Pluma & Kotlettrad
Kotletten är en mångsidig detalj som kan styckas med eller utan ben. Utskuren och renputsad kallas kotletten också för fläskhare eller ytterfilé.
Gris

Pluma & Kotlettrad

15
Marmorering
65
Mörhet
Gris

Kotletten från gris. Ja, egentligen är det inte krångligare än så. Det är ett mört, men lite magrare kött och kan därför lätt bli torrt om du steker det för hårt.

Pluma är en marmorerad delikatess som sitter vid kotlettradens framdel. Supergod på grillen!

Medium
60 °C
Medium well
62 - 65 °C
Well done
65 - 70 °C
Kotletten är en mångsidig detalj som kan styckas med eller utan ben. Utskuren och renputsad kallas kotletten också för fläskhare eller ytterfilé.

Steka kött | Tillagning & Tips | Köttguiden

Skivad kotlett, med eller utan ben passar mycket bra att steka. Stek inte för länge så behåller du saftigheten bättre.

Läs mer

Grilla kött | Tillagning & Tips | Köttguiden

Får du tag på en hel kotlettrad med ben och svål kan du testa att grilla den hel.

Läs mer

Teknik

TIPS FÖR DIN KOTLETTRAD

film1 flaskkotlett
Info & Inspo

KÖTTBITENS HISTORIA

Ordet kotlett kommer från franskans côtlette och betyder litet revben. Ordet fläskhare är inte lika lätt att härleda men det kan komma från tyskans Hase eller nederländska Haas(je), som betyder hare. Vilket det här ju inte är. I den nederländska ordboken kopplar man ordet Haas till ländmuskel. Ländmuskeln ansågs vara den finaste biten av jaktdjuret och med tiden kom ordet Haas att beteckna en "fin köttbit" överhuvudtaget. Nu kan du lite mer.

recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Fler recept
fördjupning

mer om kotlettrad

Det finns mycket du kan lära dig om Kotlettrad. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

grillguiden

MARINAD, GLAZE OCH RUBS

Alla tre tillför massor av smak till köttet men på lite olika sätt. Bli en mästare på tekniken och lär dig vad som är vad. 

ARTIKEL

PIZZA på ett punktigt sätt

Det finns lika många åsikter om hur du borde göra en pizza som det finns människor. Debatten om vad en riktig pizza är rasar ständigt där epicentru...


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


rapsgris

FRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR

Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.

Läs mer
Scan Mycklingegård 170612 0004 NY