Flankstek & Kållap
Namnet Kållap kommer från engelskans ”collop” som betyder köttskiva. Kållapen kallas också för slaksida och i Skåne används även det danska ordet ”slag”.
Nöt

Flankstek & Kållap

Nöt

Kållapen är magen på djuret och används oftast till det som går till chark. Det finns dock en fin detalj – Flanksteken! Förmodligen den du ser i butiken oftast. 

Rare
48 - 52 °C
Medium
56 - 58 °C
Well done
68 - 70 °C
Namnet Kållap kommer från engelskans ”collop” som betyder köttskiva. Kållapen kallas också för slaksida och i Skåne används även det danska ordet ”slag”.

Gryta

Kållapen kan delas i mindre bitar och användas i gryta.

Läs mer

Ugn

Bräsera eller helstek flanksteken i ugn.

Läs mer

Steka

Flanksteken passar bra att steka hel, i skivor eller portionsbitar.

Läs mer

Grilla

Flanksteken är mycket god att grilla hel.

Läs mer

MER OM FLANKSTEK

I grillsammanhang är det just flanksteken som är intressant från kållappen. Flanksteken är mycket smakrik och lätt att grilla hel tack vare sin platta form. Skiva sedan upp köttet i tunna skivor. Platt ska bli plattare. Titta noga innan du skivar flanksteken så att du skär rakt över fibrerna. De går inte rakt igenom styckdetaljen. Den kan även bräseras eller ugnsstekas. Låt det smakrika köttet tala för sig själv eller använd en god rub och pensla med glaze för att variera smakerna.

Varför inte göra en god Steak Sandwich med flankstek? Stek en skiva surdegsbröd. Toppa med någon god krispig sallad, surkålslaw, syltad rödlök, skivad jalapeno. Grilla på flanksteken hel och stek medium rare eller medium. Skär i fina skivor och lägg på mackan. Rippla en god majonnäs över och toppa med rikliga mängder rostad lök.

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Fler recept
fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

KÖTTGUIDEN

HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET

Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

KÖTTGUIDEN

KÖTTKVALITET

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Svante