djurslag

Gris

Mycket av vårt matarv bygger faktiskt på griskött. Grisen har sin givna plats både på det traditionella julbordet och på grillen. Även om lé, karré och kotlett är populärast, ser vi att även mer udda detaljer som till exempel griskind börjar bli trendigt. Griskött går att variera och smaksätta i oändlighet, vilket gör det roligt att arbeta med.

Griskind

Griskind

Griskind är en styckningsdetalj som ibland kallas för kindback, vilket egentligen är namnet på själva käkbenen. Kombinationen av fettets och köttets struktur gör den till en spännande och smakrik detalj. En uppstickare, och något som blir allt mer poppis.

50
Marmorering
10
Mörhet
Karré

Karré

Grisens Entrecôte! En klassiker du kan lita på i alla väder. För oavsett om det regnar eller ej så ska det ju grillas. Varje sommar (eller på vinter!). Låt grillen bli rejält varm innan du lägger på köttet. Salta och peppra, gärna flingsalt.

75
Marmorering
60
Mörhet
Kotlettrad

Kotlettrad

Kotletten från gris. Ja, egentligen är det inte krångligare än så. Det är ett mört, men lite magrare kött och kan därför lätt bli torrt om du steker det för hårt.

15
Marmorering
65
Mörhet
Fläskfilé

Fläskfilé

En svensk klassiker. Den möraste biten på grisen och fantastiskt mångsidig. Gryta, spett, helstekt eller varför inte utbankad till en snabb minutbiff. Fläskfilén är nog styckdetaljen vi aldrig kommer sluta älska.

10
Marmorering
80
Mörhet
Rostbiff

Rostbiff

Rostbiff från gris (eller skinkrostbiff) är ett mört kött och kan användas på samma sätt som benfri kotlett. Om du skivar den tunt passar den väldigt bra som alp-favoriten schnitzel!

12
Marmorering
50
Mörhet
Ytter- & Innanlår

Ytter- & Innanlår

Två bitar i ett. De liknar varandra mycket, men har sina egenheter. Ytterlår är t.ex. bättre till schnitzlar och rullader, medan innanlår är bra som skinkstek och skinkbiffar. 

12
Marmorering
55
Mörhet
Rulle

Rulle

Till skillnad från nötrullen är skinkrullen betydligt mörare och är därför ett prisvärt alternativ till ädlare fläskdetaljer. Tänk fläskfilé, fast ändå inte.

10
Marmorering
40
Mörhet
Fransyska

Fransyska

Skinkfransyskan (eller plomman som den också kallas) säljs sällan under det namnet, utan oftast som skinkstek. Den är en del av skinkan som används till bl.a. Julskinka.

10
Marmorering
40
Mörhet
Fläsksida

Fläsksida

Fläskets hemvist och smakens kärna. Denna detalj, som är helt utan ben men inte helt utan fett, och sitter precis som det låter på grisens sida, bakom och nedanför revbenen. 

75
Marmorering
25
Mörhet
Revbensspjäll

Revbensspjäll

Glazade och marinerade ribs på grillen, lite sötsur sås, pommes och en kall öl på det. Ribs i amerikansk stil är svårslaget. Men det finns mer att göra med denna detalj.

75
Marmorering
25
Mörhet
Bog

Bog

Om du är sugen på ett mustigt långkok är bogen din nya bästa vän. Köttet har en kraftig muskel som kräver lång tillagning på låga temperaturer. 

10
Marmorering
40
Mörhet
Lägg

Lägg

För dig som älskar riktigt vällagad husmanskost, välkommen hem. Fläsklägg är en grovtrådig och mycket smakrik detalj som kan tillagas på många olika sätt. 

50
Marmorering
10
Mörhet
Griskind
Karré
Kotlettrad
Fläskfilé
Rostbiff
Ytter- & Innanlår
Rulle
Fransyska
Fläsksida
Revbensspjäll
Bog
Lägg
Gris
Om nötkött

Det här bör du veta om griskött

Griskött i sig själv är magert och behöver i regel inte möras. Ofta får du bitar med en fettkappa, låt den vara kvar när du lagar köttet och ta bort den när det är klart, då blir köttet saftigare. För att behålla saftigheten hos extra magra detaljer som kotlett, filé, stek och innanlår bör de tillagas på lägre temperatur. Låt inte ugnen vara varmare än 125 grader och stek till en innertemperatur inte högre än 65 grader. Svenskt griskött är säkert så prova gärna att stanna temperaturen vid 55 - 58 grader, då blir köttet aningen rosa och väldigt saftigt. Fetare detaljer som karré och sida klarar högre temperaturer och torkar inte ut lika lätt. Karré blir tack vare sin höga fetthalt dessutom godare om den får stekas till en lite högre innertemperatur. Mellan 75 och 80 grader är perfekt. Eller ännu högre i långkok som pulled pork.

Gryta

Hacka, krydda, häll på vätska och låt puttra. Det mesta kan läggas i en gryta och det mesta blir godare i en gryta.

Läs mer

Steka

Att steka en köttbit är inte svårt, med några få knep kan du lära dig att lyckas varje gång.

Läs mer

Ugn

Krydda, späcka, ös och tranchera. Smaksätt rejält eller låt köttet tala för sig självt. En stek kan varieras i det oändliga.

Läs mer

Grilla

Något händer med oss när våren kommer fram. Det handlar om värmen från glöden och köttets innertemperatur såklart – men lika mycket om ljumma sommarkvällar och trevligt sällskap.

Läs mer

Inspiration

Koreanska försnacks

Friterad lotusrot, Yukhoe och Gulmuchim är koreanska favoriter. Här får du en stor dos koreansk inspiration! 

Smaken av Sverige

Följ bonden, styckaren & lärlingen

En resa genom Sverige. Det handlar om djur, gårdar och matpassion.

Sortiment

Styckmästarens Utvalda

Vår styckmästare Benny Granqvist har personligen valt ut nötkött av högsta kvalitet. Spana in vårt nya sortiment! 

Läs mer
2 3 FlaskKarre
TEKNIK

Bli proffs på grillad fläskkarré

Allt du behöver veta om hur du går tillväga för att grilla det perfekta köttet.

Läs mer
2 3 GrilladFlaskfile
Köttguiden

Grilla fläskfilén på rätt sätt

Fläskfilén är den möraste biten på grisen och passar att grilla både hel och i skivor.

Läs mer
Artikel

Lilla charkskolan

Här kan du läsa om charkuterier och charktillverkning

Artikel

Köttkvalitet

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.


1 1 SvensktKottLight

Svenskt kött

Vi tror på bra mat från svenska gårdar. Scan har i generationer varit Sveriges kött- och charkuterimästare och det är en tradition som vi är stolta över att föra vidare.


YTTERFILÉ

Fläskytterfilé av Scan svensk rapsgris. Helt naturell, utskuren ur benfri kotlettrad. Vår rapsgris är naturligt mör, saftig och smakrik....

Karré Rapsgris

Fläskkarrén sitter på främre delen av grisen, mellan huvud och kotlettrad. Karrén är en mångsidig detalj som kan tillagas både hel och i skivor....

Kotlett Rapsgris

Kotlettraden sitter längs grisens rygg, mellan karré och rostbiff, och passar utmärkt på grillen eller i stekpannan. Rapsgrisen® är en unik...

Kotlettracks Raps

Svensk Rapsgris får genom sin uppfödning på foder med svensk raps en unik smakrikhet, mörhet och saftighet. En lätt nötig ton och mjuk textur....

2 3 OmOss

Om oss

Vi tror på bra mat från svenska gårdar. 

Läs mer
2 3 KottGuiden

Köttguiden

Ta del av kött, tillagning och teknik.

Läs mer
2 3 Produkter

Våra produkter

Här kan du läsa om alla våra produkter

Läs mer
2 3 SmakenAvSverige

Smaken av Sverige

Bonden, styckaren och lärlingens resa genom Sverige.

Läs mer