Bog
Bogen sitter även fint i rätter som Porterstek, Sjömansbiff eller varför inte en klassisk Tjälknöl.
Nöt

Bog

10
Marmorering
40
Mörhet
Nöt

Vem älskar inte råbiff? Men hur får man till det hemma? Och vilket kött ska man välja? Om du frågar oss är den magra detaljen bog det enda rätta svaret. Använd alltid så färskt kött du kan.

Blodig
60 °C
Medium
60 °C
Välstekt
70 °C
Bogen sitter även fint i rätter som Porterstek, Sjömansbiff eller varför inte en klassisk Tjälknöl.

Gryta

Bog är utmärkt grytkött.

Läs mer

Ugn

Blir en läcker stek i ugnen.

Läs mer

Steka

För dig som tycker att råbiff är lite läskigt går det bra att steka den också.

Läs mer

Grilla

Lägg råbiffen snabbt på grillen för lite god röksmak.

Läs mer

teknik

så lyckas du med bog

01

Torka av köttet innan du steker. Var också noga med att det är rumstempererat innan du lägger det i pannan – då får du en bra stekyta.  

02

Salta alltid innan du steker. Allt blir bättre då. Peppra däremot efter stekning då peppar lätt bränner.  

03

Blanda olja och smör när du steker. Smör för smaken, olja för temperaturen. Såklart i din gjutjärnpanna om du har!  

04

Om du gör en hel stek i ugn är termometer ett måste. Men också bra i pannan om du har tjocka skivor.

Råbiff är ju magiskt, eller hur?! En klassisk råbiff gör du på bog, oxfilé eller innanlår. Glöm inte att du måste frysa in köttet innan! Klassiska tillbehör är rödbeta, kapris och saltgurka.

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN

Äpple- och rotfruktssallad med källarrökt bog

Skala och skär potatis och rotfrukter i fina stavar, koka dem nästan mjuka i saltat vatten var för sig (de har olika koktid), skölj dem hastigt i...

Gulaschgryta

1. Skär köttet i mindre bitar, ca 3 x 3 cm. Bryn köttet på stark värme i omgångar i en het panna med lite matfett. Lägg över det i en rymlig gryta...

Kalops

Skär köttet i tärningar, cirka 3x3 cm. Bryn dem i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Tillsätt vatten, salt och kryddor. Koka under lock ...

Tjälknöl med potatis- och fänkålsgratäng

Frys köttet i sin förpackning i minst 12 timmar. Sätt ugnen på 75°C. Ta köttet ur förpackningen och lägg det frysta köttet på ett galler med en plå...

fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

KÖTTGUIDEN

HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET

Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

KÖTTGUIDEN

KÖTTKVALITET

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.


Benny

Köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


klimat
köttguiden

12 Utvalda köttips

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

Läs artikel
Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Svante

NÖTBOG BIT

Nötbog från Scan är ett kött av högsta kvalitet och kommer alltid från Svenska gårdar. Tack vare förpackningen blir köttet mörare och godare ju...