Lägg
Nötlägg kan bli en lite annorlunda och rustik nötstek!
Nöt

Lägg

25
Marmorering
5
Mörhet

Lägg är nötkreaturets ben och man skiljer på fram- och baklägg. Framlägget säljs både färskt och rimmat medan baklägget oftast används i färs- och charkproduktion. Men kan även användas till annat. 

Blodig
60 °C
Medium
60 °C
Välstekt
70 °C

Steka

Att steka en köttbit är inte svårt, med några få knep kan du lära dig att lyckas varje gång.

Läs mer

Grilla

Något händer med oss när våren kommer fram. Det handlar om värmen från glöden och köttets innertemperatur såklart – men lika mycket om ljumma sommarkvällar och trevligt sällskap.

Läs mer

Ugn

Krydda, späcka, ös och tranchera. Smaksätt rejält eller låt köttet tala för sig självt. En stek kan varieras i det oändliga

Läs mer

Gryta

Hacka, krydda, häll på vätska och låt puttra. Det mesta kan läggas i en gryta och det mesta blir godare i en gryta.

Läs mer

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
Info & inspo

ATT TILLAGA NÖTLÄGG

Som nämnt, en lite annorlunda detalj. Nötlägget är mycket smakrikt och passar bättre att koka eller bräsera, märgen är mycket god. Nötlägg kan användas som alternativ till svans eller istället för kalvlägg till en osso buco. Beräkna cirka 250 gram lägg per person. Lägg behöver minst tre timmars koktid för att bli mört. Lägg passar bra med kraftiga och mustiga smaker. Koka nötlägg i rött vin, smakrik öl eller i en tomatsås. Går även att göra till färs för hamburgare

fördjupning

Mer om Lägg

Det finns mycket du kan lära dig om Lägg. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

köttguiden

preppa ditt kött

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas. Här är några metoder och tips...

grillguiden

MÖRNING OCH METOD

Att göra köttet mört har människan gjort i alla tider. En klassiker med andra ord. Mörning innebär att köttets egna enzymer bryter ner...


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


köttguiden

12 Utvalda köttips

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

Läs artikel
Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer