Bringa
Knepet är att tillaga den så länge att köttet nästan faller isär. Det vill säga länge.
Nöt

Bringa

75
Marmorering
10
Mörhet

Bringan är nötdjurets bröstmuskler och har ett högt bindvävsinnehåll och en hög fetthalt. Bringan är mycket smakrik och äts oftast rimmad men passar också utmärkt i en gryta eller som en stek.


Blodig

55 °C
Medium

60 °C
Välstekt

70 °C

Gryta

Bringa kan tärnas och användas i gryta på samma sätt som högrev. Den kan dock behöva lite längre koktid.

Läs mer

Ugn

Blir en god stek i ugnen.

Läs mer

Steka

Bringa används oftast inte för detta.

Läs mer

Grilla

Ge den mycket tid högt över kolbädden.

Läs mer

Teknik

ENKLA KNEP FÖR ATT LYCKAS MED DIN BRINGA

Spetsbringan (brisket!) är en klassisk detalj för de som gillar att grilla långsamt på låg temperatur, det vill säga BBQ.

01

Rätt tillagat blir spetsbringan en fantastisk smakupplevelse och det  finns mängder av recept från USA.

02

Färs på bringa blir fantastiska hamburgare. Bringan är en mycket smakrik detalj med hög fetthalt.

03

Tycker du att den blir lite för fet kan du blanda ut den med magrare färs.

04

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
BRINGA

Köttbitens historia

Styckningsdetaljen bringa har, liksom andra detaljer som traditionellt förknippas med husmanskost, fått ett uppsving i popularitet på senare år och serveras nu på de flesta finkrogar. Tålamod och tid – lika viktiga ingredienser i god mat som fina råvaror.

Spetsbringa, alltså brisket, ska blanda ihop med vanlig bringa. Spetsbringa är betydligt mörare. Allt eftersom BBQ-trenden spridit sig från USA och även smittat Sverige har just briskets börjat dyka upp i allt från krogar till hemmakök. Och tur det, för gott är det.

fördjupning

Mer om Bringa

Det finns mycket du kan lära dig om Bringa. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

grillguiden

MÖRNING OCH METOD

Att göra köttet mört har människan gjort i alla tider. En klassiker med andra ord. Mörning innebär att köttets egna enzymer bryter ner...

köttguiden

12 utvalda köttips

Det finns många tips som kan förhöja ditt köttlagande. Här har vi samlat tolv snabba tips så du kan lätt tänka rätt med ditt köttänk.


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


teknik

Preppa ditt kött

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas.

Här är några metoder och tips som kommer att göra det mycket smidigare att komma igång med grillfesten. Och förhoppnings mycket, mycket mer än bara att komma igång.

läs artikel
Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer