Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram. Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén? Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning? I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden

Högrev
Grytornas okrönte konung. Köttet som gör en mustig boeuf bourguignon eller en het chili con carne värdig sitt namn. Vi pratar alltså riktigt mustiga, hemlagade grytor – gjorda från grunden.

SÅHÄR LAGAR DU EN MAGISK BOEUF BOURGUIGNON:
Högrev, i ca 4x4cm 1kg
Rökt baconsida, i tärningar 100g
Morot, skivad2st
Lök gul, skivad 2st
Champinjoner, kvartade 100g
Vitlöksklyfta, hackad 4st
Tomatpuré 3msk
Socker 2msk
Lagerblad 3st
Timjan färsk 2msk
Rött vin av god glass 1 flaska
Till garnering:
Champinjoner kvartade 100g
Rökt baconsida, tärnat 100g
Smålökar, röda och gula 100g
Perslija, finskuren
IN PÅ KÄRNAN PÅ HÖGREVET
Högrev är klassikern som har blivit ännu mer populär på grund av sin höga smak. Den sitter på främre delen av djurets ryggparti, mellan entrecôte och hals. Högrevens muskelstruktur är grov brig och har mycket insprängt fett, vilket ger ett mustigt och mycket smakrikt kött. Fetthalten är relativt hög, ca 13 %, vilket gör att detaljen också passar bra att mala till en extra saftig och smakrik färs. Högrevsburgare!
VILL DU HA MER MATINSPIRATION?
Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.
TILL RECEPTSIDANFAMILJEKOMBON - Grillkorv med tunt skinn, grillspjut & högrev rödvin chili
Ta fram smöret till citronsmöret, så det blir mjukt. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och låt ånga av. Börja med kålslaw genom at...
Boeuf bourguignon
Gör så här: 1. Skär köttet i mindre bitar. Skär bort synligt fett och senor. 2. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Lyft...
Lyxig gulaschgryta
Gör så här: 1. Putsa köttet och skär det rent från fett, senor och hinnor. Skär det i bitar, ca 3 x 3 cm. Stek köttet i smör i omgångar i het panna...
Mustig köttgryta med merguez, rött vin och rosmarin
Skär köttet i grytbitar. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en stor gryta. Häll på vin,...
mer om kött
Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.
HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

köttguiden
Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.

12 Utvalda köttips
Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå!
Läs artikel"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"
Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.
Läs mer
HÖGREV
Scan högrev i bit är en välmarmorerad detalj av nöt med mycket insprängd marmorering och tydlig struktur. En klassiker inom grytkött som ger mustig...