djurslag

Gris

Mycket av vårt matarv bygger faktiskt på griskött. Grisen har sin givna plats både på det traditionella julbordet och på grillen. Även om lé, karré och kotlett är populärast, ser vi att även mer udda detaljer som till exempel griskind börjar bli trendigt. Griskött går att variera och smaksätta i oändlighet, vilket gör det roligt att arbeta med.

Griskind
Karré
Kotlettrad & Pluma
Fläskfilé
Rostbiff
Ytter- & Innanlår
Rulle
Fransyska
Fläsksida
Revbensspjäll
Bog
Lägg
Gris
Griskind

Griskind

Griskind är en styckningsdetalj som ibland kallas för kindback, vilket egentligen är namnet på själva käkbenen. Kombinationen av fettets och köttets struktur gör den till en spännande och smakrik detalj. En uppstickare, och något som blir allt mer poppis.

50
Marmorering
10
Mörhet
Karré

Karré

Grisens Entrecôte! En klassiker du kan lita på i alla väder. För oavsett om det regnar eller ej så ska det ju grillas. Varje sommar (eller vinter!?). Låt grillen bli rejält varm innan du lägger på köttet. Salta och peppra, gärna flingsalt.

95
Marmorering
60
Mörhet
Kotlettrad & Pluma

Kotlettrad & Pluma

Kotletten från gris. Ja, egentligen är det inte krångligare än så. Det är ett mört, men lite magrare kött och kan därför lätt bli torrt om du steker det för hårt.

Pluma är en marmorerad delikatess som sitter vid kotlettradens framdel. Supergod på grillen!

15
Marmorering
65
Mörhet
Fläskfilé

Fläskfilé

En svensk klassiker. Den möraste biten på grisen och fantastiskt mångsidig. Gryta, spett, helstekt eller varför inte utbankad till en snabb minutbiff. Fläskfilén är nog styckdetaljen vi aldrig kommer sluta älska.

10
Marmorering
80
Mörhet
Rostbiff

Rostbiff

Rostbiff från gris (eller skinkrostbiff) är ett mört kött och kan användas på samma sätt som benfri kotlett. Om du skivar den tunt passar den väldigt bra som alp-favoriten schnitzel!

12
Marmorering
50
Mörhet
Ytter- & Innanlår

Ytter- & Innanlår

Två bitar i ett. De liknar varandra mycket, men har sina egenheter. Innanlår är t.ex. bättre till schnitzlar, medan ytterlår är bra som skinkstek och grytbitar. 

12
Marmorering
55
Mörhet
Rulle

Rulle

Till skillnad från nötrullen är skinkrullen betydligt mörare och är därför ett prisvärt alternativ till ädlare fläskdetaljer. Tänk fläskfilé, fast ändå inte.

10
Marmorering
40
Mörhet
Fransyska

Fransyska

Skinkfransyskan (eller plomman som den också kallas) säljs sällan under det namnet, utan oftast som skinkstek. Den är en del av skinkan som används till bl.a. Julskinka.

10
Marmorering
40
Mörhet
Fläsksida

Fläsksida

Fläskets hemvist och smakens kärna. Denna detalj, som är helt utan ben men inte helt utan fett, och sitter precis som det låter på grisens sida, bakom och nedanför revbenen. 

75
Marmorering
25
Mörhet
Revbensspjäll

Revbensspjäll

Glazade och marinerade ribs på grillen, lite sötsur sås, pommes och en kall öl på det. Ribs i amerikansk stil är svårslaget. Men det finns mer att göra med denna detalj.

75
Marmorering
25
Mörhet
Bog

Bog

Om du är sugen på ett mustigt långkok är bogen din nya bästa vän. Köttet har en kraftig muskel som kräver lång tillagning på låga temperaturer. 

10
Marmorering
40
Mörhet
Lägg

Lägg

För dig som älskar riktigt vällagad husmanskost, välkommen hem. Fläsklägg är en grovtrådig och mycket smakrik detalj som kan tillagas på många olika sätt. 

40
Marmorering
10
Mörhet
Om nötkött

Det här bör du veta om griskött

Griskött i sig själv är magert och behöver i regel inte möras. Ofta får du bitar med en fettkappa, låt den vara kvar när du lagar köttet och ta bort den när det är klart, då blir köttet saftigare. För att behålla saftigheten hos extra magra detaljer som kotlett, filé, stek och innanlår bör de tillagas på lägre temperatur. Låt inte ugnen vara varmare än 125 grader och stek till en innertemperatur inte högre än 65 grader. Svenskt griskött är säkert så prova gärna att stanna temperaturen vid 55 - 58 grader, då blir köttet aningen rosa och väldigt saftigt. Fetare detaljer som karré och sida klarar högre temperaturer och torkar inte ut lika lätt. Karré blir tack vare sin höga fetthalt dessutom godare om den får stekas till en lite högre innertemperatur. Mellan 75 och 80 grader är perfekt. Eller ännu högre i långkok som pulled pork.

Gryta

Hacka, krydda, häll på vätska och låt puttra. Det mesta kan läggas i en gryta och det mesta blir godare i en gryta.

Läs mer

Steka

Att steka en köttbit är inte svårt, med några få knep kan du lära dig att lyckas varje gång.

Läs mer

Ugn

Krydda, späcka, ös och tranchera. Smaksätt rejält eller låt köttet tala för sig självt. En stek kan varieras i det oändliga.

Läs mer

Grilla

Något händer med oss när våren kommer fram. Det handlar om värmen från glöden och köttets innertemperatur såklart – men lika mycket om ljumma sommarkvällar och trevligt sällskap.

Läs mer

FAKTA OM SVENSK GRIS

50% av allt kött som konsumeras i Sverige är fläsk.

20,2 kg är genomsnittskonsumtionen av griskött per person och år. (Inkluderar ej chark).

Det finns 600 jordbruksföretag som har grisar i Sverige.

Scan har kontrakt med ca 300 grisföretagare.

Scan slaktar alla sina grisar i Kristianstad.

Det finns cirka 1,4 miljoner grisar i Sverige, 20 miljoner i Danmark, 58 miljoner i Tyskland och 25 miljoner i Frankrike.

1/3 av alla grisar i Sverige finns i Skåne.

En gris väger cirka 1,5 kilo vid födseln och 118 kilo innan slakt (88 kg efter slakt) vid 6-7 månaders ålder.

 

GRISENS HISTORIA

Genom drygt två årtusenden har husgrisen varit en kombination av husdjur, avfallshanterare och slaktdjur. Grisen har varit oss människor till stor nytta . I bondesamhället togs allt tillvara- från tryne till knorr. Många rätter med fläsk tillhör den äldre husmanskosten så som stekt fläsk med raggmunk, bruna bönor, löksås, palt, paltbröd eller blodpalt. Fläsket bakades in i  kroppkakor och man gjorde blodpudding av blodet. Man kokade grishuvud och grisfötter. Av kind och inälvor gjordes korv. Lägg, bog, sidfläsk och skinka saltades ofta in. Tarmarna blev fjälster, det vill säga korvskinn. Talgen kokades till ister eller flott. Det förekom även stora lokala variationer och varje region hade sina egna specialiteter

grispsquare
ARTIKEL

Grisen – tradition och hetaste trenden

Går vi tillbaka i historien finns inte matsvinn som begrepp. Då var det en självklarhet att ta tillvara på hela djuret.

LÄS MER

Svensk lantras

Lantrasen är en av de vanligaste grisraserna i Sverige och kännetecknas av sin vita färg och hängande öron.

Yorkshire

Engelsk ras som fått sitt namn efter sitt urspungliga avelsområde Yorkshire . Kroppen är långsträckt, öronen uppåtstående och trynet konkavt .

Hampshire

Svensk köttras . Den är svart med ett brett vitt band bakom bogarna. Rasen är känd för god köttighet och köttkvalitet.

Piggham

Piggham är Scans varumärke. Köttet är en treraskorsning, där de bästa egenskaperna från svensk lantras, Yorkshire och Hampshire kombinerats.

Dansk Lantras

En variant av vår svenska lantras.

Berkshire

En brittisk ras. Berkshire får inte lika stora kullar som andra suggor, vilket gör att berkshires genetiska egenskaper är inte önskvärda.

Linderödssvin

Vår enda oförädlade svenska lantras av svin, den härstammar från Linderödsåsen i Skåne och Hallandsåsen i Halland/Skåne . Svinen går ute året runt.

Duroc

Amerikansk köttras . Till färgen enfärgat rödbrun. Duroc är ganska kort och rund till kroppsformen. Rasen har god tillväxt med bra köttkvalitet.

Scan Piggham – saftigt och mört griskött

Piggham är Scans varumärke som du hittar på många av våra produkter med griskött. Köttet är en treraskorsning, där de bästa egenskaperna från grisraserna svensk lantras, Yorkshire och svenska Hampshire kombinerats. Just den kombinationen ger ett extra mört, saftigt och gott griskött.

Pigghams historia började redan 1974 då ett projekt startades som skulle leda till bättre kvalitet på griskött. Avelsarbetet bar frukt 1978 då denna treraskorsning visade sig vara en framgång. Projektgruppen blev lyrisk när de upptäckte hur saftigt och mört köttet var. 1981 nådde köttet fram till butikerna. Scan Piggham har också uppmärksammats av Gastronomiska akademin genom diplom för det ”saftiga och välsmakande köttet”.

film1 flaskkotlett
VIDEO

Fläskkotlett, här är tipsen du behöver!

Lär dig hur du lagar till dina fläskkotletter på bästa sätt.

film6 flaskfile STEK
VIDEO

Så hanterar du din fläskfilé med bästa resultat

Den möraste biten på grisen och fantastiskt mångsidig. Gryta, spett, helstekt eller varför inte utbankad till en snabb minutbiff. Fläskfilén är nog...

film7 sida porchetta
VIDEO

Imponera med en porchetta

Det italienska köket har bjudit på många favoriter genom åren och porchetta är en av dem. Med en fyllning gjord på klassiska smaker som färska örte...

film12 flaskfile GRILL
VIDEO

Direkt grillmetod, så gör du! (fläskkött)

Här får du tips på hur du grillar ditt kött på direkt grillmetod, det vill säga rakt över glöden på hög värme.

ARTIKEL

KÖTT OCH KLASSIFICERING

Det är lite tekniskt. Men om du är intresserad, bra att veta. Nuförtiden finns klassificeringen för att avräkningspriserna från lantbrukare till...

Smaken av Sverige

Följ bonden, styckaren & lärlingen

En resa genom Sverige. Det handlar om djur, gårdar och matpassion.

RAPSGRIS

FRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR

Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps.

Läs mer
2 3 FlaskKarre
TEKNIK

Bli proffs på grillad fläskkarré

Allt du behöver veta om hur du går tillväga för att grilla det perfekta köttet.

Läs mer
Scan Hallagård 170531 0152 NY
SORTIMENT

RAPSGRIS

Köttet av rapsgris är saftigt, mört och smakrikt. Tack vare fodrets sammansättning bjuder våra svenska rapsgrisar på en fantastisk ätupplevelse.

Läs mer

1 1 SvensktKottLight

Svenskt kött

Vi tror på bra mat från svenska gårdar. Scan har i generationer varit Sveriges kött- och charkuterimästare och det är en tradition som vi är stolta över att föra vidare.


FLÄSKFILÉ

Filén sitter på insidan av ryggbenet och jobbar därför väldigt lite, vilket förklarar dess mörhet. Fläskfilén är riktigt god att steka i ugn eller...

Skivat Stekfläsk

Scan Piggham är ett extra gott, saftigt och smakrikt kött som tilldelats Gastronomiska Akademins pris för “det saftiga och välsmakande köttet”....

YTTERFILÉ

Fläskytterfilé av Scan svensk rapsgris. Helt naturell, utskuren ur benfri kotlettrad. Vår rapsgris är naturligt mör, saftig och smakrik....

2 3 OmOss

Om oss

Vi tror på bra mat från svenska gårdar. 

Läs mer
2 3 KottGuiden

Köttguiden

Ta del av kött, tillagning och teknik.

Läs mer
2 3 Produkter

Våra produkter

Här kan du läsa om alla våra produkter

Läs mer
2 3 SmakenAvSverige

Smaken av Sverige

Bonden, styckaren och lärlingens resa genom Sverige.

Läs mer