Fläsksida
Sidan används mest till bacon, men du går miste om många andra kvaliteter om du inte testar att tillaga den färsk.
Gris

Fläsksida

75
Marmorering
25
Mörhet

Fläskets hemvist och smakens kärna. Denna detalj, som är helt utan ben men inte helt utan fett, och sitter precis som det låter på grisens sida, bakom och nedanför revbenen. 


Blodig

65 °C
Medium

65 °C
Välstekt

75 °C
Teknik

FYRA TILLAGNINGSTIPS FÖR SIDA

Sidan är väldigt god att grilla hel. Gör snitt i svålen och smaksätt eller tillaga den som en porchetta genom att klyva sidan nästan helt.

Rimmat fläsk i bit kan grillas hel på samma sätt som färsk sida. Tänk dock på att salta försiktigt.

Tunna revbensspjäll är väldigt gott att grilla och behöver inte förkokas innan de läggs på grillen. 

Klarar hög temperatur i både panna och på grill.

Teknik

Porchetta på sida

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
TIPS

CONFITERA OCH JAPAN

 


Ett klassiska sättet att tillaga fläsksida på är att confitera sidan, det vill säga baka den i fett, på låg temperatur under lång tid och sen lägga den i press under natten. Därefter skär du upp i fina bitar som du kan steka eller grilla. Funkar perfekt med surkål till!

Fläsksida till din ramen (japansk nudelsoppa): Använd färsk sida utan svål och gnid in med salt, nymalen svartpeppar och lite socker. Baka fläsksidan med fettsidan nedåt, slå på vatten och lite soja i ungnsbläcket. Baka i 1,5 timme på varje sida i 150 grader. Magiskt gott!

 

Info & inspo

EN SIDA MED FLERA SIDOR

Sidan är mycket god att baka långsamt under lång tid i exempelvis buljong. Det ger ett mört kött som smälter i munnen. Ät direkt eller skär tjocka skivor och lägga på grillen. Pensla gärna med glaze för mer smak. Som nämnt är det också bra att grilla hel sida under lång tid, något som blir mycket gott men kräver lite mer avancerade grillkunskaper. Sidan kan fyllas med örter och kryddor, rullas ihop och stekas som en fläskstek eller porchetta som det heter i Italien. Sidan är en fet detalj och klarar därför höga temperaturer utan att bli torr.

STEKFLÄSK EK.PACK

Scan Piggham är ett extra gott, saftigt och smakrikt kött som tilldelats Gastronomiska Akademins pris för “det saftiga och välsmakande köttet”....

STEKFLÄSK MED SVÅL

Varsamt rimmat stekfläsk.