Kalvbog
Bog sitter på skulderpartiet och har en fetthalt på ungefär 3 %.
Kalv

Kalvbog

40
Marmorering
40
Mörhet

Bog är djurets framben och del av bröstkorg. Kalvbogen är mörare än nötbogen och har därför många  fler användningsområden. Den vinner på att styckas anatomiskt eftersom de olika detaljerna har olika mörhetsgrad.


Blodig

55 °C
Medium

60 °C
Välstekt

75 °C

Gryta

Bogen är mycket bra grytkött.

Läs mer

Ugn

Hel bog passar bra till stek.

Läs mer

Steka

Mörad bog kan stekas i skivor.

Läs mer

Grilla

Allt går att grilla, även kalvbog. Bäst blir den om den får möras någon vecka.

Läs mer

Teknik

SNABBTIPS FÖR KALVBOG

Kalvbogen kan grillas hel som en kalvstek.

01

En anatomiskt styckad kalvbog blir till flera fina grillstekar. 

02

Precis som för nöt  finns fler  fina och möra detaljer som bogrulle och luffarbiff.

03

Tärnat kött från hals och bog kan användas till grytor eller kalvsylta.

04

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
fördjupning

Mer om Kalvbog

Det finns mycket du kan lära dig om Kalvbog. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

köttguiden

Köttkvalitet

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.

grillguiden

MÖRNING OCH METOD

Att göra köttet mört har människan gjort i alla tider. En klassiker med andra ord. Mörning innebär att köttets egna enzymer bryter ner...


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


köttguiden

12 Utvalda köttips

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

Läs artikel
Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer