Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Det här bör du veta om griskött
Griskött i sig själv är magert och behöver i regel inte möras. Ofta får du bitar med en fettkappa, låt den vara kvar när du lagar köttet och ta bort den när det är klart, då blir köttet saftigare. För att behålla saftigheten hos extra magra detaljer som kotlett, filé, stek och innanlår bör de tillagas på lägre temperatur. Låt inte ugnen vara varmare än 125 grader och stek till en innertemperatur inte högre än 65 grader. Svenskt griskött är säkert så prova gärna att stanna temperaturen vid 55 - 58 grader, då blir köttet aningen rosa och väldigt saftigt. Fetare detaljer som karré och sida klarar högre temperaturer och torkar inte ut lika lätt. Karré blir tack vare sin höga fetthalt dessutom godare om den får stekas till en lite högre innertemperatur. Mellan 75 och 80 grader är perfekt. Eller ännu högre i långkok som pulled pork.
FAKTA OM SVENSK GRIS
50% av allt kött som konsumeras i Sverige är fläsk.
20,2 kg är genomsnittskonsumtionen av griskött per person och år. (Inkluderar ej chark).
Det finns 600 jordbruksföretag som har grisar i Sverige.
Scan har kontrakt med ca 300 grisföretagare.
Scan slaktar alla sina grisar i Kristianstad.
Det finns cirka 1,4 miljoner grisar i Sverige, 20 miljoner i Danmark, 58 miljoner i Tyskland och 25 miljoner i Frankrike.
1/3 av alla grisar i Sverige finns i Skåne.
En gris väger cirka 1,5 kilo vid födseln och 118 kilo innan slakt (88 kg efter slakt) vid 6-7 månaders ålder.
GRISENS HISTORIA
Genom drygt två årtusenden har husgrisen varit en kombination av husdjur, avfallshanterare och slaktdjur. Grisen har varit oss människor till stor nytta . I bondesamhället togs allt tillvara- från tryne till knorr. Många rätter med fläsk tillhör den äldre husmanskosten så som stekt fläsk med raggmunk, bruna bönor, löksås, palt, paltbröd eller blodpalt. Fläsket bakades in i kroppkakor och man gjorde blodpudding av blodet. Man kokade grishuvud och grisfötter. Av kind och inälvor gjordes korv. Lägg, bog, sidfläsk och skinka saltades ofta in. Tarmarna blev fjälster, det vill säga korvskinn. Talgen kokades till ister eller flott. Det förekom även stora lokala variationer och varje region hade sina egna specialiteter
Grisen – tradition och hetaste trenden
Går vi tillbaka i historien finns inte matsvinn som begrepp. Då var det en självklarhet att ta tillvara på hela djuret.
LÄS MERScan Piggham – saftigt och mört griskött
Piggham är Scans varumärke som du hittar på många av våra produkter med griskött. Köttet är en treraskorsning, där de bästa egenskaperna från grisraserna svensk lantras, Yorkshire och svenska Hampshire kombinerats. Just den kombinationen ger ett extra mört, saftigt och gott griskött.
Pigghams historia började redan 1974 då ett projekt startades som skulle leda till bättre kvalitet på griskött. Avelsarbetet bar frukt 1978 då denna treraskorsning visade sig vara en framgång. Projektgruppen blev lyrisk när de upptäckte hur saftigt och mört köttet var. 1981 nådde köttet fram till butikerna. Scan Piggham har också uppmärksammats av Gastronomiska akademin genom diplom för det ”saftiga och välsmakande köttet”.
Fläskkotlett, här är tipsen du behöver!
Lär dig hur du lagar till dina fläskkotletter på bästa sätt.
KÖTT OCH KLASSIFICERING
Det är lite tekniskt. Men om du är intresserad, bra att veta. Nuförtiden finns klassificeringen för att avräkningspriserna från lantbrukare till...
Följ bonden, styckaren & lärlingen
En resa genom Sverige. Det handlar om djur, gårdar och matpassion.
Svenskt kött
Vi tror på bra mat från svenska gårdar. Scan har i generationer varit Sveriges kött- och charkuterimästare och det är en tradition som vi är stolta över att föra vidare.
Bli proffs på grillad fläskkarré
Allt du behöver veta om hur du går tillväga för att grilla det perfekta köttet.
Läs merSvensk Rapsgris
Köttet av rapsgris är saftigt, mört och smakrikt. Tack vare fodrets sammansättning bjuder våra svenska rapsgrisar på en fantastisk ätupplevelse.
Läs merKotlett tunnskivad
Skivad benfri kotlett från Scan passar mycket bra att steka eller grilla. Stek inte kotletten för länge så behåller du saftigheten bättre. Låt...
Kotlett 2 skivor
Skivad benfri kotlett från Scan passar mycket bra att steka eller grilla. Stek inte kotletten för länge så behåller du saftigheten bättre. Låt...
Kotlett
Skivad benfri kotlett från Scan passar mycket bra att steka eller grilla. Stek inte kotletten för länge så behåller du saftigheten bättre. Låt...
Fläskstek Rapsgris
Fläskstek är en smakrik produkt med möjlighet att göra en krispig svål, i dansk stil, benfri bit av kotlett. Styckmästarens Utvalda Rapsgris...