Griskind
Alla styckningsdetaljer har sin egen anhängarskara men de som älskar griskind är nog bland de mest hängivna. Det märks inte minst på alla hyllningar på matbloggar.
Gris

Griskind

50
Marmorering
10
Mörhet

Griskind är en styckningsdetalj som ibland kallas för kindback, vilket egentligen är namnet på själva käkbenen. Kombinationen av fettets och köttets struktur gör den till en spännande och smakrik detalj. En uppstickare, och något som blir allt mer poppis.


Blodig

65 °C
Medium

65 °C
Välstekt

75 °C
Teknik

FYRA TIPS FÖR GRISKIND

Griskinden kan användas på samma sätt som fläsksida men kräver lite längre tillagningstid.

Ett vanligt sätt att tillaga griskind är att confitera, alltså koka den i fett på låg temperatur under lång tid.

Våga satsa på krispighet. Det tar lite längre tid än du tror med griskind – så våga låta den gå!

Glaze passar perfekt till griskind. Hitta ett recept du gillar och kombinera. 

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
ENTRECÔTE

Köttbitens historia

Namnet entrecôte kommer från franskans entre (som betyder “mellan”) och côte (“revben”). Det verkar dock fortfarande vara någon form av debatt i hur det ska uttalas. Konstigt tycker vi. Det ska uttalas på det franska (och rätta) sättet – “Antrekått”. Stavningen med det lilla taket (cirkum flex) ovanför bokstaven ô kommer just från den franska stavningen och hänger med ibland på svenska. För de som lyckas hitta symbolen på ett svenskt tangentbord det vill säga.

På den världsberömda restaurangen Café de Paris i Genève har man bara serverat en enda rätt sedan 1930-talet. Precis – Entrecote Café de Paris. Det är Entrecote med smält Café de parissmör på. Bara kött och smör. Det behöver inte var krångligare än så när råvarorna är bra.

På engelska kallar man ofta Entrecote för Cube Roll, men ännu vanligare är att man styckar ut kärnan och kallar det för Rib Eye. Det finns många olika varianter och utryck för samma del, där det kan skilja från land till land. Så det gäller att hålla tungan rätt i mun. Även om du såklart bara köper svenskt kött.