Fläskfilé
Fläskfilén är den möraste delen på grisen och den enda muskeln som sitter på insidan av ryggraden. Tillaga med försiktighet så att inte köttet blir torrt.
Gris

Fläskfilé

10
Marmorering
80
Mörhet

En svensk klassiker. Den möraste biten på grisen och fantastiskt mångsidig. Gryta, spett, helstekt eller varför inte utbankad till en snabb minutbiff. Fläskfilén är nog styckdetaljen vi aldrig kommer sluta älska.

Blodig
65 °C
Medium
65 °C
Välstekt
70 °C

Grilla

Fläskfilé går bra att grilla både direkt som medaljonger och indirekt som hel filé.

Läs mer

Ugn

Bryn i panna och helstek sen i ugn. Satsa på 65 grader innertemperatur.

Läs mer

Steka

Skär upp i skivor och tryck till med handen till medaljonger. Stek i smör och olja.

Läs mer

Gryta

Passar utmärkt för gryta. Bryn bitarna först och lägg sedan i mot slutet av koket.

Läs mer

Teknik

FYRA SÄTT ATT TA DIN FLÄSKFILÉ TILL NÄSTA NIVÅ

01

Se till att inte översteka köttet, innertemperaturen får inte bli högre än 65°C. Du vill inte ha en torr fläskfilé. Var inte rädd att den är lite...

02

Glöm inte att du behöver putsa bort senan som finns på ovansidan. Börja vid ”huvudet” på filén, använd en vass kniv och följ senan nedåt.

03

Fläskfilé passar bra att marinera men glöm inte att torka bort marinaden innan grillning så att den inte får en bränd svart yta. Det går också...

04

Ett alternativt sätt att både grill och steka filén är att skära ett snitt med kniven längs med och vika ut. Då får du en tunnare fläskfilé vilket...

film6 flaskfile STEK
Teknik

Hands on med filén

Rökt fläskfilé

Fläskfilé är jättegott att röka. Blanda en matsked socker med 1 matsked salt och gnid in hela filén. Linda in i plastfolie och låt ligga i kylskåp 1–2 dygn. Rök sedan köttet i en traditionell rök eller på grillen med rök is på låg temperatur. Underbart gott att lägga tunna skivor på mackan eller att ha till potatissallad.

file flask

Hoisinglaze

gör så här

Blanda såserna och vispa i sesamoljan och den rivna ingefäran

 

1dl Hoisinsås

0,5dl Gochujang

1msk Sesamolja

2msk Ingefära riven

recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan
fördjupning

mer om fläskfilé

Det finns mycket du kan lära dig om Fläskfilé. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

Smaken av Sverige

Bästa pizzorna

Laga pizzorna från Gårdsmiddagen! Här har ni recepten. 

grillguiden

RÖK RÄTT PÅ GRILLEN

Rökning är hett. Och det kommer det förmodligen vara ett tag framöver också. Det finns olika rökspån man kan använda och alla ger olika smaker.


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


film12 flaskfile GRILL
grillguiden

Perfekt fläskfilé

Fläskfilén är den möraste biten på grisen och passar att grilla både hel och i skivor. Fläskfilé passar utmärkt för både vardagsgrillen och festmåltiden. Här har vi samlat lite inspiration för hur du lyckas med din fläskfilé.

läs artikel
Info & Inspo

Köttbitens historia

Tidigare var fläskfilé något som åts mest på hösten. Då kunde grisarna kunde äta upp sig under sommaren. Idag kan grisar kan äta så mycket de vill, när det vill. Grisarna mår toppen och vi har möjligheten att få fläskfilé året om.
Tidigare delades filén där rostbiffen börjar och man skar då ut två korta filéer: kotlettfilé och skinkfilé. Att stycka ut hela filén var vanligt i Danmark, och när dansk filé började importeras blev det också den dominerande styckningsmetoden i Sverige. Och om vi ska vara ärliga, tycker vi det är den bästa metoden också.

rapsgris

FRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR

Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.

Läs mer
Scan Mycklingegård 170612 0004 NY
Köttguiden

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

till köttguidens startsida