Ytter- & Innanlår
Ibland refereras dessa styckdetaljer till som skinkytterlår och skinkinnanlår, för att särskilja dem från nötköttets motsvarighet.
Gris

Ytter- & Innanlår

12
Marmorering
55
Mörhet

Två bitar i ett. De liknar varandra mycket, men har sina egenheter. Ytterlår är t.ex. bättre till schnitzlar och rullader, medan innanlår är bra som skinkstek och skinkbiffar. 

Blodig
65 °C
Medium
65 °C
Välstekt
70 °C

Grilla

Grilla innanlåret i tjocka skivor! Smaksätt med din hemmagjorda marinad eller glaze.

Läs mer

Ugn

Både ytterlår och innanlår passar utmärkt att ugnssteka (en riktigt klassisk stek). Tillaga försiktigt så får du ut saftigheten.

Läs mer

Steka

Både innanlår och ytterlår kan skivas och stekas. Båda passar bra tunt skivade som schnitzlar eller rullader

Läs mer

Gryta

Båda detaljerna passar i gryta, både som grytbitar och grytstek.

Läs mer

Teknik

TIPS FÖR YTTERLÅRET

Ytterlår kan skivas i tjocka skivor, användas till grillspett eller fjärilsskivas och fyllas med gott innehåll. 01  

01

Ytterlåret blir en fläskstek på grillen med indirekt grillning. 02  

02

Har du tillgång till en rök kan du rimma och röka ytterlåret. Skiva i tunna skivor och ät på smörgås eller till potatissallad. 03

03

Bind gärna upp kött som ska användas som hel stek! Tänk på att använda bomullssnöre, eller bindgarn som vi säger, eftersom det inte krymper vid...

04

Teknik

TIPS FÖR INNERLÅRET

Skinkinnanlåret är något mörare än ytterlåret och kan skivas i tjocka skivor till grillen. 01  

01

Men tack vare sin mörhet och frånvaron av senor är innanlåret en väldigt mångsidig detalj. Skiva, tärna, strimla eller ja,  kör större bitar! 02

02

Gör goda rullader med fyllning som du trär på grillspett. Husmanskost på grillen! 03  

03

Visste du att i Japan har de en populär rätt som kallas Tonkatsu. Det är japanernas variant en på wienersschitzel. 04  

04

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
Info & Inspo

OM YTTER- OCH INNANLÅR

Skinkytterlåret sitter på lårets utsida. Ytterlåret är relativt mört men faktiskt ganska magert. Ytterlåret består av två muskler. Den mindre muskelns köttfibrer går tvärs gentemot den större muskelns fibrer. Om vi ska vara ärliga har det inte lika stor betydelse att man skär längs med fibrerna istället för tvärs över som på nöt – men som köttconnoisseur känner du skillnad.

Skinkinnanlåret sitter på lårets insida och är en fin detalj som har många användningsområden. Tack vare sin form och mörhet passar innanlåret till många tillagninsmetoder. Ovanpå innanlårsmuskeln sitter det en muskel som kallas kappa. Det är lämpligt att ta bort den om man ska använda innanlåret till exempelvis schnitzel.

 

fördjupning

Mer om Ytter- & Innanlår

Det finns mycket du kan lära dig om Ytter- & Innanlår. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

 

 

köttguiden

preppa ditt kött

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas. Här är några metoder och tips...

Smaken av Sverige

Bästa pizzorna

Laga pizzorna från Gårdsmiddagen! Här har ni recepten. 


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


köttguiden

12 Utvalda köttips

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

Läs artikel
rapsgris

FRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR

Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.

Läs mer