Kotlettrad
Kotletten är en mångsidig detalj som kan styckas med eller utan ben. Utskuren och renputsad kallas kotletten också för fläskhare eller ytterfilé.
Gris

Kotlettrad

15
Marmorering
65
Mörhet
Gris

Kotletten från gris. Ja, egentligen är det inte krångligare än så. Det är ett mört, men lite magrare kött och kan därför lätt bli torrt om du steker det för hårt.

Medium
68 °C
Välstekt
75 °C
Kotletten är en mångsidig detalj som kan styckas med eller utan ben. Utskuren och renputsad kallas kotletten också för fläskhare eller ytterfilé.

Steka

Skivad kotlett, med eller utan ben passar mycket bra att steka. Stek inte för länge så behåller du saftigheten bättre.

Läs mer

Grilla

Får du tag på en hel kotlettrad med ben och svål kan du testa att grilla den hel.

Läs mer

Teknik

TIPS FÖR DIN KOTLETTRAD

01

Kotlettrad är en mångsidig detalj och kan tillagas som stek, helstekt, skivad, som kotletter, rullader eller schnitzel.  

02

Om du grillar, gör det försiktigt så att köttet inte blir torrt.  

03

Låt den gärna vara lätt rosa i mitten så blir den saftigare.  

04

Har köttet en kappa låter du den vara kvar under tillagningen, det ger smak och saftighet. 

film1 flaskkotlett
Info & Inspo

KÖTTBITENS HISTORIA

Ordet kotlett kommer från franskans côtlette och betyder litet revben. Ordet fläskhare är inte lika lätt att härleda men det kan komma från tyskans Hase eller nederländska Haas(je), som betyder hare. Vilket det här ju inte är. I den nederländska ordboken kopplar man ordet Haas till ländmuskel. Ländmuskeln ansågs vara den finaste biten av jaktdjuret och med tiden kom ordet Haas att beteckna en "fin köttbit" överhuvudtaget. Nu kan du lite mer.

recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan

Franskstek Scan rapsgriskottlett på planka med baconlindad potatiscrisp, rökt tomatemulsion och senapsbönor

Sätt ugnen på 150°. Bryn kotlettraden i panna med smör och rapsolja, pensla på senap. Blanda panko med örterna, klappa på kotletten och stek klart ...

Salviagrillade kotlettracks med bacon & granatäpplerelish och vitlöks-cous cous

Blanda ihop chili, paprikapulver, salt, peppar, salvia och olja till en marinad. Pensla kotlettracksen på båda sidorna, låt ligga för att marinera ...

Vitlök- och rosmarinstekt kotlett med ingefärsinlagd cocktailtomat

Ingefärsinlagd cocktailtomat: Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg sköljda tomater och den syltade ingefäran i en bunke. Slå över den varma...

Honungskryddad kotlettrad

1. Sätt ugnen på 175ºC. 2. Bryn kotletten i lite smör i en stekpanna. Salta och lägg den i en stor ugnssäkert form. Blanda samman glazen och pensla...

fördjupning

mer om kotlettrad

Det finns mycket du kan lära dig om Kotlettrad. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

grillguiden

MARINAD, GLAZE OCH RUBS

Alla tre tillför massor av smak till köttet men på lite olika sätt. Bli en mästare på tekniken och lär dig vad som är vad. 

ARTIKEL

PIZZA på ett punktigt sätt

Det finns lika många åsikter om hur du borde göra en pizza som det finns människor. Debatten om vad en riktig pizza är rasar ständigt där epicentru...


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


klimat
köttguiden

12 Utvalda köttips

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

Läs artikel

Kotlettracks Raps

Svensk Rapsgris får genom sin uppfödning på foder med svensk raps en unik smakrikhet, mörhet och saftighet. En lätt nötig ton och mjuk textur....

KOTLETT I BIT

Smakrik, mör kotlett av Svensk Rapsgris®. Äntligen är grisen alla talar om här. Svensk Rapsgris® är en saftigare och godare gris. På ett antal...

Kotlett Rapsgris

Kotlettraden sitter längs grisens rygg, mellan karré och rostbiff, och passar utmärkt på grillen eller i stekpannan. Rapsgrisen® är en unik...

rapsgris

FRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR

Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.

Läs mer
Scan Mycklingegård 170612 0004 NY