Fläsksida
Sidan används mest till bacon, men du går miste om många andra kvaliteter om du inte testar att tillaga den färsk.
Gris

Fläsksida

75
Marmorering
25
Mörhet

Fläskets hemvist och smakens kärna. Denna detalj, som är helt utan ben men inte helt utan fett, och sitter precis som det låter på grisens sida, bakom och nedanför revbenen. 

Blodig
65 °C
Medium
65 °C
Välstekt
75 °C

Gryta

Går att använda i gryta men tänk på att trimma bort fett.

Läs mer

Ugn

Tål höga temperaturer utan att bli torr, blir en supergod fläskstek. Funkar både med och utan svål!

Läs mer

Steka

Passar bra att stekas i skivor. Blir bäst om man förkokar den och sedan steker hastigt.

Läs mer

Grilla

En utmaning på grillen, men väl värt besväret. Sidan bör förkokas vid direkt grillning och grillas i skivor. Går även att använda indirekt grillmetod.

Läs mer

Teknik

FYRA TILLAGNINGSTIPS FÖR SIDA

01

Sidan är väldigt god att grilla hel. Gör snitt i svålen och smaksätt eller tillaga den som en porchetta genom att klyva sidan nästan helt.  

02

Rimmat fläsk i bit kan grillas hel på samma sätt som färsk sida. Tänk dock på att salta försiktigt.  

03

Tunna revbensspjäll är väldigt gott att grilla och behöver inte förkokas innan de läggs på grillen. 

04

Klarar hög temperatur i både panna och på grill.

Teknik

Porchetta på sida

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
TIPS

CONFITERA OCH JAPAN

 


Ett klassiska sättet att tillaga fläsksida på är att confitera sidan, det vill säga baka den i fett, på låg temperatur under lång tid och sen lägga den i press under natten. Därefter skär du upp i fina bitar som du kan steka eller grilla. Funkar perfekt med surkål till!

Fläsksida till din ramen (japansk nudelsoppa): Använd färsk sida utan svål och gnid in med salt, nymalen svartpeppar och lite socker. Baka fläsksidan med fettsidan nedåt, slå på vatten och lite soja i ungnsbläcket. Baka i 1,5 timme på varje sida i 150 grader. Magiskt gott!

 

Info & inspo

EN SIDA MED FLERA SIDOR

Sidan är mycket god att baka långsamt under lång tid i exempelvis buljong. Det ger ett mört kött som smälter i munnen. Ät direkt eller skär tjocka skivor och lägga på grillen. Pensla gärna med glaze för mer smak. Som nämnt är det också bra att grilla hel sida under lång tid, något som blir mycket gott men kräver lite mer avancerade grillkunskaper. Sidan kan fyllas med örter och kryddor, rullas ihop och stekas som en fläskstek eller porchetta som det heter i Italien. Sidan är en fet detalj och klarar därför höga temperaturer utan att bli torr.

fördjupning

Mer om Fläsksida

Det finns mycket du kan lära dig om Fläsksida. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

grillguiden

MÖRNING OCH METOD

Att göra köttet mört har människan gjort i alla tider. En klassiker med andra ord. Mörning innebär att köttets egna enzymer bryter ner...

grillguiden

MARINAD, GLAZE OCH RUBS

Alla tre tillför massor av smak till köttet men på lite olika sätt. Bli en mästare på tekniken och lär dig vad som är vad. 


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


klimat
köttguiden

12 Utvalda köttips

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

Läs artikel
rapsgris

FRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR

Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.

Läs mer
Scan Mycklingegård 170612 0004 NY