Kalvytter & innanlår
Både ytterlåret och innanlåret är magra detaljer, så var försiktig när du steker.
Kalv

Kalvytter & innanlår

10
Marmorering
40
Mörhet
Kalv

Österrikarnas stolthet Wienerschnitzeln görs på kalv och ingenting annat. Både innan och ytterlåret är fina möra och smakrika detaljer utan senor, men relativt magra.  

Blodig
55 °C
Medium
60 °C
Välstekt
75 °C
Både ytterlåret och innanlåret är magra detaljer, så var försiktig när du steker.

Gryta

Båda detaljerna kan användas i gryta eller som grytstek.

Läs mer

Ugn

Båda delar är bra som stek. Bind upp för jämn form.

Läs mer

Steka

Passar bra att steka i skivor – och ja, som schnitzlar.

Läs mer

Grilla

Passar bra att grilla i lite tjockare skivor. Titta noga hur muskeltrådarna går, och skär därefter.

Läs mer

Teknik

ENKLA KNEP FÖR ATT LYCKAS MED ENTRECÔTEN

INFO & INSPO

DEN KLASSISKA WEINERSCHNITZELN

Wienerschnitzeln är en av det österrikiska kökets mest kända rätter och består av tunt skuret innanlår som dubbelpaneras och steks i smör. Du vet vad det är! Traditionellt serveras schnitzlarna med kokt potatis och kokta ärtor. I Skandinavien vill ofta ha kapris och ansjovis till. Fel tycker Österrike – gott tycker vi. Schweizerschnitzeln är även den dubbelpanerad men innehåller utöver kalvkött också en tjock skiva gruyère och rökt skinka.

Kallas även Cordon bleu i Frankrike. Svårlaget. En italiensk klassiker på kalvinnanlår är Saltimbocca vilket fritt översatt betyder hoppa in i munnen. Bankade innanlår steks hastigt i panna. Därefter lägger man salviablad på varje innanlår och sen en skiva parmaskinka. Den läggs i pannan igen och brässeras med torrt vitt vin. Tillsammans med olivoljan vid stekning och vinet så blir det en fantastisk god sås.

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Fler recept
fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

KÖTTGUIDEN

HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET

Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

KÖTTGUIDEN

KÖTTKVALITET

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Svante