Griskind
Alla styckningsdetaljer har sin egen anhängarskara men de som älskar griskind är nog bland de mest hängivna. Det märks inte minst på alla hyllningar på matbloggar.
Gris

Griskind

50
Marmorering
10
Mörhet
Gris

Griskind är en styckningsdetalj som ibland kallas för kindback, vilket egentligen är namnet på själva käkbenen. Kombinationen av fettets och köttets struktur gör den till en spännande och smakrik detalj. En uppstickare, och något som blir allt mer poppis.

Välstekt (långkok)
75 °C
Alla styckningsdetaljer har sin egen anhängarskara men de som älskar griskind är nog bland de mest hängivna. Det märks inte minst på alla hyllningar på matbloggar.

Steka

Stek först och slå på vin och buljong och låt sjuda

Läs mer

Ugn

Confitera i ugn

Läs mer

Grilla

Tillaga med sous Vide-metoden först och lägg sen på grillen alternativt indirekt grillning

Läs mer

Teknik

FYRA TIPS FÖR GRISKIND

01

Griskinden kan användas på samma sätt som fläsksida men kräver lite längre tillagningstid.

02

Ett vanligt sätt att tillaga griskind är att confitera, alltså koka den i fett på låg temperatur under lång tid.

03

Våga satsa på krispighet. Det tar lite längre tid än du tror med griskind – så våga låta den gå!  

04

Glaze passar perfekt till griskind. Hitta ett recept du gillar och kombinera. 

HUR LAGAR JAG GRISKIND?

Griskind är kanske inte det vanligaste att lägga på grillen. Men det behöver inte vara svårt! Det tar bara lite tid. Hittar du griskind med fett och bra svål kan det gärna få sitta kvar under tillagningen. Då blir köttet saftigare. Är du en rutinerad grillare som behärskar indirekt grillning kan du grilla kinderna utan förkokning. Då behöver de ligga ganska många timmar på grillen (och grillas långsamt) så att all bindväv löses upp och köttet blir mört. Släng på en bra glaze mot slutet! Vill du göra det lite enklare förkokar du kinderna i en god buljong eller kanske en mustig öl. Krydda gärna med typiska fläsksmaker som äpple, ingefära och vitlök. Du kan också satsa på medelhavssmaker så som vitt vin, olivolja, vitlök och gröna örter. När kinderna är riktigt möra låter du dem svalna i lagen. Avsluta med att ge dem en fin yta på grillen. Visste du att en traditionell carbonara faktiskt är gjord på lätt lufttorkad griskind och inte bacon? Kan vara värt att testa om du vill imponera lite extra!

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

köttguiden

Köttkvalitet

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.

köttguiden

preppa ditt kött

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas. Här är några metoder och tips...


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


klimat
köttguiden

12 Utvalda köttips

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

Läs artikel
rapsgris

FRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR

Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.

Läs mer
Scan Mycklingegård 170612 0004 NY