Både ytterlåret och innanlåret är magra detaljer, så var försiktig när du steker.
Kalv

Kalvytter- & innanlår

10
Marmorering
40
Mörhet

Österrikarnas stolthet Wienerschnitzeln görs på kalv och ingenting annat. Både innan och ytterlåret är fina möra och smakrika detaljer utan senor, men relativt magra.  


Blodig

55 °C
Medium

60 °C
Välstekt

75 °C

Gryta

Båda detaljerna kan användas i gryta eller som grytstek.

Läs mer

Ugn

Båda delar är bra som stek. Bind upp för jämn form.

Läs mer

Steka

Passar bra att steka i skivor – och ja, som schnitzlar.

Läs mer

Grilla

Passar bra att grilla i lite tjockare skivor. Titta noga hur muskeltrådarna går, och skär därefter.

Läs mer

Teknik

ENKLA KNEP FÖR ATT LYCKAS MED ENTRECÔTEN

Precis som från äldre djur är spetsen på ytterlåret, det vill säga rumpsteken, mörare och passar utmärkt att grilla hel.

01

Om ytterlåret är mörat kan det grillas i skivor eller varför inte hel som en kalvstek. Spett? Ytterlåret fungerar också utmärkt att tärna, tryc...

02

Kalvinnanlår är mört och kan skivas i rejäla skivor till grillen, grilla innanlåret helt eller i större bitar på låg temperatur.

03

Detaljen kan såklart också tärnas och användas till grillspett. 

04

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
Info & inspo

DEN KLASSISKA WEINERSCHNITZELN

Wienerschnitzeln är en av det österrikiska kökets mest kända rätter och består av tunt skuret innanlår som dubbelpaneras och steks i smör. Du vet vad det är! Traditionellt serveras schnitzlarna med kokt potatis och kokta ärtor. I Skandinavien vill ofta ha kapris och ansjovis till. Fel tycker Österrike – gott tycker vi. Schweizerschnitzeln är även den dubbelpanerad men innehåller utöver kalvkött också en tjock skiva gruyère och rökt skinka.

Kallas även Cordon bleu i Frankrike. Svårlaget. En italiensk klassiker på kalvinnanlår är Saltimbocca vilket fritt översatt betyder hoppa in i munnen. Bankade innanlår steks hastigt i panna. Därefter lägger man salviablad på varje innanlår och sen en skiva parmaskinka. Den läggs i pannan igen och brässeras med torrt vitt vin. Tillsammans med olivoljan vid stekning och vinet så blir det en fantastisk god sås.

fördjupning

Mer om Kalvytter- & innanlår

Det finns mycket du kan lära dig om Kalvytter- och innanlår. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

köttguiden

Köttkvalitet

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.

köttguiden

preppa ditt kött

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas. Här är några metoder och tips...


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


köttguiden

12 Utvalda köttips

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

Läs artikel
Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer