Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden

Ryggbiff
Ryggbiff (eller Sirloin som britterna säger) är en klassisk lite magrare styckningsdetalj som är perfekt att grilla eller steka. Men var försiktig med hur länge. Medium eller lite rödare brukar bli bäst.
Så, vad är det?
Ryggbiffen består av den långa ryggmuskeln som sitter mellan entrecôten och rostbiffen. Främre delen kallas enkelbiff eller clubstek. Urbenad biffstock kallas ryggbiff eller utskuren biff.
Biten längst bak på ryggbiffen kallas för skomakarbiff och trots att den innehåller en relativt kraftig sena håller köttet samma kvalitet som ryggbiffen. När du skär ryggbiff är det viktigt att snedställa kniven så att man skär tvärs över muskel brerna.
Tips! Skär gärna ett jack i den grova senan så drar inte biffen ihop sig vid tillagning. Kort biffstock, utan rostbiff, är samma detalj som kotlett med ben på gris. Bakre delen på biffstocken kallas dubbelbiff eller T-bensstek och innehåller också filén.

Vill du har mer matinspiration?
Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.
Till receptsidanGourmetbiff med lök
Sätt ugnen på 250ºC. Bred ut potatisskivorna på en plåt utan att de ligger ovanpå varandra. Droppa över lite olja och salta och peppra. Stek...
Grillad ryggbiff med salsa fresca, potatis- och getostquesadilla
1. Salsa fresca: Kärna ur tomaterna och tärna köttet fint. Finhacka lökarna och chilin. Hacka koriandern. Blanda allt och smaka av med salt och...
Grillad biff med kappa, grillad sparris, tryffelaioli och potatissallad med basilika och fänkål
1. Aioli: Vispa äggula med citron och lite salt. Tillsätt oljan droppvis tills den tjocknar som en majonnäs. Späd ev med lite vatten om den blir...
Pastasallad med biff
Strimla biffen. Stek köttet i lite smör i en stekpanna. Lägg över det i en bunke och låt svalna. Skiva svampen grovt och stek den några minuter i...
Mer om kött
Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.
HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

köttguiden
Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.

12 UTVALDA KÖTTIPS
Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå!
läs artikel"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"
Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.
Läs mer
Styckmästarens Ryggbiff
Scan Styckmästarens utvalda Ryggbiff är mörad i minst 18 dagar och har en fin marmorering. Scan Utvald ryggbiff i skiva har en exakt vikt på 180 g....
RYGGBIFF PUTSAD
Scan ryggbiff i bit från svenska nötdjur passar bra att ugnssteka. Salta och peppra, stek i panna så du får en fin yta. Låt gå långsamt och länge i...