Fläskfilé
Fläskfilén är den möraste delen på grisen och den enda muskeln som sitter på insidan av ryggraden. Tillaga med försiktighet så att inte köttet blir torrt.
Gris

Fläskfilé

10
Marmorering
80
Mörhet
Gris

En svensk klassiker. Den möraste biten på grisen och fantastiskt mångsidig. Gryta, spett, helstekt eller varför inte utbankad till en snabb minutbiff. Fläskfilén är nog styckdetaljen vi aldrig kommer sluta älska.

Medium
65 °C
Välstekt
68 °C
Fläskfilén är den möraste delen på grisen och den enda muskeln som sitter på insidan av ryggraden. Tillaga med försiktighet så att inte köttet blir torrt.

Grilla

Fläskfilé går bra att grilla både direkt som medaljonger och indirekt som hel filé.

Läs mer

Ugn

Bryn i panna och helstek sen i ugn. Satsa på 65 grader innertemperatur.

Läs mer

Steka

Skär upp i skivor och tryck till med handen till medaljonger. Stek i smör och olja.

Läs mer

Gryta

Passar utmärkt för gryta. Bryn bitarna först och lägg sedan i mot slutet av koket.

Läs mer

Teknik

FYRA SÄTT ATT TA DIN FLÄSKFILÉ TILL NÄSTA NIVÅ

01

Se till att inte översteka köttet, innertemperaturen får inte bli högre än 65°C. Du vill inte ha en torr fläskfilé. Var inte rädd att den är lite...

02

Glöm inte att du behöver putsa bort senan som finns på ovansidan. Börja vid ”huvudet” på filén, använd en vass kniv och följ senan nedåt.

03

Fläskfilé passar bra att marinera men glöm inte att torka bort marinaden innan grillning så att den inte får en bränd svart yta.  

04

Ett alternativt sätt att tillaga filén är att skära ett snitt med kniven längs med och vika ut. En tunnare fläskfilé ger en snabbare tillagning.  

film6 flaskfile STEK
Teknik

Hands on med filén

Fläskfilé är en mycket mör och fin detalj och fungerar utmärkt att steka direkt i pannan. Här får du tipsen du behöver för att lyckas med din fläskfilé!

Info & Inspo

Köttbitens historia

Tidigare var fläskfilé något som åts mest på hösten. Då kunde grisarna kunde äta upp sig under sommaren. Idag kan grisar kan äta så mycket de vill, när det vill. Grisarna mår toppen och vi har möjligheten att få fläskfilé året om.
Tidigare delades filén där rostbiffen börjar och man skar då ut två korta filéer: kotlettfilé och skinkfilé. Att stycka ut hela filén var vanligt i Danmark, och när dansk filé började importeras blev det också den dominerande styckningsmetoden i Sverige. Och om vi ska vara ärliga, tycker vi det är den bästa metoden också.

RÖKT FLÄSKFILÉ

Fläskfilé är jättegott att röka. Blanda en matsked socker med 1 matsked salt och gnid in hela filén. Linda in i plastfolie och låt ligga i kylskåp 1–2 dygn. Rök sedan köttet i en traditionell rök eller på grillen med rök is på låg temperatur. Underbart gott att lägga tunna skivor på mackan eller att ha till potatissallad.

RECEPT

HOISINGLAZE

Blanda såserna och vispa i sesamoljan och den rivna ingefäran

 

1dl Hoisinsås

0,5dl Gochujang

1msk Sesamolja

2msk Ingefära riven

cavemen grill pork  darker
INFO & INSPO

Caveman style

Grilla din fläskfilé direkt på glöden, likt stenåldern eller äkta paleo style om du vill. Denna metod kallas för caveman steak, dirt steak eller dirty bbq.

film12 flaskfile GRILL
VIDEO

Direkt grillmetod, så gör du! (fläskkött)

Här får du tips på hur du grillar ditt kött på direkt grillmetod, det vill säga rakt över glöden på hög värme.

recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan

Pepparstekt Rapsgrisytterfilé på sesam och rödkålsnudlar med nouc chamsås

Sätt ugnen på 150°. Salta ytterfilén och bryn i smör och rapsolja. Mortla/krossa kryddorna och gnid in ytterfilén. Stek i ugn till 63° innertemp. L...

Ölmarinerad rapsgrisfilé med bräserad rödkål och löksallad

Blanda ihop öl, soja, socker och vinäger. Häll i en påse tillsammans med fläskfiléerna och sug ur luft, knyt ihop och marinera i 4-6 timmar. Däreft...

Helstekt gremolatafilé med tomatrisotto

Helstekt gremolatafilé: Sätt ugnen på 150° C . Bryn filén runt om. Sätt in i ugnen och stek till en innertemperatur på 67-68°. Ta ut filén och låt...

Rosépepparpanerad fläskfilé

Sätt ugnen på 175°C. Putsa fläskfilén fri från eventuella hinnor. Skär filén i 4 bitar, salta och vänd i 4 msk rosépeppar. Bryn fläskfilébitarna i...

fördjupning

mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

ARTIKEL

PIZZA på ett punktigt sätt

Det finns lika många åsikter om hur du borde göra en pizza som det finns människor. Debatten om vad en riktig pizza är rasar ständigt där epicentru...

grillguiden

RÖK RÄTT PÅ GRILLEN

Rökning är hett. Och det kommer det förmodligen vara ett tag framöver också. Det finns olika rökspån man kan använda och alla ger olika smaker.


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


rapsgris

FRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR

Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.

Läs mer
Scan Mycklingegård 170612 0004 NY

FLÄSKFILE PUTSAD

Fläskfilén är den möraste biten på grisen. Den sitter under kotlettraden och på insidan av ryggbenet. Fläskfilén jobbar inte lika mycket som andra...

FLÄSKFILE PUTSAD EKO

Scan ekologiskt är kött från djur som är kontrollerade och godkända av ARANEA/KRAV. Det ekologiska köttet har samma höga kvalitet som allt kött frå...

FLÄSKFILÉ

Filén sitter på insidan av ryggbenet och jobbar därför väldigt lite, vilket förklarar dess mörhet. Fläskfilén är riktigt god att steka i ugn eller...

FLÄSKFILE

Scans goda fläskfile är gjord på svenskt Pigghamkött och är av högsta kvalitet. Fläskfilén är den absolut möraste delen av grisen och sitter på...