Oxkind
Kinderna kallas ibland för kindbackar vilket egentligen är namnet på själva käkbenen.
Nöt

Oxkind

50
Marmorering
10
Mörhet

Oxkind är en ovanlig detalj i butik men har blivit trendig på restauranger de senaste åren. Oxkinden är en hård muskel och kräver lång koktid, minst fyra timmar, men är väl värt besväret då den blir mycket mör och saftig efter kokning.

Blodig
55 °C
Medium
60 °C
Välstekt
70 °C

Gryta

Koka eller bräsera kinderna i rödvin eller ett smakrikt öl. Koktid minst fyra timmar.

Läs mer

Ugn

Tillaga under lång tid på låg värme.

Läs mer

Steka

Oxkind används oftast inte för detta

Läs mer

Grilla

Det som krävs är lång tid i låg temperatur. Det går också att förkoka kinderna i buljong och sedan grilla snabbt, smaksätt med glaze

Läs mer

Teknik

BRA ATT VETA OM OXKIND

Oxkind är en muskel som arbetar mycket vilket gör att den blir väldigt hårda. 01

01

Det höga bindvävsinnehållet gör dock att kinderna blir saftiga och möra när de fått koka tillräckligt länge. 02

02

Den kräver lite extra vid tillagning. Det är dock värt all ansträngning eftersom köttet är väldigt smakrikt. 03

03

På grillen behöver köttet minst 4–6 timmar för att bli mört. 04

04

recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan
Teknik

Förkokning och grill

Ett bra sätt att grilla oxkind är att först koka den i en smakrik buljong, gärna med rödvin eller ett kraftigt öl, t ex porter eller stout. Därefter ger man oxkinden yta på grillen, gärna med en god glaze. En n sälta får man om man rimmar kinden ett dygn. Gnid in ytan med lite salt och socker och lägg i en plastpåse eller vakuumpåse.

På grillen behöver köttet 4–6 timmar för att bli mört.

fördjupning

Mer om Oxkind

Det finns mycket du kan lära dig om Oxkind. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

Smaken av Sverige

Bästa pizzorna

Laga pizzorna från Gårdsmiddagen! Här har ni recepten. 

köttguiden

preppa ditt kött

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas. Här är några metoder och tips...


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


Så grillar du den perfekta oxfilén

Oxfilé är den möraste detaljen på djuret och delas upp i tre delar: huvud, mittbit och svans. Vill du grilla oxfilén till perfektion – då har du kommit till rätt ställe.

läs artikel
Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer