Högrev
Högreven sitter på nötdjurets skulderparti mellan entrecote och hals. Högrev är prisvärt och smakrikt framdelskött, utmärkt till gryta och wok men kan också användas till stek.
Nöt

Högrev

75
Marmorering
25
Mörhet

Grytornas okrönte konung. Köttet som gör en mustig boeuf bourguignon eller en het chili con carne värdig sitt namn. Vi pratar alltså riktigt mustiga, hemlagade grytor – gjorda från grunden.

Blodig
60 °C
Medium
60 °C
Välstekt
70 °C

Gryta

Högrev är som gjort för gryta. Långkoksfavoriten.

Läs mer

Ugn

Blir en bra stek i ugn. Bind upp köttet så att det formen blir jämnare och lättare att skiva.

Läs mer

Steka

Kärnan fungerar i skivor. Skivas i rejäla bitar – och steks som stora biffar.

Läs mer

Grilla

Högrevskärnan går utmärkt att grilla i skivor.

Läs mer

Teknik

FYRA SÄTT ATT LAGA HÖGREV PÅ

Väl mörad högrev kan skivas i rejäla skivor och läggas direkt på grillen. Det gäller främst delarna som är närmast entrecôten. 01

01

Högrev blir mycket gott att grilla hel på låg värme. Låt den gå hela dagen så får du ett fantastiskt gott, mört och smakrikt kött. 02

02

Högreven kan också förkokas och grillas i portionsbitar. Smaksätt med glaze på grillen. 03

03

Mal högreven och gör goda hamburgare. Tack vare fetthalten och den kraftiga smaken blir det underbara burgare. 04

04

Bouef Bourgignon

Boeuf bourguignon på högrev, sidfläsk och massa gott rött vin är en fransk mustig köttgryta och det perfekta långkoket! Den förbereds med fördel en dag eller två före servering. 

SÅHÄR LAGAR DU EN MAGISK Boeuf bourguignon:

Högrev, i ca 4x4cm 1kg

Rökt baconsida, i tärningar 100g

Morot, skivad2st

Lök gul, skivad 2st

Champinjoner, kvartade 100g

Vitlöksklyfta, hackad 4st

Tomatpuré 3msk

Socker 2msk

Lagerblad 3st

Timjan färsk 2msk

Rött vin av god glass 1 flaska

 

Till garnering:

Champinjoner kvartade 100g

Rökt baconsida, tärnat 100g

Smålökar, röda och gula 100g

Perslija, finskuren

 

teknik

IN PÅ KÄRNAN PÅ HÖGREVET

Högrev är klassikern som har blivit ännu mer populär på grund av sin höga smak. Den sitter på främre delen av djurets ryggparti, mellan entrecôte och hals. Högrevens muskelstruktur är grov brig och har mycket insprängt fett, vilket ger ett mustigt och mycket smakrikt kött. Fetthalten är relativt hög, ca 13 %, vilket gör att detaljen också passar bra att mala till en extra saftig och smakrik färs. Högrevsburgare!

Långkokt högrevschili när den är som bäst

Finns det något bättre än långkok? Följ instruktionerna för att laga till en fantastisk högrevschili med ancho, chipotle och kanel.

fördjupning

mer om högrev

Det finns mycket du kan lära dig om högrev. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

köttguiden

Köttkvalitet

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.

grillguiden

BLI EN HÖJDARE PÅ HAMBURGARE

Hur gör man hamburgare på högrevsfärs? Borde du det? Vad ska man tänka på när man grillar hamburgare?


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


köttguiden

12 Utvalda köttips

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

Läs artikel
Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Köttguiden

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

till köttguidens startsida