köttguiden

Köttkunskap

Fördjupa din köttkunskap

Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning? Här kan du fördjupa dig i köttkunskap och lära dig mer.

FÖRVARA DITT KÖTT

Här har vi samlat lite kunskap på vad du ska tänka på när du förvarar ditt kött. 

LÄS OM HUR DU FÖRVARAR DITT KÖTT
pot hero

12 UTVALDA KÖTTIPS

Det finns många tips som kan förhöja ditt köttlagande. Här har vi samlat tolv snabba tips så du kan lätt tänka rätt med ditt köttänk.

LÄS OM VÅRA 12 BÄSTA KÖTTIPS
black angus hero

KÖTTKVALITET

Det finns många faktorer som påverkar kvalitén på köttet och mycket görs redan vid uppfödningen. Faktorer som påverkar är exempelvis ras, kön, ålder, uppfödningsmodell, tillväxthastighet och vilket foder som används.

LÄS MER OM KÖTTKVALITÈ

MÖRNING OCH METOD

De viktigaste faktorerna för köttets mörhet grundläggs av mängden bindvävnad och musklernas grundstruktur samt av åtgärder som sker efter slakt.

LÄS MER
Butcher hanging beef

KÖTT OCH KLASSIFICERING

I Sverige är det lag på att alla 
kontrollslakterier klassificerar alla slaktkroppar. Lagen infördes 1941 
och syftet var att få en rättvis fördelning eftersom resurserna var 
mycket knappa. De djurslag som måste klassificeras är nöt, får, svin, häst, get och ren.

LÄS MER OM KLASSIFICERING