Ytter- & Innanlår
Ibland refereras dessa styckdetaljer till som skinkytterlår och skinkinnanlår, för att särskilja dem från nötköttets motsvarighet.
Gris

Ytter- & Innanlår

12
Marmorering
55
Mörhet

Två bitar i ett. De liknar varandra mycket, men har sina egenheter. Ytterlår är t.ex. bättre till schnitzlar och rullader, medan innanlår är bra som skinkstek och skinkbiffar. 


Blodig

65 °C
Medium

65 °C
Välstekt

70 °C
Teknik

TIPS FÖR YTTERLÅRET

Ytterlår kan skivas i tjocka skivor, användas till grillspett eller fjärilsskivas och fyllas med gott innehåll.

Ytterlåret blir en fläskstek på grillen med indirekt grillning.

Har du tillgång till en rök kan du rimma och röka ytterlåret. Skiva i tunna skivor och ät på smörgås eller till potatissallad.

Bind gärna upp kött som ska användas som hel stek! Tänk på att använda bomullssnöre, eller bindgarn som vi säger, eftersom det inte krymper vid...

Teknik

TIPS FÖR INNERLÅRET

Skinkinnanlåret är något mörare än ytterlåret och kan skivas i tjocka skivor till grillen.

Men tack vare sin mörhet och frånvaron av senor är innanlåret en väldigt mångsidig detalj. Skiva, tärna, strimla eller ja,  kör större bitar!

Gör goda rullader med fyllning som du trär på grillspett. Husmanskost på grillen!

Visste du att i Japan har de en populär rätt som kallas Tonkatsu. Det är japanernas variant en på wienersschitzel.

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
Info & Inspo

OM YTTER- OCH INNANLÅR

Skinkytterlåret sitter på lårets utsida. Ytterlåret är relativt mört men faktiskt ganska magert. Ytterlåret består av två muskler. Den mindre muskelns köttfibrer går tvärs gentemot den större muskelns fibrer. Om vi ska vara ärliga har det inte lika stor betydelse att man skär längs med fibrerna istället för tvärs över som på nöt – men som köttconnoisseur känner du skillnad.

Skinkinnanlåret sitter på lårets insida och är en fin detalj som har många användningsområden. Tack vare sin form och mörhet passar innanlåret till många tillagninsmetoder. Ovanpå innanlårsmuskeln sitter det en muskel som kallas kappa. Det är lämpligt att ta bort den om man ska använda innanlåret till exempelvis schnitzel.