Fransyska
Kalvfransyskan är den självklara kalvsteken i ugn! En saftig och mager detalj som passar bra att gå länge i ugnen på låg temperatur.
Kalv

Fransyska

10
Marmorering
40
Mörhet

Kalvfransyskan består av flera muskler och sitter på lårets framsida. Klassisk kalvstek kommer oftast från fransyskan och är vanligtvis nätad. 


Blodig

55 °C
Medium

60 °C
Välstekt

75 °C
Teknik

FYRA TIPS FÖR FRANSYSKAN

Kalvfransyska passar som stek och kan användas för att göra rullader. 

Gör en klassisk rostbiff och lägg på grillen, skiva sedan i tunna skivor.

Anatomiskt styckad fransyska blir fina grillstekar. Hel kalvfransyska kan skivas i tjocka grillskivor.

Om du inte köper nätad fransyska kan det vara värt att göra det själv. Mitt i fransyskan går också en sena som man med fördel kan ta bort. 

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
info & inspo

DEN FRANSKA STEKEN

En detalj som fått sitt namn av en matjournalist som i början av 1900-talet skrev ett recept på “fransysk stek”. Som nämnt ovan säljs den ofta nätad under namnet kalvstek, vilket gör att den håller ihop bra och får en jämnare stekyta. Köper du o-nätad fransyska kan det därför vara bra att binda upp den.

Om du är sugen söndagsstek med Hasselbackspotatis är fransyskan den rätta valet. Lite gelé och en gräddig sås på det och söndagen är klar.