Pizzalandet Sverige

Pizzorna

Det finns lika många åsikter om hur du borde göra en pizza som det finns människor. Debatten om vad en riktig pizza är rasar ständigt där epicentrum är i huruvida det är den Napolitanska eller Romerska som är den riktiga. Men det struntar ju gänget på 800 grader i. De gör det de tycker blir gott. Här är tipsen.

Pizzorna

Grunden

Deg, tomatsås, ost. Och inte bara ost. Olika sorters mozzarella. Det här är basen till 800 graders alla pizzor.

Deg grundrecept:

900 gram italienskt 00-mjöl eller annat proteinrikt mjöl
2 msk salt
2 msk olja
25 g jäst
En halvliter vatten

– Börja minst en dag innan. Blanda då degen. Låt den stå framme i en/två timmar sen in i kylen. Dag två måttas degen upp och rullas till bollar. Därefter när i kylen ett par timmar till (helst en hel dag). Det går även i rumstemperatur tills de jäst upp redo att användas.

– Använd San Marzano, en tomattyp som är lite lösare konsistensen. Och lite syrligare än de andra. Strössla lite skrov från goda tomater du gillar, bra sötma ska de ha!

– Använd två olika typer av mozzarella. En innan pizzan är i ugnen: fior di latte. Mozzarella på komjölk. Smälter bättre och blir inte lika vattnig i ugnen. Efter ugnen: buffelmozzarella. Och satttoppa med? Såklart basilika.

Pizzorna

800 graders favoriter

Även om degen, tomatsåsen och mozzarellan är en stor del av vad som utgör en bra Pizza, så hänger minst lika mycket på vad du lägger på efter. Och det är ofta här det blir spännande. 800 grader har både nya och klassiska varianter på menyn. Hur mycket ska du ha? Ja, det varierar beroende på humör och dagsform. Prova på, säger 800 grader. 

Salsiccia och parmesan

En klassiker på 800-grader. En av de mest populära av en anledning.

– Salsiccia
– Tomat
– Vitlök
– Pecorino
– Rödlök
– Chiliolja (våga!)

Svartkålspizzan

Svartkål är trendigt. Men av en anledning. Tillsammans med resten av tillbehören skapar de en oväntat, och god, smakbomb i munnen.

– Svartkål
– Syrad grädde
– Svartkål
– Sidfläsk rökt
– Citron

Pluma och potatis

Pluma är en klassisk (och fin!) styckdetalj från grisen som kan förlagas och skivas tunt på pizzan. Lägg till potatis och du har en svårslagen kombo. 

– Pluma (från rapsgris)
– Potatis
– Färsk rosmarin
– Rostad ostronskivling
– Pluma i vitlökolja