Fläsksida
Sidan används mest till bacon, men du går miste om många andra kvaliteter om du inte testar att tillaga den färsk.
Gris

Fläsksida

75
Marmorering
25
Mörhet
Gris

Fläskets hemvist och smakens kärna. Denna detalj, som är helt utan ben men inte helt utan fett, och sitter precis som det låter på grisens sida, bakom och nedanför revbenen. 

Välstekt (Långkok)
75 °C
Sidan används mest till bacon, men du går miste om många andra kvaliteter om du inte testar att tillaga den färsk.

Gryta

Går att använda i gryta men tänk på att trimma bort fett.

Läs mer

Ugn

Tål höga temperaturer utan att bli torr, blir en supergod fläskstek. Funkar både med och utan svål!

Läs mer

Steka

Passar bra att stekas i skivor. Blir bäst om man förkokar den och sedan steker hastigt.

Läs mer

Grilla

En utmaning på grillen, men väl värt besväret. Sidan bör förkokas vid direkt grillning och grillas i skivor. Går även att använda indirekt grillmetod.

Läs mer

Teknik

FYRA TILLAGNINGSTIPS FÖR SIDA

01

Sidan är väldigt god att grilla hel. Gör snitt i svålen och smaksätt eller tillaga den som en porchetta genom att klyva sidan nästan helt.  

02

Rimmat fläsk i bit kan grillas hel på samma sätt som färsk sida. Tänk dock på att salta försiktigt.  

03

Tunna revbensspjäll är väldigt gott att grilla och behöver inte förkokas innan de läggs på grillen. 

04

Klarar hög temperatur i både panna och på grill.

film7 sida porchetta
Teknik

Porchetta på sida

Det italienska köket har bjudit på många favoriter genom åren och porchetta är en av dem. Med en fyllning gjord på klassiska smaker som färska örter och citron är denna fläskrätt perfekt till helgens middagsbjudning. Funkar bra att göra på både fläsksida, och som i detta fall, karré.

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN

Chokladkladdkaka med knaperstekt bacon

Sätt ugnen på 200°. Hacka vit choklad, lägg på bakplåtspapper och rosta i ugn ca 5 min. Sänk ugnen till 175°. Skiva bacon i små fina tärningar och...

Kimchiplättar med bacon, 28 st

Mixa kimchikålen till puré, tillsätt ägg. Sikta ner mjöl, bakpulver i smeten och vispa till en jämn smet. Späd med morotsjuice. Strimla bacon och...

Franskstek Scan rapsgriskottlett på planka med baconlindad potatiscrisp, rökt tomatemulsion och senapsbönor

Sätt ugnen på 150°. Bryn kotlettraden i panna med smör och rapsolja, pensla på senap. Blanda panko med örterna, klappa på kotletten och stek klart ...

Aleputtrad rapsgrissida med rotfruktbearnaise och ugnsrostad lök

Sätt ugnen på 150°. Skär svålen i kryssmönster, salta, peppra och lägg i djup plåt. Skala och hacka lök, äpplet och koka i ale, vinäger och buljong...

TIPS

CONFITERA OCH JAPAN

Ett klassiskt sätt att tillaga fläsksida på är att confitera sidan, det vill säga baka den i fett, på låg temperatur under lång tid och sen lägga den i press under natten. Därefter skär du upp i fina bitar som du kan steka eller grilla. Funkar perfekt med surkål till!

Fläsksida till din ramen (japansk nudelsoppa): Använd färsk sida utan svål och gnid in med salt, nymalen svartpeppar och lite socker. Baka fläsksidan med fettsidan nedåt, slå på vatten och lite soja i ungnsbläcket. Baka i 1,5 timme på varje sida i 150 grader. Magiskt gott!

 

flasksida01
flasksida bun

Ett annat populärt användningsområde för för bakad fläsksida är pork bun eller bao. Denna finns överallt på restaurangmenyer över världen och gjordes populär av den legendariska David Chang, grundare av Momofuku. Buns eller bao är egentligen typisk kinesisk streetfood där man ångar brödet. Här gärna fyllt med fläsksidan, hoisin, koriander, vårlök och varför inte kimchi!

Info & inspo

EN SIDA MED FLERA SIDOR

Sidan är mycket god att baka långsamt under lång tid i exempelvis buljong. Det ger ett mört kött som smälter i munnen. Ät direkt eller skär tjocka skivor och lägga på grillen. Pensla gärna med glaze för mer smak. Som nämnt är det också bra att grilla hel sida under lång tid, något som blir mycket gott men kräver lite mer avancerade grillkunskaper. Sidan kan fyllas med örter och kryddor, rullas ihop och stekas som en fläskstek eller porchetta som det heter i Italien. Sidan är en fet detalj och klarar därför höga temperaturer utan att bli torr.

fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

grillguiden

MÖRNING OCH METOD

Att göra köttet mört har människan gjort i alla tider. En klassiker med andra ord. Mörning innebär att köttets egna enzymer bryter ner...

grillguiden

MARINAD, GLAZE OCH RUBS

Alla tre tillför massor av smak till köttet men på lite olika sätt. Bli en mästare på tekniken och lär dig vad som är vad. 


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


rapsgris

FRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR

Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.

Läs mer
Scan Mycklingegård 170612 0004 NY

STEKFLÄSK MED SVÅL

Varsamt rimmat stekfläsk.

STEKFLÄSK EK.PACK

Scan Piggham är ett extra gott, saftigt och smakrikt kött som tilldelats Gastronomiska Akademins pris för “det saftiga och välsmakande köttet”....

Skivat Stekfläsk

Scan Piggham är ett extra gott, saftigt och smakrikt kött som tilldelats Gastronomiska Akademins pris för “det saftiga och välsmakande köttet”....