Ryggbiff
Ordet biff härstammar från latinets ”bos” som betyder oxe. Därefter har ordet gått via franskans boef och engelskans beef till svenskan där ordet introducerades på tidigt 1800-tal.
Nöt

Ryggbiff

25
Marmorering
50
Mörhet

Ryggbiff (eller Sirloin som britterna säger) är en klassisk lite magrare styckningsdetalj som är perfekt att grilla eller steka. Men var försiktig med hur länge. Medium eller lite rödare brukar bli bäst.

Blodig
50 °C
Medium
54 °C
Välstekt
68 °C

Gryta

Strimla ryggbiffen och använd i en biff Stroganoff eller i en wok.

Läs mer

Ugn

Ryggbiff går utmärkt att steka hel. Krydda och bryn biffen och laga sedan på låg temperatur.

Läs mer

Steka

Skivad ryggbiff är en klassiker i stekpannan.

Läs mer

Grilla

Ryggbiff passar naturligtvis på grillen. Grilla den hel eller i skivor.

Läs mer

Teknik

SNABBA TIPS FÖR RYGGBIFF

Lämna gärna fettkappan kvar då den ger fin smak. 01

01

Välj väl marmorerat kött – blir betydligt godare. 02

02

Låt alltid köttet bli rumstempererat innan du börjar steka. 03

03

Glöm inte att köttet ska vila i cirka tio minuter innan servering. 04

04

Chimichurri

Chimichurri är en härlig marinad som härstammar från sydamerika. Perfekt för att smaksätta ditt kött.

Såhär blandar du ihop en Chimichurri:

Blanda ihop allt och smaka av med salt

 

1dl Bladpersilja finskuren

1dl Koriander finskuren

0,5dlFärsk oregono finskuren

0,25dl Basilika finskuren

1dl Olivolja jungfru

0,5dl Citron pressad

2msk Rödvinsvinäger

1klyfta Vitök riven

1tsk Chiliflakes

Salt

 

recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan
fördjupning

mer om ryggbiff

Det finns mycket du kan lära dig om Ryggbiff. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

köttguiden

Köttkvalitet

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


köttguiden

Mörning & metod

Att göra köttet mört har människan gjort i alla tider. En klassiker med andra ord. Här får du svar på dina tankar kring mörning. 

läs artikel
Ryggbiff

Så, vad är det?

Ryggbiffen består av den långa ryggmuskeln som sitter mellan entrecôten och rostbiffen. Främre delen kallas enkelbiff eller clubstek. Urbenad biffstock kallas ryggbiff eller utskuren biff.

Biten längst bak på ryggbiffen kallas för skomakarbiff och trots att den innehåller en relativt kraftig sena håller köttet samma kvalitet som ryggbiffen. När du skär ryggbiff är det viktigt att snedställa kniven så att man skär tvärs över muskel brerna.

Tips! Skär gärna ett jack i den grova senan så drar inte biffen ihop sig vid tillagning. Kort biffstock, utan rostbiff, är samma detalj som kotlett med ben på gris. Bakre delen på biffstocken kallas dubbelbiff eller T-bensstek och innehåller också filén.

Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Köttguiden

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

till köttguidens startsida