I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén? Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning? I alla kök över hela världen spelar korven en viktig roll. Därför finns det en så stor variation, så många varianter och smaker. Grillguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Korvguiden

Högrev
Grytornas okrönte konung. Köttet som gör en mustig boeuf bourguignon eller en het chili con carne värdig sitt namn. Vi pratar alltså riktigt mustiga, hemlagade grytor – gjorda från grunden.

SÅHÄR LAGAR DU EN MAGISK BOEUF BOURGUIGNON:
Högrev, i ca 4x4cm 1kg
Rökt baconsida, i tärningar 100g
Morot, skivad2st
Lök gul, skivad 2st
Champinjoner, kvartade 100g
Vitlöksklyfta, hackad 4st
Tomatpuré 3msk
Socker 2msk
Lagerblad 3st
Timjan färsk 2msk
Rött vin av god glass 1 flaska
Till garnering:
Champinjoner kvartade 100g
Rökt baconsida, tärnat 100g
Smålökar, röda och gula 100g
Perslija, finskuren
IN PÅ KÄRNAN PÅ HÖGREVET
Högrev är klassikern som har blivit ännu mer populär på grund av sin höga smak. Den sitter på främre delen av djurets ryggparti, mellan entrecôte och hals. Högrevens muskelstruktur är grov brig och har mycket insprängt fett, vilket ger ett mustigt och mycket smakrikt kött. Fetthalten är relativt hög, ca 13 %, vilket gör att detaljen också passar bra att mala till en extra saftig och smakrik färs. Högrevsburgare!
VILL DU HA MER MATINSPIRATION?
Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.
TILL RECEPTSIDANLyxig gulaschgryta
Gör så här: 1. Putsa köttet och skär det rent från fett, senor och hinnor. Skär det i bitar, ca 3 x 3 cm. Stek köttet i smör i omgångar i het panna...
Boeuf bourguignon
Gör så här: 1. Skär köttet i mindre bitar. Skär bort synligt fett och senor. 2. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Lyft...
Mustig köttgryta med merguez, rött vin och rosmarin
Skär köttet i grytbitar. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en stor gryta. Häll på vin,...
Rödvinsbräserad högrev med honungsglaserade rotfrukter
Sätt ugnen på 175ºC. Bryn köttet runt om i lite smör i en ugnssäker gryta. Tillsätt lök, vitlök, timjan, vin och buljong. Sätt in grytan i nedre...
mer om kött
Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.
HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

köttguiden
Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.

12 Utvalda köttips
Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå!
Läs artikel"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"
Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.
Läs mer