Bringa
Knepet är att tillaga den så länge att köttet nästan faller isär. Det vill säga länge.
Nöt

Bringa

75
Marmorering
10
Mörhet
Nöt

Bringan är nötdjurets bröstmuskler och har ett högt bindvävsinnehåll och en hög fetthalt. Bringan är mycket smakrik och äts oftast rimmad men passar också utmärkt i en gryta eller som en stek.

Blodig
55 °C
Medium
60 °C
Välstekt
70 °C
Knepet är att tillaga den så länge att köttet nästan faller isär. Det vill säga länge.

Gryta

Bringa kan tärnas och användas i gryta på samma sätt som högrev. Den kan dock behöva lite längre koktid.

Läs mer

Ugn

Blir en god stek i ugnen.

Läs mer

Steka

Bringa används oftast inte för detta.

Läs mer

Grilla

Ge den mycket tid högt över kolbädden.

Läs mer

Teknik

ENKLA KNEP FÖR ATT LYCKAS MED DIN BRINGA

01

Spetsbringan (brisket!) är en klassisk detalj för de som gillar att grilla långsamt på låg temperatur, det vill säga BBQ.

02

Rätt tillagat blir spetsbringan en fantastisk smakupplevelse och det  finns mängder av recept från USA.

03

Färs på bringa blir fantastiska hamburgare. Bringan är en mycket smakrik detalj med hög fetthalt.

04

Tycker du att den blir lite för fet kan du blanda ut den med magrare färs.

BRINGA

KÖTTBITENS HISTORIA

Styckningsdetaljen bringa har, liksom andra detaljer som traditionellt förknippas med husmanskost, fått ett uppsving i popularitet på senare år och serveras nu på de flesta finkrogar. Tålamod och tid – lika viktiga ingredienser i god mat som fina råvaror.

Spetsbringa, alltså brisket, ska blanda ihop med vanlig bringa. Spetsbringa är betydligt mörare. Allt eftersom BBQ-trenden spridit sig från USA och även smittat Sverige har just briskets börjat dyka upp i allt från krogar till hemmakök. Och tur det, för gott är det.

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN

Alspånsrökt bringa, ugnsrostade palsternackor, schalottenlök, haricotsverts, äpple och kall pepparrotssås

1. Värm ugnen till 200°, sätt in oxbringan på en smord ugnsfast form, tar cirka 20 minuter, vänd efter halva tiden. 2. Skala och skär palsternackan...

Reuben på bringa med Skogaholm, stekt surkål, senap och cheddarost

Grilla bringan runt om för att få fin färg. Lägg sedan bringan på indirekt värme med lock för att genomvärma i ca 20 min. Bred senap på 4 st...

fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

KÖTTGUIDEN

HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET

Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

KÖTTGUIDEN

KÖTTKVALITET

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


klimat
KÖTTGUIDEN

12 UTVALDA KÖTTIPS

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

läs artikel
Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Svante