Kalvbog
Bog sitter på skulderpartiet och har en fetthalt på ungefär 3 %.
Kalv

Kalvbog

40
Marmorering
40
Mörhet
Kalv

Bog är djurets framben och del av bröstkorg. Kalvbogen är mörare än nötbogen och har därför många  fler användningsområden. Den vinner på att styckas anatomiskt eftersom de olika detaljerna har olika mörhetsgrad.

Blodig
55 °C
Medium
60 °C
Välstekt
75 °C
Bog sitter på skulderpartiet och har en fetthalt på ungefär 3 %.

Gryta

Bogen är mycket bra grytkött.

Läs mer

Ugn

Hel bog passar bra till stek.

Läs mer

Steka

Mörad bog kan stekas i skivor.

Läs mer

Grilla

Allt går att grilla, även kalvbog. Bäst blir den om den får möras någon vecka.

Läs mer

Teknik

SNABBTIPS FÖR KALVBOG

01

Kalvbogen kan grillas hel som en kalvstek.

02

En anatomiskt styckad kalvbog blir till flera fina grillstekar. 

03

Precis som för nöt  finns fler  fina och möra detaljer som bogrulle och luffarbiff.

04

Tärnat kött från hals och bog kan användas till grytor eller kalvsylta.

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN

Dillkött

Lägg köttet i en gryta. Mät upp och häll på vatten så att det täcker köttet. Ta upp köttet med en hålslev. Koka upp vattnet med salt, kryddor, moro...

Kalvsylta med dill och vitt vin

Koka upp vattnet och lägg ner köttet. Vattnet ska täcka köttet. Låt koka upp. Skumma ev. och tillsätt kryddor och lök. Koka under lock på svag värm...

fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

KÖTTGUIDEN

HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET

Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

KÖTTGUIDEN

KÖTTKVALITET

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


klimat
KÖTTGUIDEN

12 UTVALDA KÖTTIPS

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

läs artikel
Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Svante