Från en gård med hållbarhet nära hjärtat

Scan_Hallbarhetsgris-logo

På Halla Gård går grisarna fritt och bökar och betar. Kliv på och träffa Anders - bonden som går sin egen väg, med klimatet och djurens bästa som mål.

anders port closeup dark

ANDERS - EN FRISLÄPPT VISIONÄR!

En av våra pilotgårdar inom Gårdsinitiativet är Halla Gård - och där sker innovationer på hög nivå. Anders är en frisläppt visionär som modigt väljer att tänka nytt och tar sina stora idéer hela vägen i mål. När han byggde nytt grisstall blev det stort och högt i tak. Så högt i tak att alla energislukande fläktar kunde plockas bort. Sedan plockade han bort i stort sett alla dörrar. Nu kan grisarna böka och beta fritt ute i hagen. På ängarna odlas sedan blommande grödor för ökad biologisk mångfald. Resultatet? Naturligt beteende och mycket mer välmående grisar. En mängd pollinerande insikter och välfungerande kretslopp som ger Halla gård en lägre påverkan på klimatet.*

matgeek thumb
Video

FÖLJ MED TILL HALLA GÅRD OCH SE HUR EN MODERN GRISGÅRD SER UT

Våra produkter

Kotlett av svensk Hållbarhetsgris

Vi är väldigt stolta över att djuren på Halla gård har en exceptionell djuromsorg samt att köttet från Hållbarhetsgrisen har en lägre klimatpåverkan jämfört med genomsnittet för grisuppfödning i Sverige.* Hållbarhetsgrisen finns som: kotlett, karré, fläskfilé, revben, spare ribs och fläskytterfilé.

Köp på mathem.se

NÄR PRODUCERAT BLIR NÄRPRODUCERAT!

Anders tar vara på all gödsel som sedan rötas i gårdens egen biogasanläggning. På så vis får han fram så pass mycket biogas att han kan driva hela gården och dessutom har möjlighet att förse närliggande gårdar och villor med elektricitet.

Från biogasanläggningen får han dessutom mycket bra gödsel som ger fina skördar på åkrarna runt om. Gården odlar nu allt sitt foder, bland annat proteinrika åkerbönor och lupiner, som gör att importerat sojafoder kan undvikas.

Snart kan Anders även plocka bort kabeln till elnätet, då han inom en snar framtid kommer ha ett fullt fungerande slutet energisystem. Ambitionen är en helt fossilfri gård. Det är så man plockar in en gård i framtiden.

Från snack till siffror

Halla gård producerar ett fantastiskt kött som tål att jämföras. Flera gånger om. Efter en livscykelanalysberäkning som är utförd av RISE forskningsinstitut får hållbarhetsgrisen ett klimatavtryck på 2,2/kg CO2e per kilo benfritt kött. Det kan jämföras med norsk lax som har ett klimatavtryck på 2,3 CO2e/kg, svensk kyckling 2,6 CO2e/kg och svensk ost 5,3 CO2e/kg! Enligt RISE senaste beräkningar har det genomsnittliga svenska grisköttet en klimatpåverkan på 4,8 CO2e/kg. Senare i vår kommer en justerad siffra för det svenska grisköttet.

Vad är en livscykelanalys? Det är en typ av beräkning där man undersöker vad det totala klimatavtrycket blir för en viss produkt genom hela dess livslängd. Från födsel eller tillverkning, materialval eller foder, utsläpp under sin livstid etc. Men beroende på hur, var och när en råvara produceras kan det finnas variationer i klimatpåverkan och därför ska dessa beräkningar ses som ett genomsnitt. Eftersom grisarna på Halla Gård är relativt nyinflyttade har vi fått göra vissa antaganden i våra beräkningar. Det gäller exempelvis siffror för tillväxt, foderåtgång, biogasanläggningens prestanda och foderproduktionen som bygger på svensk genomsnittsdata för grisproduktion. Det otroligt lyckade projektet med Halla Gård och Gårdsinitiativet rullar nu vidare. Att tänka fritt som Anders nu har gjort skapar stora klimat och samhällsvinster. 2020 är det flera gårdar som är på väg med liknande transformeringar. Rakt in i framtiden.

FRÅN SIFFROR TILL SMAK!

Nå, nu kan man ju inte äta siffror. Men väl en magisk Ramen. Här har vi långbakat en bit fläsksida som vi serverar med svenska ramen nudlar & vår egen Srirachasås!

hkscan ramen square
Recept

ENKEL PIMPAD RAMENSOPPA MED UGNSBAKAD FLÄSKSIDA

Antal port:   4-6

Steg 1 – Ugnsbakad Fläsksida

½ kg Svålfri fläsksida
1 msk 5-spicekrydda
1 tsk Vitlökspulver
2 tsk Råsocker
½ msk Flingsalt

 

Blanda ihop 5-spice med vitlökspulver och socker.

Krydda först fläsksidan runt om med kryddmix och sen salt, låt ligga på galler i minst 1 timme.

Sätt ugn på 125°C och sätt in fläsksidan med fett upp på gallret.

Baka i ugnen 3-4 timmar, fläsksidan ska upp till minst 85°C i mitten.

Ta ut och låt svalna.

 

Steg 2 - Ramensoppa

4-6 pkt  Ramennudelsoppor ex. kimchi el annan favoritsmak
1 bit  bakad fläsksida, tunnskivad – se recept ovan

 

Topping ex:

5 Små Pak Choy, blancherade & halverad
1 dl Syltad rödlök
1-2 Salladslök, tunnskivade
1-2 dl Böngroddar, lättblancerade
2-3 Ägg, kokta 7-8 min & halverade
  Sesamfrön
  Ev. salt & peppar

 

Koka ramensoppan enligt instruktion på paket.

Lägg upp nudelsoppan i skål och toppa varje portion med 2-3 skivor fläsksida och valfri toppings.

Servera direkt.