Kotlettrad
Kotletten är en mångsidig detalj som kan styckas med eller utan ben. Utskuren och renputsad kallas kotletten också för fläskhare eller ytterfilé.
Gris

Kotlettrad

15
Marmorering
65
Mörhet

Kotletten från gris. Ja, egentligen är det inte krångligare än så. Det är ett mört, men lite magrare kött och kan därför lätt bli torrt om du steker det för hårt.


Blodig

65 °C
Medium

65 °C
Välstekt

75 °C
Teknik

TIPS FÖR DIN KOTLETTRAD

Kotlettrad är en mångsidig detalj och kan tillagas som stek, helstekt, skivad, som kotletter, rullader eller schnitzel.

Om du grillar, gör det försiktigt så att köttet inte blir torrt.

Låt den gärna vara lätt rosa i mitten så blir den saftigare.

Har köttet en kappa låter du den vara kvar under tillagningen, det ger smak och saftighet. 

recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan
fördjupning

mer om kotlettrad

Det finns mycket du kan lära dig om kotlettrad. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

grillguiden

MARINAD, GLAZE OCH RUBS

Alla tre tillför massor av smak till köttet men på lite olika sätt. Bli en mästare på tekniken och lär dig vad som är vad. 

Grillguiden

GODA TILLBEHÖR TILL GRILLAT

Alla har ju sin favorit på grillen. Och det är ju det som är praktiskt med grill – alla kan köra sitt eget race om de vill.


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


Info & Inspo

KÖTTBITENS HISTORIA

Ordet kotlett kommer från franskans côtlette och betyder litet revben. Ordet fläskhare är inte lika lätt att härleda men det kan komma från tyskans Hase eller nederländska Haas(je), som betyder hare. Vilket det här ju inte är. I den nederländska ordboken kopplar man ordet Haas till ländmuskel. Ländmuskeln ansågs vara den finaste biten av jaktdjuret och med tiden kom ordet Haas att beteckna en "fin köttbit" överhuvudtaget. Nu kan du lite mer.

rapsgris

FRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR

Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.

Läs mer
Köttguiden

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

till köttguidens startsida