Både ytterlåret och innanlåret är magra detaljer, så var försiktig när du steker.
Kalv

Kalvytter- & innanlår

10
Marmorering
40
Mörhet

Österrikarnas stolthet Wienerschnitzeln görs på kalv och ingenting annat. Både innan och ytterlåret är fina möra och smakrika detaljer utan senor, men relativt magra.  


Blodig

55 °C
Medium

60 °C
Välstekt

75 °C
Teknik

ENKLA KNEP FÖR ATT LYCKAS MED ENTRECÔTEN

Precis som från äldre djur är spetsen på ytterlåret, det vill säga rumpsteken, mörare och passar utmärkt att grilla hel.

Om ytterlåret är mörat kan det grillas i skivor eller varför inte hel som en kalvstek. Spett? Ytterlåret fungerar också utmärkt att tärna, tryc...

Kalvinnanlår är mört och kan skivas i rejäla skivor till grillen, grilla innanlåret helt eller i större bitar på låg temperatur.

Detaljen kan såklart också tärnas och användas till grillspett. 

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
Info & inspo

DEN KLASSISKA WEINERSCHNITZELN

Wienerschnitzeln är en av det österrikiska kökets mest kända rätter och består av tunt skuret innanlår som dubbelpaneras och steks i smör. Du vet vad det är! Traditionellt serveras schnitzlarna med kokt potatis och kokta ärtor. I Skandinavien vill ofta ha kapris och ansjovis till. Fel tycker Österrike – gott tycker vi. Schweizerschnitzeln är även den dubbelpanerad men innehåller utöver kalvkött också en tjock skiva gruyère och rökt skinka.

Kallas även Cordon bleu i Frankrike. Svårlaget. En italiensk klassiker på kalvinnanlår är Saltimbocca vilket fritt översatt betyder hoppa in i munnen. Bankade innanlår steks hastigt i panna. Därefter lägger man salviablad på varje innanlår och sen en skiva parmaskinka. Den läggs i pannan igen och brässeras med torrt vitt vin. Tillsammans med olivoljan vid stekning och vinet så blir det en fantastisk god sås.