Tillagning

Ugn

Brukar du göra stek vet du hur gott det kan bli. Har du aldrig gjort det? Tro inte att det krävs några trollkonster från en mångårig stjärnkock för att laga en god stek. Det fina med stekar är nämligen att de mer eller mindre sköter sig själva. Köttbiten kommer krympa något i tillagningsprocessen. Det är för att vatten lämnar köttet och en del av köttsaften som rinner ut och bildar sky runt steken. Och vad vore stek utan sky!

UGN

Att laga stek i ugn

Det hemliga tricket? Krydda mera. Överdriv gärna kryddningen runt om steken. När du tror att det räcker – ta lite till. Och lite till. Allt förhöjer smaken. När du sedan skivar steken blir den kryddade ytan bara en liten del av varje skiva.

Frukt och grönt

Något som också går är att prova att späcka steken. Här är några förslag: aprikoser och timjan, äppelklyftor vända i honung och rosmarin, syltat ingefära och katrinplommon eller vitlök i stavar (lägg in dem precis under ytan på köttet eller under fettet så blir de mjuka och goda).

Satsa på 125°C eller 175°C. Har du tid på dig rekommenderar vi att sätta ugnen på 125°C (eller lägre). Det tar längre tid men i gengäld blir tillagningen mer skonsam och steken mörare och saftigare. Ja, bättre helt enkelt. 

Porchetta på fläskkarré
Filmrecept

Porchetta på fläskkarré

Rostbiff i ugn
Filmrecept

Rostbiff i ugn

Teknik

BLI OSLAGBAR MED UGNEN

Låt benet sitta kvar

Har du en stek med ben och/eller kappa eller svål, låt då allt sitta kvar under tillagningen. Det gör nämligen att steken lättare behåller saftigheten och tillför en massa god smak.

Låt steken vila

Skär inte upp din stek på en gång. Låt den vila ungefär 20 minuter före servering. Det gör att köttsaften stannar kvar i steken och håller den saftig. Lägg gärna ett smörpapper ovanpå steken. Låt den aldrig vila i aluminiumfolie. Folien fungerar som en termos och gör köttet överlagat och torrt.

Innertemperaturen får styra

Oavsett hur rutinerad man är kan en stek alltid spela kocken ett spratt och ta längre eller kortare tid på sig än väntat. Det bästa är att utgå från stekens innertemperatur. Sätt en stektermometer i den tjockaste delen av steken så slipper du gissa när den är perfekt.

Rätt redskap och rätt kött

En vass kniv. Skärbräda. En bra ugnsfast form eller djup plåt. Eventuellt steksnöre om du vill snöra en ojämn stek så den får jämnare form. Den nya sortens silikonsnöre är lätt att hantera och kan användas om och om igen. Vilka djur och styckdetaljer är bäst? Snabbversionen är: fransyska, innanlår, hel rostbiff, lammstek, fläskkarré, kotlettstek, skinkstek. 

Recept

Recept för ugn

Rödvinsbräserad fransyska med svamp och rotfrukter

1. Sätt ugnen på 130°. Putsa köttet fritt från hinnor och senor. Bind gärna upp steken så att formen blir trevligare vid tranchering och att...

Rosmarinkryddad lammstek med rostade rödbetor och potatis med pecorino

Sätt ugnen på 175°C. Krydda steken med rosmarin, salt och peppar och lägg den i en ugnsform. Sätt i en stektermometer i köttet. Skala potatis och...

7-timmars lammstek på ben

Sätt ugnen på 120°C. om du har en mindre gryta som inte rymmer hela steken, dela den då i två delar. Skär genom leden så får du en mindre och en...

Sesamstekt rostas med varm sallad

Sätt ugnen på 125ºC. Stek köttet i het panna i lite smör. Lägg köttet i en ugnssäker form. Salta, peppra och strö över sesamfrön. Stek köttet i...

Om oss

Vi tror på bra mat från svenska gårdar. 

Läs mer

Köttguiden

Ta del av kött, tillagning och teknik.

Läs mer

Våra produkter

Här kan du läsa om alla våra produkter

Läs mer

Smaken av Sverige

Bonden, styckaren och lärlingens resa genom Sverige.

Läs mer