Fransyska
Kalvfransyskan är den självklara kalvsteken i ugn! En saftig och mager detalj som passar bra att gå länge i ugnen på låg temperatur.
Kalv

Fransyska

10
Marmorering
40
Mörhet

Kalvfransyskan består av flera muskler och sitter på lårets framsida. Klassisk kalvstek kommer oftast från fransyskan och är vanligtvis nätad. 

Blodig
55 °C
Medium
60 °C
Välstekt
75 °C

Gryta

Passar utmärkt i gryta eller som grytstek.

Läs mer

Ugn

Blir till klassikern kalvstek. Svårslagen.

Läs mer

Grilla

Fransyskan kan tärnas och träs på grillspett.

Läs mer

Teknik

FYRA TIPS FÖR FRANSYSKAN

Kalvfransyska passar som stek och kan användas för att göra rullader.  01

01

Gör en klassisk rostbiff och lägg på grillen, skiva sedan i tunna skivor. 02

02

Anatomiskt styckad fransyska blir fina grillstekar. Hel kalvfransyska kan skivas i tjocka grillskivor. 03

03

Om du inte köper nätad fransyska kan det vara värt att göra det själv. Mitt i fransyskan går också en sena som man med fördel kan ta bort.  04

04

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
info & inspo

DEN FRANSKA STEKEN

En detalj som fått sitt namn av en matjournalist som i början av 1900-talet skrev ett recept på “fransysk stek”. Som nämnt ovan säljs den ofta nätad under namnet kalvstek, vilket gör att den håller ihop bra och får en jämnare stekyta. Köper du o-nätad fransyska kan det därför vara bra att binda upp den.

Om du är sugen söndagsstek med Hasselbackspotatis är fransyskan den rätta valet. Lite gelé och en gräddig sås på det och söndagen är klar.

fördjupning

Mer om Fransyska

Det finns mycket du kan lära dig om Fransyska. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

 

 

köttguiden

Köttkvalitet

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.

Smaken av Sverige

Bästa pizzorna

Laga pizzorna från Gårdsmiddagen! Här har ni recepten. 


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


köttguiden

Mörning & metod

Att göra köttet mört har människan gjort i alla tider. En klassiker med andra ord. Här får du svar på dina tankar kring mörning. 

läs artikel
Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer