Fläskytter- & Innanlår
Ibland refereras dessa styckdetaljer till som skinkytterlår och skinkinnanlår, för att särskilja dem från nötköttets motsvarighet.
Gris

Fläskytter- & Innanlår

12
Marmorering
55
Mörhet
Gris

Två bitar i ett. De liknar varandra mycket, men har sina egenheter. Innanlår är t.ex. bättre till schnitzlar, medan ytterlår är bra som skinkstek och grytbitar. 

Medium
60 °C
Medium well
65 °C
Well done
70 °C
Ibland refereras dessa styckdetaljer till som skinkytterlår och skinkinnanlår, för att särskilja dem från nötköttets motsvarighet.

Grilla

Grilla innanlåret i tjocka skivor! Smaksätt med din hemmagjorda marinad eller glaze.

Läs mer

Ugn

Både ytterlår och innanlår passar utmärkt att ugnssteka (en riktigt klassisk stek). Tillaga försiktigt så får du ut saftigheten.

Läs mer

Steka

Både innanlår och ytterlår kan skivas och stekas. Båda passar bra tunt skivade som schnitzlar eller rullader

Läs mer

Gryta

Båda detaljerna passar i gryta, både som grytbitar och grytstek.

Läs mer

Teknik

TIPS FÖR YTTERLÅRET

INFO & INSPO

OM YTTERLÅR

Skinkytterlåret sitter på lårets utsida. Ytterlåret är relativt mört men faktiskt ganska magert. Ytterlåret består av två muskler. Den mindre muskelns köttfibrer går tvärs gentemot den större muskelns fibrer. Om vi ska vara ärliga har det inte lika stor betydelse att man skär längs med fibrerna istället för tvärs över som på nöt – men som köttconnoisseur känner du skillnad.

skinkstek
Teknik

TIPS FÖR INNERLÅRET

INFO & INSPO

INNANLÅR

Skinkinnanlåret sitter på lårets insida och är en fin detalj som har många användningsområden. Tack vare sin form och mörhet passar innanlåret till många tillagninsmetoder. Ovanpå innanlårsmuskeln sitter det en muskel som kallas kappa. Det är lämpligt att ta bort den om man ska använda innanlåret till exempelvis schnitzel.

Wieninleike web
recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Fler recept
fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

 

 

KÖTTGUIDEN

KÖTTKVALITET

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.

KÖTTGUIDEN

SÅ HÄR BLIR DU STYCKMÄSTARE PÅ NOLLTID

Att få fram en julskinka kräver sin styckmästare.  Om du frågar vår expert, Benny Granqvist,  kan han underhålla dig i timmar om skinkans anatomi. ...


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


rapsgris

FRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR

Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.

Läs mer
Scan Mycklingegård 170612 0004 NY