminnerfilé
Scan Lamminnerfilé har valts ut av vår Styckmästare Benny Granqvist. Med god djuromsorg och omsorgsfullt hantverk kan vi nu erbjuda en lammdetalj...
LAMMYTTERFILÉ
Enkel att tillaga, mör och god. Stek i ugn eller panna med citronhalva, vitlök och rosmarin. Magiskt gott och glöm allt som heter kofta!
LAMMLÄGG
Mycket härlig detalj med som vi lägger mycket tid och kärlek på att putsa fina. Perfekt portionsstorlek. Lammläggen behöver lite längre tillagningstid, fast den som väntar på nåt gott… God att bräsera i rödvin eller att sjuda i tomatsås med örter och vitlök.
LAMMRACKS
Snygg detalj med attityd. Mycket fint frenchade! Grilla hela och njut av saftigt, smakrikt kött. Dela i små kotletter och stek en snabbmiddag. Krydda med vitlök, svartpeppar och salt! Kanske en ört också.
LAMMENTRECÔTE
Mycket mört och smakrikt. Går utmärkt att grilla, steka i skivor eller tillaga i ugn. Satsa på Rosmarin som smaksättare!
LAMMROSTBIFF
Portionsstor detalj som gärna bryns runt om och får gå klart i ugn. På grill, låt indirekt värme göra jobbet. Snåla inte med kryddorna, gå på med smakrik rub.
LAMMSTEK
Lammstek är en utmärkt detalj att lågtemperera i ugnen. Smaksätt med salt, peppar, timjan, rosmarin och vitlök. Bryn, och tillaga i ugn på 90 grader tills du får en innetemperatur på 58 grader. Perfekt för söndagsmiddagen med hela tjocka släkten! (eller varför inte strunta i att bryna och istället slänga på grillen precis innan servering. Supergott!)
LAMMSADEL
Variation i massor! Bena ur innan eller efter tillagning, så har du 2 ytter léer och 2 inner léer. Örter, citronzest och brynt smör lyfter smaken.
Lammacka de Lux
Lammstek kan man göra mycket smarriga saker med. Ett enkelt och gott tips är att servera den i tunna skivor på ett krispigt levain. Servera med en sauté (finare ord för gott ihopkok) på rökt rapsgrissida eller rökt sidfläsk, salladslök och svamp. Toppa med sky/lammfond och riv över lite permesan och du är hemma!
Lammburgare på Rostbiff
Varför inte bjuda på en härlig lammburgare på grillad rostbiff! Skiva upp och servera i briochebröd tillsammans med chilipicklad gurka, pico de gallo (= en härlig salsa på hackade tomater, gul lök, koriander, finhackad chilifrukt, limejuice och salt), majjo och hackad silverlök. Sååå gott!

Lammracks sous vide
Sous Vide är en grym metod att tillaga kött på!
Namnet sous vide kommer från franskan och betyder "under vakuum".
Metoden innebär att man tillagar köttet i en vakuumförpackning i form av en lufttät plastpåse som sedan placeras i ett vattenbad.
Vattenbadet har en noga kontrollerad temperatur.
Gör så här
Lägg dina lammracks i påsen tillsammans med brynt smör, krossad vitlök, rosmarin, timjan och citroncezt (rivet citronskal). Krydda med salt och peppar och låt gå i 3 timmar på 57,5 grader (viktigt!). Välj själv om du vill bryna dina racks innan du soue vidar eller efteråt.
Servera med grillade kronärtskockor, brynt smör och mandelpotatispuré smaksatt med parmesanost och finstrimlad persilja samt citronzest.
Du kommer garanterat samla pluspoäng från dina middagsgäster.
HÖJ NIVÅN PÅ ALLT
Ett bra kött förtjänar att tillagas väl, med det menar vi att detaljer har olika karaktär. De detaljer från framdelen har grövre fibrer vilket ger mycket smak och kräver längre tillagning, medan delarna från bak- och mittendelen är mörare. Det är ganska enkelt egentligen, bra kött är lätt att få riktigt gott.
Till köttguiden!